Wat gaat de rente doen?

Bij veel banken betaalt u boven een bepaald saldo nu nog rente over uw spaargeld. Ook bij ons is dat tot 1 oktober zo. Vanaf 1 oktober rekenen we geen negatieve rente meer. We leggen uit hoe dat kan en wat dit betekent.

Vraag en aanbod

De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.

Maar is er juist minder vraag naar spaargeld, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten? Dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Depositorente

Een deel van het spaargeld van onze klanten lenen we weer uit in de vorm van hypotheken. Maar we kunnen natuurlijk niet ál het spaargeld tegelijkertijd uitlenen. Banken zijn verplicht om dit overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) onder te brengen. Dat geldt dus ook voor ons. Banken betalen (of krijgen) depositorente over het spaargeld dat ze bij de ECB stallen, en verwerken dit weer in hun eigen spaarrentes.

We rekenen geen negatieve rente meer

De depositorente is op dit moment -0,5%, dat betekent dat we, net als de andere banken, nu nog moeten betalen om het overtollige spaargeld bij de ECB te stallen. Omdat de ECB deze depositorente verhoogt naar 0%, gaan voor banken de kosten omlaag. Het is voor banken goedkoper geworden om spaargeld dat wij niet gebruiken voor bijvoorbeeld hypotheken onder te brengen bij de ECB. Hierdoor hoeven wij geen negatieve rente meer in rekening te brengen.

Per 1 oktober 2022 betaalt u daarom als particuliere klant geen -0,5% rente meer over uw saldo boven de € 100.000. Vanaf die datum verhogen we de rente voor het totaalsaldo boven de € 100.000 naar 0% op de spaar- en betaalrekeningen, en het gelddeel van de beleggingsrekeningen.

Bekijk de actuele spaarrentes