Week 2: Hoe gaan jullie geld besparen?

Als kinderen op jonge leeftijd leren sparen, hebben zij er op latere leeftijd veel profijt van. Immers: jong geleerd is oud gedaan! Spaart uw kind al? De hele maand oktober staat in het teken van de KinderSpaarWeken. Met iedere week een leuke spaarchallenge, waar u samen met uw kind aan mee kunt doen. Zo leert uw kind elke week iets nieuws over sparen en ervaart hij of zij ook hoe fijn dit is. Doet u ook mee?

Uit een getekend bankbiljet vallen munten in een spaarvarken met de tekst 'Kinderspaarchallenge week 2'

Deze week hebben we een bespaarchallenge! De challenge is: "Doe samen boodschappen voor de hele week met het normale budget. Maar... probeer zo goed mogelijk uit te komen zodat jullie de rest kunnen sparen."

Stiekem geven we soms allemaal meer geld uit dan we doorhebben. Als u uw kind goed wilt leren sparen, is het belangrijk dat hij of zij begrijpt wat de waarde van geld is. Uw kind moet leren dat alles geld kost en dat dit (helaas) betekent dat je niet altijd meteen kunt kopen wat je wilt. Soms moet er eerst gespaard worden! Deze opdracht zorgt ervoor dat uw kind bewust wordt van de waarde van geld en hoe geld besparen bijdraagt aan het bereiken van het spaardoel.

Gebruik deze kleurrijke boodschappenlijst om samen met u kind in kaart te brengen wat u gaat kopen en wat u bespaart.

Download de boodschappenlijst

Tips om te besparen:

  • Gebruik een rekenmachine tijdens het winkelen. Zo weten jullie precies hoeveel jullie uitgeven. En komen jullie niet voor verrassingen te staan bij de kassa.
  • Ga op zoek naar de beste aanbieding. Vergelijk de prijzen bij verschillende winkels, als jullie iets kopen dat in de aanbieding is, besparen jullie ongemerkt veel geld.
  • Gebruik de 24-uurs regel. Denk voordat jullie een grote aankoop doen hier eerst 24-uur over na, zo voorkomen jullie dat je onnodig geld uit geeft. Willen jullie het na 24-uur nog steeds graag hebben? Dan weet je zeker dat het geen impulsaankoop is.
  • Neem contant geld mee in plaats van een pinpas, zo kunnen jullie niet meer uitgeven dan nodig.

Maak besparen leuk!

Het kan af en toe lastig zijn voor een kind om te begrijpen waarom er bespaard moet worden. Probeer het daarom leuk te maken! Laat uw kind een goedkoper alternatief product vinden. Het geld dat u hiermee bespaard, gaat in de spaarpot. Doordat uw kind wat extra centjes in de spaarpot kan stoppen, zal hij of zij de opdracht beter begrijpen.

Hoera! Het zijn weer Kinderspaarweken

Goed sparen kun je leren. Door stap voor stap te doen. Van kinds af aan, groeien met kleine bedragen. Daarom organiseren we jaarlijks de hele maand oktober de Kinderspaarweken. Een maand waarin we over het belang van sparen door kids vertellen. En alle kinderen die in deze maand bij RegioBank sparen of een jeugdrekening openen (Zilvervloot en/of Kinderrekening JongWijs), worden extra beloond met een leuk cadeautje*.