Tip 10 van onze fraude-experts

U heeft ze vast wel eens voorbij zien komen op social media. Advertenties met beroemdheden die u vertellen dat u met een slimme investering razendsnel rijk kunt worden. Vaak gaan er oplichters schuil achter dit soort advertenties. Deze oplichters hebben maar één doel: slachtoffers vinden die ze zoveel mogelijk geld afhandig kunnen maken. De ‘investering’ ziet u uiteraard nooit meer terug. Deze vorm van fraude wordt ook wel beleggingsfraude of investeringsfraude genoemd. Wilt u weten waaraan u deze vorm van fraude kan herkennen? Lees dan verder.

Wat is beleggingsfraude?

Bij beleggingsfraude probeert een oplichter u ervan te overtuigen om geld te investeren in bijvoorbeeld aandelen of virtuele valuta. Virtuele valuta worden ook wel crypto’s genoemd. Dit zijn een soort digitale munten, die niet gecontroleerd, uitgegeven of gegarandeerd worden door een centrale bank of overheid. Een paar bekende voorbeelden van crypto’s zijn onder andere Bitcoin, Ethereum en Dash.

 

Oplichters beloven zeer hoge winsten. Op het moment dat u de gemaakte winst, of een deel van de opgebouwde waarde, wil opnemen, blijkt dit ineens niet mogelijk te zijn. Er moeten zogenaamd allerlei extra kosten worden betaald, of u moet eerst nog een bedrag investeren voordat er kan worden uitbetaald. In werkelijkheid is de oplichter er met uw geld vandoor. Er zijn helemaal geen investeringen gedaan en u bent uw inleg kwijt.

 Hoe herkent u beleggingsfraude?

Over het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Wees dus extra voorzichtig wanneer u een aanbod krijgt waarin u gouden bergen worden beloofd.

Hieronder vindt u een aantal tips waarmee u beleggingsfraude kan herkennen en voorkomen:

  • Wees extra kritisch wanneer u onverwacht wordt benaderd om geld te investeren. Oplichters benaderen slachtoffers vaak onverwacht via social media, per e-mail of telefonisch. Oplichters proberen vervolgens om druk uit te oefenen om snel geld te investeren. Laat u niet onder druk zetten! Dit kan een signaal zijn dat u met een oplichter te maken heeft.

  • Controleer de bron van de informatie. Oplichters maken advertenties die lijken op artikelen van omroepen en kranten, maar in werkelijkheid betreft dit een sterk staaltje fotomanipulatie. U kunt naar de echte website van de krant of omroep gaan en zoeken naar het betreffende artikel. Vindt u het niet of vindt u zelfs een waarschuwing van de beroemdheid dat diens naam misbruikt wordt? Dan is de advertentie waarschijnlijk vervalst.

  • Waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In Nederland is de AFM de toezichthouder voor geregistreerde investeringsmaatschappijen. Op hun website kunt u nagaan of er waarschuwingen zijn afgegeven over een investeringsmaatschappij.

  • Installeren van meekijksoftware. Een oplichter die zich voordoet als investeringsdeskundige kan vragen of u een programma wil installeren zoals AnyDesk, TeamViewer, Splashtop of andere software. Hiermee kan de oplichter meekijken op uw computer, tablet of telefoon, ook als u inlogt op uw bankomgeving. Dit hoort niet bij een legitieme investering. Geef andere personen geen toegang tot uw bankomgeving. De bank zal u nooit vragen om dergelijke programma’s te installeren.

  • Opsturen van uw identiteitsbewijs. U kunt door de oplichter gevraagd worden om een onbewerkte kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen. Bijvoorbeeld om een account aan te maken of uw rendement te ontvangen. Wanneer u een kopie van identiteitsbewijs wil insturen, gebruik dan altijd de ‘KopieID-app’. Dit een app van de Rijksoverheid waarmee u zelf een veilige kopie van uw identiteitskaart of paspoort kan maken. Een onbewerkte kopie van uw identiteitsbewijs kan worden misbruikt voor fraude.

  • Betalen om rendement te ontvangen. Vaak wordt bij een verzoek tot uitbetaling eerst gevraagd om de daarvoor te maken kosten te betalen. Betalen voordat u uw rendement krijgt, is een duidelijk signaal dat er sprake kan zijn van oplichting.

Meer informatie

De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen waarvoor is gewaarschuwd door toezichthouders. Op de website van de AFM vind je meer informatie.

Meer informatie over Veilig Bankieren

AFM website

Website Veilig Bankieren