Blog: Waarom Nederlanders zo van sparen houden

Waarom Nederlanders zo van sparen houden

Laatste hoorde ik van een van de Webcare collega’s dat een mevrouw via Facebook te kennen gaf dat ze haar geld liever thuis in een oude sok bewaarde. Want sparen bij een bank ‘leverde haar toch niets op’. Ik was nieuwsgierig hoe hij hierop gereageerd had. De spaarrentes zijn historisch laag. Daarom begrijpen we allemaal wel de emotie van deze mevrouw. Naast het feit dat geld bewaren in een oude sok niet echt verstandig is, klopt het ook niet dat sparen ‘niets’ oplevert.

Het gaat om het gevoel

Sparen kan je -ongeacht de rente- een heleboel opleveren; en niet alleen een mooi product of een prachtige belevenis. Je spaart veelal om iets waarvan je kunt genieten te kopen, een mooi product of een mooie reis. Maar ook om een buffer te hebben, waarmee je jezelf kan ontzorgen.

Sparen heeft ook een groot emotioneel aspect, bleek uit recent onderzoek wat RegioBank liet uitvoeren onder haar klanten. Het geeft mensen een gevoel van zekerheid, maar ook voldoening, tevredenheid en trots. Heel logisch, wat mij betreft. Hoe trots ben je als je je eerste auto koopt? En hoe blij als je de kapotte vaatwasser meteen kunt laten repareren? Dit herkennen we allemaal.

De échte reden

Dit emotionele aspect, dat is volgens mij de échte reden dat we als Nederlanders massaal blijven sparen (begin dit jaar maar liefst 340 miljard!). En waarom we zoveel van sparen houden.

Hans van den Bor - Directievoorzitter RegioBank