5 redenen om als starter nú al na te denken over je pensioen

Net begonnen aan je eerste serieuze baan? Dan klinkt jouw pensioen nog oneindig ver weg. Toch is het slim om nu al na te denken over je pensioen. Tenminste, als je later een net zo leuk leven wilt leiden als nu. Lees hier waarom.

1. Je hebt ongeveer 40 jaar nodig om een goed pensioen op te bouwen

Waarom zou je als twintiger al nadenken over je pensioen? Je hebt tenslotte nog een hele carrière voor de boeg! Maar wist je dat je zo’n veertig jaar nodig hebt om een goed pensioen op te bouwen? Natuurlijk bouw je nu, als je woont of werkt in Nederland, op voor je AOW straks. AOW is een klein basispensioen waar iedere burger die in Nederland woont of werkt recht op heeft. Maar wil je straks als zeventiger nog net zoveel leuke dingen doen als nu? Dan heb je niet genoeg aan je AOW. En dat is zonde, want waarschijnlijk heb je meer vrije tijd en wil je daar ook van genieten, toch?

2. Niet iedere werkgever regelt voor jou een royaal pensioen

De meeste mensen bouwen een pensioen op bij hun werkgever. Maar sommige werkgevers hebben geen of maar een kleine pensioenregeling voor hun werknemers. Check daarom goed hoe dat bij jouw bedrijf geregeld is. Hoe weet je of je genoeg pensioen opbouwt? Als vuistregel wordt uitgegaan van 70% van je huidige brutosalaris.  

Bouw jij niet zoveel pensioen op? En denk je die 70 procent later wél nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om extra vermogen op te bouwen of je maandlasten te verlagen. Vermogen opbouwen kan bijvoorbeeld met pensioensparen en maandlasten verlagen door bijvoorbeeld af te lossen op je hypotheek. Bij pensioensparen (zoals lijfrentesparen) betekent het dat je periodiek een zelfgekozen bedrag op je pensioenspaarrekening stort en zo een potje opbouwt voor later. Dat is fiscaal gezien ook nog eens voordelig: binnen de fiscale grenzen mag je het jaarlijks gespaarde bedrag van je inkomstenbelasting aftrekken.

Lees meer over onze pensioenspaarrekening

3. Garanties over je opgebouwde pensioen bestaan niet

Meestal brengt jouw baas je pensioen onder bij een pensioenfonds. Pensioenfondsen beleggen dat geld, met als doel. het meer waard te laten worden. Maar stort de beurs in door een crisis, dan verandert dat de zaak. Dit kan impact hebben op korte termijn als je met pensioen gaat, maar beurzen kunnen ook herstellen en daarmee de impact beperken.
Wil jij de touwtjes zelf in handen hebben en verzekerd zijn van een goed pensioen? Dan is het slim om zelf wat opzij te leggen en zo extra te sparen voor je oudedagvoorziening.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

4. Als ondernemer moet je zelf een pensioen opbouwen

Ben je zzp’er of heb je een eigen bedrijf? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. RegioBank biedt ondernemers daarom een zakelijke pensioenspaarrekening aan. Je stort periodiek binnen de fiscale grenzen geld op deze geblokkeerde spaarrekening en ontvangt daarover een passende rente. Heb je een keer even wat minder inkomsten? Geen nood, dan sla je die storting een keertje over.

 Lees meer over pensioensparen voor zelfstandigen

5. Checken hoeveel pensioen je opbouwt is zo gebeurd

De overheid heeft een platform gemaakt waarop jij makkelijk ziet hoeveel werkgeverspensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Ook kun je checken wat je later per maand krijgt uitbetaald als je met pensioen bent. Het werkt simpel: ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en log in met je DigiD. Binnen een paar minuten weet je of jij er later warmpjes bijzit of tóch een extra spaarpotje moet aanleggen.

Ben je niet tevreden over jouw huidige pensioenopbouw? Neem dan contact op met een van onze Zelfstandig Adviseurs. Zij adviseren je graag over jouw pensioen. Vraag aan je adviseur welke kosten hij voor dit advies in rekening brengt.

Maak een afspraak