Waar spaart u voor? De 6 meest voorkomende spaardoelen

Een stel dat spaart

Ondanks de historisch lage rente blijven Nederlanders flink sparen. Maar waarvoor zetten we ons geld opzij? RegioBank vroeg spaarders naar hun spaardoelen. Het pensioen, een geldbuffer en de woning steken er met kop en schouders bovenuit.

Door de coronacrisis sparen mensen meer dan ooit. In april van dit jaar groeide het Nederlandse spaargeld met 3,8 miljard euro. Dat is bijna negen keer zoveel als normaal in de maand april! De reden? We kunnen ons geld niet uitgeven aan dingen als etentjes, vakanties en dagjes weg. Ook voorzichtigheid speelt een rol: mensen zijn bang voor de economische gevolgen van de crisis.

Verstokte spaarders

Ook buiten de coronacrisis om zijn Nederlanders van zichzelf al een spaarzaam volk. We vinden het heel normaal om geld opzij te zetten zonder daarbij een specifiek doel voor ogen te hebben. Het welbekende appeltje voor de dorst, bedoeld om onvoorziene kosten op te vangen.

Van noodbuffer tot tandarts

Maar wat zijn nou de favoriete spaardoelen? RegioBank vroeg het haar spaarders via een poll. Dit is de uitkomst:

Spaardoelen

Van kleinkinderen tot noodbuffer

Spaarders bij RegioBank bewaren hun geld dus voor uiteenlopende zaken. Ze sparen onder meer voor kleding of een studie. De eigen woning blijft eveneens populair. Of het nu gaat om een verbouwing, de inrichting of aflossing van de hypotheek. En dat is niet zo gek: een eigen woning is vaak een behoorlijke kostenpost. Gemiddeld bedragen de onderhoudskosten van een huis € 3.600 per jaar. En zelfs de tandarts is voor sommigen een spaardoel. ‘Sparen voor later’ is momenteel veruit het populairst. Daarna volgen de (klein)kinderen en extraatjes als vakanties en dagjes uit. Ook de auto vinden mensen een aantrekkelijk spaardoel.

Tip: Zorg voor overzicht
Wilt u ook geld opzijzetten? Bijvoorbeeld voor een buffer of om snel die mooie reis te kunnen boeken zodra het weer kan. Zorg dan dat u inzicht heeft in uw inkomsten en de kosten van uw spaardoel. Heeft u geen duidelijk doel voor ogen? Geen probleem, bepaal dan hoeveel u elke maand wilt overhouden om te sparen. In de Mobiel Bankieren app van RegioBank kunt u voor ieder spaardoel een spaarpotje aanmaken, zodat u altijd precies weet wat u bij elkaar gespaard heeft.

Tip: Stuur bij als dat nodig is
Het is fijn als u een doel voor ogen heeft dat binnen afzienbare tijd te behalen is. Bijsturen kan altijd. Kunt u een paar maanden niet het beoogde bedrag sparen, dan kunt u uw doelen altijd aanpassen.

Tip: Houd rekening met belasting
Bent u van plan flink te sparen? Houd er dan rekening mee dat u mogelijk belasting betaalt over uw spaarsaldo

Delen via