Vervroegd pensioen: eerder stoppen met werken

Wilt u met vervroegd pensioen? Als u eerder wilt stoppen met werken, komt u misschien in aanmerking voor een VUT-regeling zoals de RVU-regeling. Lees hier meer over de mogelijkheden, het berekenen van vervroegd pensioen en de voor- en nadelen.

Wat is vervroegd pensioen?

Als u met vervroegd pensioen wilt, ofwel prepensioen, kunt u maximaal vijf jaar voor de AOW-leeftijd gedeeltelijk met pensioen. Daarnaast moet u dan nog wel blijven werken. Niet iedereen heeft recht op prepensioen, dat hangt af van uw pensioenregeling. Wilt u nog eerder stoppen met werken? Dat kan als u daar zelf de financiële middelen voor hebt. U heeft dan nog geen recht op een (pre)pensioenuitkering of AOW.

Wat zijn de VUT en prepensioen regelingen?

Vroeger maakte de VUT-regeling, vervroegde uitdiensttreding, het mogelijk om eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. De werknemers die met de VUT ging, kreeg dan een uitkering tot zijn of haar AOW-leeftijd. Inmiddels is deze regeling afgeschaft, maar bestaan er wel andere regelingen om eerder met prepensioen te gaan.

De RVU regeling: Wat is het?

De regelingen die het mogelijk maken om eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen te gaan, vallen nu onder de RVU-regeling (Regeling Vervroegde Uittreding). Deze regeling is vaak opgenomen in de cao's van zware beroepen. Als u met een RVU-regeling eerder uit dienst gaat, krijgt tot uw AOW-leeftijd een uitkering van uw werkgever om deze periode te overbruggen. Daarna krijgt uw AOW en opgebouwde pensioen uitgekeerd.

Over de RVU-uitkering moet de werkgever normaal 52% belasting betalen, de RVU-heffing. Tussen 2021 en 2025 is deze regeling versoepeld en hoeft de werkgever geen RVU-heffing te betalen tot het bedrag gelijk aan uw netto AOW-uitkering. Daarboven moet de werkgever wel heffing betalen. Door deze versoepeling is het voor werkgevers aantrekkelijker geworden om werknemers met de RVU-regeling eerder met pensioen te laten gaan.

Eerder met pensioen en belasting

Omdat uw AOW-uitkering en opgebouwd pensioen eigenlijk uitgesteld loon zijn, betaalt u hierover ook loonbelasting. Vanaf uw AOW-leeftijd, betaalt u wel minder belasting. In 2023 zijn de belastingtarieven:

Schrijf Belastbaar inkomen Percentage
1 Pensioen tot €37.149 19,03% - 35,44*
2 Pensioen tussen de €37.149 en €73.031 36,93%
3 Pensioen vanaf €73031 49,50%
*Afhankelijk van de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt in 2023.

Werken en dus bijverdienen tijdens uw pensioen

Omdat de AOW-leeftijd steeds verder opschuift, mag u sinds 2016 ook naast uw pensioen werken als u niet eerder dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaat. Gaat u eerder met pensioen en verdient u daarnaast bij, dan kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst. U mag wel bijverdienen als u AOW ontvangt.

De voor- en nadelen van uw vervroegde pensioen

Eerder stoppen is een droom voor veel mensen, u heeft meer vrije tijd en kunt genieten van het pensioen waar u vele jaren hard voor gewerkt heeft. Ook als u voor uw AOW-leeftijd nog deels blijft werken, kan dit voordelig zijn. U kunt al een stapje terugdoen terwijl u blijft verdienen en over die uren nog pensioen blijft opbouwen.

Eerder stoppen met werken, wat kost dat?

Toch heeft een vervroegd pensioen ook nadelen. Doordat u uw pensioen over meer jaren uit laten betalen, heeft u minder pensioen als u de AOW-leeftijd bereikt. Elk jaar eerder stoppen met werken kost u zo’n 6 tot 8% van uw pensioen.

Krijgt uw werkgever een boete als u eerder stopt met werken?

Als u eerder met pensioen gaat met een RVU-regeling, hoeft uw werkgever vanaf 2021 tot 2025 geen RVU-heffing of boete (van 52%) over uw uitkering te betalen. Het wordt hierdoor aantrekkelijker voor werkgevers om werknemers eerder met pensioen te laten gaan.

Mijn vervroegd pensioen aanvragen

Wat u moet doen om vervroegd pensioen aan te vragen, hangt af van uw situatie. Als u eerder met pensioen gaat moet u zelf uw pensioen aanvragen bij uw pensioenuitvoerder. U kunt tot maximaal zes maanden voordat u met pensioen wilt, uw vervroegd pensioen aanvragen. Uiteraard in overleg met uw werkgever.

Als u meer dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd wilt stoppen met werken, moet u een intentieverklaring tekenen waarin u aangeeft te willen stoppen met werken. U ontvangt deze verklaring automatisch van uw pensioenuitvoerder. Als u via uw partner partnerpensioen heeft opgebouwd, kunt u uw pensioen ook uitruilen. Voor werknemers met een uitkering gelden ook andere regels. Bekijk wat u moet regelen via de vragenlijst van de Rijksoverheid

Vervroegd pensioen bij zware beroepen

Heeft een u zwaar beroep of zware werkomstandigheden? Dan kunt u meestal eerder stoppen met werken. Dit staat meestal ook in uw CAO. Is dat niet het geval, dan kunt een individuele afspraak maken met uw werkgever. Wilt u weten of uw beroep als een zwaar beroep wordt gezien? Download de checklist van het FNV om te checken of u een zwaar beroep heeft.

Extra pensioen opbouwen

Of u nu eerder met pensioen gaat of wacht tot de AOW-leeftijd, het is altijd verstandig om extra pensioen op te bouwen. Vooral als u een laag pensioen heeft van uw werkgever. Op Mijnpensioenoverzicht kunt u zien wat u later aan pensioen en AOW krijgt uitgekeerd. Als dat u voor u te laag is, kunt u zelf extra geld opzijzetten door te sparen of beleggen en zo uw pensioen vergroten.

Naar onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Hulp van uw adviseur

Wilt u eerder stoppen met werken, of heeft u een andere vraag over uw pensioen? Uw Zelfstandig Adviseur denkt graag mee.

Maak een afspraak

Alles over pensioen

Of u nu onderneemt, in loondienst bent, jong bent of oud: nadenken over uw pensioen is altijd verstandig. Lees onze pensioenartikelen.

Meer over pensioen