Op zoek naar geluk? Spaar dan voor deze dingen.

Op zoek naar geluk Spaar dan voor deze dingen
Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze. Maar wat u met uw geld dóét, draagt wel bij aan uw geluk. Waar kunt u het beste voor sparen om gelukkig te worden?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. U wordt het meest gelukkig als u uw geld uitgeeft aan belevenissen, zoals reizen, concerten en dinertjes, zo blijkt uit onderzoek van onder andere de Amerikaanse universiteit Harvard. Daar kunt u dus beter voor sparen dan voor mooie nieuwe spullen. Waarom?

Blijvend gelukkig

Ervaringen worden herinneringen die u voor altijd met u meedraagt en die u kunt blijven herbeleven. Een mooie ervaring geeft dus blijvend geluk. Dat kan een verre reis zijn maar het kan ook veel kleiner. Een theatervoorstelling of lunchen in een goed restaurant bijvoorbeeld. Ga er vooral op uit met familie en vrienden. Dat maakt u nog gelukkiger en dan heeft u iemand om de herinnering mee op te halen. ‘Weet je nog toen we op dat ene terrasje in Rome zaten en …’

Een nieuwe telefoon is maar even leuk

Als we de advertenties moeten geloven worden we gelukkiger, mooier, beter en hipper als we een bepaald product kopen. En natuurlijk voelt u zich even ontzettend gelukkig als u net de nieuwste iPhone heeft gekocht. Maar dit gevoel van geluk verdwijnt al snel als u gewend bent aan uw nieuwe telefoon. Want zodra het went, wordt het normaal. Bovendien wordt uw telefoon vanzelf weer oud. Misschien gaat hij zelfs wel kapot. En voor u het weet komt er weer een nieuwere versie op de markt en verlangt u uiteraard hier weer naar.

Levenservaringen

Nog even een rondje rijden in de nieuwe auto, uw nieuwe jas de volgende dag direct aan naar uw werk en thuis trots dat nieuwe horloge showen. Bij nieuwe spullen zijn we veel meer bezig met wat anderen ervan vinden. Ervaringen beleven we voor onszelf. Daarom heeft u aan ervaringen uiteindelijk meer dan aan spullen. Ervaringen bepalen wie u bent, ze verrijken uw leven. U leert ervan en ze geven u een andere kijk op dingen.

Tip: plan vooruit

Denkt u na het lezen van dit artikel: ik ga direct sparen voor een verre reis, een overnachting in een mooi hotel of een andere ervaring? Bedenk dan dat vooruit betalen de ervaring nog mooier maakt. Boek die reis dus maanden van tevoren en reserveer het hotel alvast. De anticipatie en spanning die u vooraf ervaart, horen namelijk ook bij de ervaring. Extra genieten, dus!

Delen via