Extra pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen is een manier om bij te dragen aan je pensioenopbouw. Op deze pagina lees je meer over de manieren waarop je zelfstandig extra pensioen op kunt bouwen, wanneer je dat het beste kunt doen en waarmee je rekening moet houden.

Pensioen: wat is het?

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt als je stopt met werken en met pensioen gaat. Voor de meeste mensen is dat wanneer ze de AOW-leeftijd bereiken, maar je kan mogelijk ook eerder met pensioen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl checkt je wanneer je met pensioen kan en hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Als je eerder met pensioen wilt, kan het interessant zijn om (ook) zelf te beleggen of sparen voor je pensioen.

Hoe werkt pensioen opbouwen?

Als je in Nederland woont, heb je recht op een AOW-uitkering als je de AOW-leeftijd bereikt. Dat is het pensioen wat je vanuit de overheid ontvangt. Dit vormt de basis van je pensioenuitkering. Werk je in loondienst, dan bouw je naast de AOW ook pensioen op via je werkgever. De AOW-uitkering en het pensioen van je werkgever vormen dan je inkomsten als je met pensioen gaat. Daarnaast kan je zelf ook nog aanvullend pensioen opbouwen. Als je zelfstandig ondernemer bent, bouw je geen pensioen op bij een werkgever. Je kan hier natuurlijk wel zelf voor sparen of beleggen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig.

Wanneer begin ik met pensioen opbouwen?

AOW Je begint 50 jaar voor het ingaan van je pensioenleeftijd met het opbouwen van AOW. Is je AOW-leeftijd bijvoorbeeld 67 jaar, dan bouw je vanaf je 17e AOW op.
Werkgever Pensioen bij je werkgever bouw je op na je 21e en vanaf het moment dat je gaat werken – mits je werkgever deelneemt aan een pensioenfonds.
Aanvullend Wanneer je start met aanvullend pensioen opbouwen, bepaal je zelf. Maar als je op tijd begint, heb je meer jaren om te sparen of beleggen tot je AOW-leeftijd.

Manieren om zelf extra pensioen op te bouwen: sparen en beleggen

Er zijn verschillende opties om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld omdat je een pensioengat hebt. Zo kan je geld op een spaarrekening zetten, beleggen voor je pensioen of geld op een pensioenspaarrekening opzijzetten. Als je kiest voor beleggen, let dan op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kan je inleg of een deel daarvan verliezen. 

Heb je al een pensioenspaarrekening bij RegioBank en wil je ook gaan pensioenbeleggen? Vraag deze mogelijkheid dan met onderstaand formulier aan bij je zelfstandig adviseur.

Spaarvarken met euro-teken

Een pensioen spaar- of beleggingsrekening openen

De meest voor de hand liggende optie is om een pensioensrekening te openen. Deze is tijdens de looptijd geblokkeerd, zodat je pas bij het geld kan als je de AOW-leeftijd bereikt. Fiscaal gezien kan deze optie voordelig zijn: je mag het jaarlijks gespaarde en/of belegde bedrag van je inkomstenbelasting aftrekken.

Meer over onze Pensioenrekening

Resultatenrekening: grafiek met staven en lijn

Een spaar- of beleggingsrekening openen

Een gewone spaar- of beleggingsrekening openen kan ook. Voordeel is dat deze rekeningen niet geblokkeerd zijn. Maar dit is ook meteen een nadeel. De verleiding kan groot zijn om dit potje al eerder ‘stuk te slaan’ voor andere doeleinden.

Meer over Doelbeleggen

Meer over onze spaarrekening

Over vermogensbelasting

Een deel van je vermogen is 'heffingsvrij': dit betekent dat je hier geen belasting over betaalt. Maar als je vermogen hoger is dan dit bedrag, betaal je hier vermogensbelasting over.

Kan je belastingvrij pensioen opbouwen?

Als je spaart of belegt, betaal je boven een bepaald bedrag vermogensbelasting. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de Belastingdienst. Het bedrag waar je geen belasting over hoeft te betalen, heet het heffingsvrije vermogen. In 2023 is dit €57.000 (€114.000 met fiscaal partner). Over dit bedrag hoef je dan geen vermogensbelasting te betalen. Daarboven betaal je een vast percentage belasting over je spaargeld en geld dat je belegt. Als je binnen het heffingsvrije vermogen spaart of belegt, betaal je dus geen belasting. Het kan ook fiscaal voordelig zijn om een pensioenspaarrekening te openen. Je mag het jaarlijks gespaarde bedrag dan aftrekken van de inkomstenbelasting.

Duurzaam pensioen opbouwen

Wil je extra pensioen opbouwen en daarnaast bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan is duurzaam pensioensparen misschien iets voor jou. Bij RegioBank kan je beleggen in een van de vijf duurzame fondsen. Door in een van deze fondsen te beleggen, investeer je in biodiversiteit, klimaat en mensenrechten. Je investeert hiermee nooit in kernenergie, fossiele brandstoffen of wapens. Een fijne gedachte, toch?

Lees meer over duurzaam beleggen

Als zzp’er pensioen opbouwen

Bent je zelfstandig ondernemer? Dan ben je zelf verantwoordelijk om te sparen en/of beleggen als aanvulling op je AOW. Daarvoor kan je een pensioenspaar- en beleggingsrekening afsluiten. Je stort dan periodiek een bedrag op deze geblokkeerde spaarrekening en ontvangt daarover rente. Heb je een keer minder inkomsten? Geen nood, dan sla je de storting een keer over.

Meer over pensioensparen en -beleggen voor zelfstandigen

Pensioenadvies? Je adviseur helpt je graag

Wil je eerder stoppen met werken, of heb je een andere vraag over je pensioen? Je zelfstandig adviseur van RegioBank denkt graag met je mee.

Maak een afspraak

Eerder met pensioen? Bereken het zelf

Ben je benieuwd of je eerder kan stoppen met werken en wat je daarvoor nodig heeft? Bereken of vervroegd pensioen voor je mogelijk is.

Naar Mijn Getal