Lijfrente Opbouwrekening

Dit product kunt u niet meer afsluiten. De informatie is daarom alleen bedoeld voor klanten die in het verleden Lijfrente Opbouwrekening hebben geopend.

Wilt u eerder stoppen met werken? Of extra geld hebben voor uw oude dag? Dan is de Lijfrente Opbouwrekening iets voor u. Dit is een geblokkeerde spaarrekening met een aantrekkelijke variabele rente. Vanaf deze rekening kunt u uw geld laten storten in een of meer Lijfrente deposito’s en/of beleggingsfondsen. Na de opbouwperiode gebruikt u uw gespaarde kapitaal voor lijfrente-uitkeringen.

  • Sparen met een aantrekkelijke variabele rente of
  • Sparen met een vaste rente op een deposito.
  • Profiteren van rente-op-rente.
  • Mogelijkheid om te beleggen.
  • Geen kosten over inleg en uitkering.
  • Fiscaal sparen.

Opbouwrekening

De Lijfrente Opbouwrekening is een geblokkeerde spaarrekening met een aantrekkelijke variabele rente of vaste rente. U spaart voor een aanvulling op uw inkomen, zoals uw pensioen. U bepaalt zelf hoelang u wilt sparen. Uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, moet u het geld dat u heeft gespaard in vaste termijnen laten uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld met Lijfrentenieren. Deze uitkeringen zijn belast.

Variabele rente of deposito

Bij Lijfrente Opbouw heeft u de zekerheid van sparen. U krijgt een aantrekkelijke variabele rente. De rente wordt jaarlijks bijgeschreven op uw rekening. U ontvangt dus rente-op-rente. U kunt ook kiezen voor een vaste rente door (een deel van) uw geld vast te zetten op een Lijfrente Deposito. Tijdens de looptijd van het deposito blijft de rente gelijk.

Tussentijdse beëindiging

U betaalt alleen opnamekosten als u bedragen voor een bepaalde tijd hebt vastgezet in een Lijfrente Deposito en u het deposito voor het einde van de afgesproken looptijd wilt beëindigen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan. Wilt u daarnaast ook Lijfrente Opbouw beëindigen en gebruikt u het lijfrentespaarsaldo niet voor een ander lijfrenteopbouw- of een lijfrenteuitkeringsproduct? Dan moet u over het opgenomen bedrag ook inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen. Kijk voor meer informatie in de productvoorwaarden.

Beleggen

Naast sparen is het mogelijk om gestorte bedragen geheel of gedeeltelijk te beleggen in de beleggingsfondsen van ASN Bank en SNS Bank. U bepaalt zelf in welke beleggingsfondsen u belegt en wordt daarbij niet geadviseerd door een Zelfstandig Adviseur.

Uw beleggingsprofiel aanpassen

Het is beter om steeds minder risicovol te beleggen als de uitkeringsdatum van uw belegging dichterbij komt. Want als de aandelenkoersen uit een van uw fondsen plotseling dalen, heeft u te weinig tijd om op herstel te wachten. Op die manier kunt u veel van uw inleg verliezen. Wilt u weten wanneer u defensiever moet gaan beleggen? Maak dan gebruik van de profielbepaler bij uw Zelfstandig Adviseur. Door een aantal vragen te beantwoorden, weet u welk beleggingsprofiel het beste bij u past. U kunt uw beleggingsprofiel aanpassen bij uw Zelfstandig Adviseur.

Kosten bij beleggen

Voor het aankopen en verkopen van participaties in de beleggingsfondsen van ASN bank en SNS Bank betaalt u geen transactiekosten. Wel heeft ieder fonds zijn eigen kostenstructuur. Van deze fondskosten krijgt u geen aparte nota. De kosten zijn al in de koers van het fonds verwerkt. U vindt deze kosten op de factsheet van het fonds.

Fiscaal sparen

Uw inleg kunt u bij uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als particulier kunt u maximaal uw jaarruimte plus de eventuele reserveringsruimte sparen. Op de website van de belastingdienst staat hoe u uw jaarruimte uitrekent. De reserveringsruimte is de onbenutte jaarruimte over de afgelopen 7 jaar. Pas als u uw geld krijgt uitgekeerd, betaalt u belasting. Omdat veel mensen vanaf hun AOW-gerechtigde in een lager belastingtarief vallen, betaalt u mogelijk minder belasting.

Opgebouwd lijfrentekapitaal

Heeft u al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een bank of verzekeraar? U kunt dit bedrag overdragen naar uw Lijfrente Opbouw-rekening. Zo profiteert u meteen van alle voordelen. Informeer bij uw bank of verzekeraar naar de overdrachtswaarde van uw huidige lijfrentekapitaal.

Overlijden

Bij overlijden komt het opgebouwde bedrag toe aan de erfgenamen. Zij moeten dit bedrag omzetten in periodieke uitkeringen. De uitkeringen zijn belast.

De Financiële Bijsluiter

Het risico dat u uw inleg niet terugkrijgt, zoals opgenomen in de Financiële Bijsluiter, is groot. Dit risico kan hoger of lager worden afhankelijk van hoeveel u belegt en hoeveel u spaart en afhankelijk van uw beleggingskeuze.