BIC en IBAN

Voor het stroomlijnen van het Europese betalingsverkeer zijn binnen de Europese Unie IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) ingevoerd. Het IBAN is een standaard nummer voor het bankrekeningnummer van grensoverschrijdende Europese betalingen. BIC is een identificatienummer voor banken binnen Europa. De BIC Code van RegioBank is RBRBNL21.

Waar staat IBAN

U vindt uw eigen IBAN op uw rekeningafschriften en in Internet Bankieren onder 'rekeningdetails'. Zoekt u de IBAN van een begunstigde? De IBAN moet u altijd zelf aan de begunstigde vragen

Hoe is IBAN opgebouwd

IBAN bestaat in Nederland uit 18 tekens en eindigt altijd met het 'oude' rekeningnummer. In andere landen kan IBAN langer zijn. IBAN ziet er in Nederland zo uit

 

Voorbeeld IBAN nummer

Betalingen binnen eurolanden en EEA

Bij betaalopdrachten naar EU-landen (eurolandbetaling) vermeldt u zowel het BIC als het IBAN. Deze codes kunt u opvragen bij degene aan wie u geld overmaakt. Behalve voor EU-landen, geldt ook voor EEA (European Economic Area) landen de verplichting om het BIC en IBAN te vermelden. De EEA bestaat uit alle landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Voorwaarden

  • De betaling vindt plaats binnen de EU landen (28), inclusief overzeese gebieden van Frankrijk, Portugal en Spanje.
  • Ook voor betalingen met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen heeft u een IBAN en BIC nodig.
  • De betaling is in euro’s voorzien van BIC (bankrelatie) en IBAN (begunstigde).
  • De transactiekosten worden gedeeld met de begunstigde.

Buitenlandse betaling aan u

Als u geld uit het buitenland ontvangt, kan de opdrachtgever u benaderen voor het BIC en IBAN. U vindt deze nummers op de voorzijde van uw RegioBank rekeningafschriften of binnen Internet Bankieren bij de rekeningdetails. Stuurt de opdrachtgever een overboeking vanuit het buitenland naar uw rekening, zonder vermelding van BIC of IBAN? Dan wordt er € 7,- aan extra kosten bij u in rekening gebracht. Dit geldt ook voor overboekingen in andere valuta. Zorg er daarom voor dat u de opdrachtgever voorziet van de BIC en IBAN.

Voorkom vertraging

Doet u zelf een overboeking naar een land binnen de eurolanden of de EEA zonder BIC en IBAN. Dan kunnen we de overboeking niet uitvoeren. Voorkom vertraging van uw buitenlandse overboeking en verzeker uzelf ervan dat u de juiste IBAN en BIC nummers vermeldt.

Kosten

Informatie over de kosten van buitenlands betalingsverkeer vindt u in de Tarievenwijzer Betalen.