4 tips om uw buurtinitiatief te financieren

4 tips om uw buurtinitiatief te financieren
Van speeltuin tot buurtwerkplaats: elk jaar bedenken honderden buren, verenigingen en stichtingen leuke plannen om hun buurt te verbeteren. Maar hoe komt u aan geld om dat plan te financieren? Vier tips én een bonustip.

TIP 1: Schrijf een plan

Een plan is van groot belang om het project te laten slagen. Stel, u wilt met uw buren een nieuwe speeltuin aanleggen. Beschrijf in het plan dan wat het doel is van die speeltuin en hoe jullie dat doel gaan bereiken. Maak een taakverdeling, planning en begroting. U zult zien dat u met een duidelijk plan veel sneller het doel bereikt. Bovendien: financiers willen ook graag een goed plan zien voordat ze geld geven. Google maar eens op ‘projectplan voorbeeld’ en u vindt allerlei handige voorbeelden.

TIP 2: Klop aan bij fondsen

Geld vinden voor het project kan lastig zijn, als u niet weet waar u moet zoeken. U kunt natuurlijk lokale ondernemers vragen of ze willen sponsoren, maar wist u dat er in Nederland tientallen fondsen zijn die graag lokale initiatieven steunen? Denk aan Kern met Pit, NL Doet, Jantje Beton en het Koningin Wilhelminafonds. Als u voor een vereniging werkt, kunt u die ook aanmelden voor de Oranje Fonds Collecte. De vereniging mag dan de helft van het collectegeld zelf houden en vrij besteden.

TIP 3: Vergeet crowdfunding niet

In plaats van bij een fonds om €2.000 vragen, kunt u ook honderd mensen vragen of ze €20 willen investeren. Crowdfunding heet dat; een sociale manier om het project te financieren. Er zijn verschillende platforms voor. Een goed voorbeeld is Voor je Buurt, waar alleen maar lokale initiatieven op staan.

TIP 4: Werk samen met de gemeente

Gemeenten zijn vaak heel blij met proactieve buurtbewoners. Daarom kunt u rustig de gemeente betrekken bij uw plan. Vraag bijvoorbeeld of de gemeente het jaarlijkse onderhoud van de speeltuin in de toekomst voor haar rekening wil nemen. Dat voorkomt dat u, als de speeltuin er eenmaal staat, met extra kosten te maken krijgt. Afhankelijk van uw plan kunt u naast de gemeente nog meer creatieve samenwerkingen zoeken, bijvoorbeeld met een sociale werkplaats.

BONUSTIP: Uw financieel adviseur helpt u graag

Als zelfstandig Adviseur van RegioBank denken we graag met u mee. We kennen de mensen en de omgeving en geven graag tips of rekenen uw begroting door. Met als doel om samen de buurt nog beter te maken. Zodat het voor iedereen prettig wonen is. Kijk ook eens op www.voordebuurt.nl voor meer tips. Op regiobankadviseurs.nl vindt u een adviseur bij u in de buurt. We zien u graag verschijnen!

De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) helpt goede lokale initiatieven met een bedrag van €1.000. Ze doet dat via haar jaarlijks terugkerende project Kern met Pit. Verschillende Zelfstandig Adviseurs van RegioBank waren aanwezig op de startdag van Kern met Pit 2017 en adviseerden deelnemers hoe je een plan voor de buurt financiert.

Delen via