Zo onderhandelt u over uw eerste échte salaris

Zo onderhandel je over je eerste échte salaris

Na allerlei bijbaantjes staat u eindelijk op het punt om je eerste échte arbeidscontract te ondertekenen. Maar over een ding heb u het nog niet gehad met je nieuwe baas: het salaris. Hoe pak je dat aan als starter? Zeven tips.

Om te beginnen; het is helemaal niet raar als u de salarisonderhandelingen spannend vindt. Zelfs doorgewinterde arbeidskrachten (met jaren werkervaring) vinden het moeilijk om het over geld te hebben. Vooral vrouwen nemen al snel genoegen en verdienen daardoor vaak minder dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit onderzoek.

Hoe zorgt u dat u een goede start maakt met uw eerste salaris? Nou, zo:

Tip 1: onderschat uzelf niet

Misschien denkt u: ik heb nog weinig werkervaring, dus wat heb ik te bieden? Best wel veel. U bent jong, wilt u bewijzen, hebt (waarschijnlijk) nog geen kinderen en bent dus flexibel. En u kunt én wil nog een hoop leren. Dat is veel waard voor een werkgever.

Tip 2: vertaal je vaardigheden naar je nieuwe baan

Zat u tijdens uw studie in commissies? Of leerde u nuttige vaardigheden tijdens uw bijbaantjes? Misschien stuurde u wel mensen aan, was u verantwoordelijk voor de kassa of hielp u evenementen organiseren. Zet het allemaal eens voor jezelf op een rij en bedenk ook wat u ervan kunt toepassen in uw nieuwe baan.

Tip 3: onderzoek wat reëel is

Zoek voordat u gaat onderhandelen uit wat andere starters in dezelfde branche verdienen. Online vind u allerlei handige tools, zoals de Salarischeck van Loonwijzer.nl of het Salariskompas van Intermediair. Dan hebt u een idee van de bandbreedte.

Tip 4: zet het zwart op wit

U weet nu wat u te bieden hebt en wat een reëel salaris kan zijn. Schrijf dat allemaal op, voordat u het gesprek in gaat. Noteer ook wat uw marge is wat betreft het salaris. Wat is uw ondergrens? En wat wordt uw eerste bod? Bespreek het ook met vrienden of uw ouders, zij hebben vast goede tips.

Tip 5: ga goed het gesprek in

Zorg dat u zelfverzekerd het gesprek in gaat. Draag nette kleding waar u zich goed in voelt en lees uw notities nog eens door. Wees tijdens het gesprek niet arrogant en ga niet bluffen over wat u allemaal kan. Na de onderhandelingen moet u nog door een deur kunnen met uw nieuwe baas. Dat is de gouden regel.

Tip 6: kijk ook naar secundaire arbeidsvoorwaarden

Salaris is weliswaar een belangrijk onderdeel van uw nieuwe baan, maar vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Die kunnen namelijk heel aantrekkelijk zijn. Krijgt u een laptop of telefoon van de zaak? Is er een opleidingsbudget? Mag u gratis reizen of thuiswerken? Of zijn er extra vakantiedagen? Dat weegt allemaal mee.

Tip 7: slaap er een nachtje over

Als u twijfelt over het aanbod, vraag dan of je er een nachtje over mag slapen. Dat geeft u de ruimte om het voorstel met uw ouders of vrienden te bespreken. Zegt de tegenpartij dat u meteen moet beslissen? Ga er niet op in en houd voet bij stuk.