RegioBank zet bescheiden ondernemer uit Drenthe in spotlight

RegioBank zet bescheiden ondernemer uit regio in spotlight om (corona-)succes te vieren. Rijschool-eigenaar Mark Bos uit het Drentse Odoorn is de laatste in de portretserie van lokale ondernemers: 'Als rijschool in een dorp heb je een maatschappelijke functie. Het is elke dag eredivisie spelen.'
Ondernemer Mark Bos, rijschool-eigenaar uit het Drentse Odoorn stralend in spotlight. (c) Marie Wanders voor RegioBank. Zijn vrouw kon er helaas niet bij zijn.

De vent in de tent

Bos begon zijn rijschool in Odoorn 10 jaar geleden met zijn vrouw Rianne, en inmiddels ontvangt het echtpaar bijna het hele dorp voor rijlessen: 'Je kent iedereen, ze knipperen de hele dag met de lampen naar je', zegt Mark Bos. Volgens Bos is een rijschool in een dorp compleet anders dan in een stad: 'In een dorp begint het natuurlijk altijd bij een goed verhaal, en zo gaat de business eigenlijk vanzelf. Er staat bijvoorbeeld wel eens iemand achter mijn vrouw te wachten bij de bakker, die vraagt of ze haar kind alvast kan opgeven voor rijles.' Als rijschool in een dorp ben je 'de vent in de tent' zoals Bos dat noemt: 'Je moet elke dag weer slagen. Als jij je werk goed doet blijf je altijd doordraaien. Je speelt elke dag eredivisie.'

Bescheiden over succes

Bos behoort tot een van de beste rijscholen van de regio en heeft een slagingspercentage van bijna 80%, maar liever houdt hij dit succes voor zich en doet hij ook niet aan reclame: 'Ik ben opgevoed met 'doe maar normaal, hard werken en niet zeuren'. Ik houd het liever low profile en wil niet in de spotlight staan. Of ik vertel dat ik lokale ondernemer ben? Dat etaleer ik liever niet op een verjaardag', vindt Bos.

Elkaar helpen tijdens corona

Tijdens de coronacrisis kwam de rijschool wel even voor hete vuren te staan omdat het CBR alles op slot gooide. Echter, mede door de sterke dorpsgemeenschap wist Mark zich hier goed doorheen te slepen, juist omdat hij het belangrijk vond anderen ondertussen te blijven helpen. 'Tijdens corona bleef ik bij andere ondernemers in de benen en bleef ik hen bezoeken en steunen. Daarvan zie ik nu een stukje loyaliteit terug, nu mijn rijschool weer open is: de kinderen van de supermarkt, het restaurant en de doe-het-zelf-zaak lessen nu bijvoorbeeld bij mij.' Bos stelt: 'Het gaat er in een dorp om dat je elkaar helpt, want je moet het met elkaar doen.'

Stille lokale kracht in het zonnetje

Uit onderzoek van RegioBank bleek eerder dat de ondernemer uit de regio het moeilijk vindt om successen te vieren. Ondanks velen van hen toch een goed corona-boekjaar hadden.

Daarom trekt RegioBank deze zomer het land door om de lokale ondernemers, diens bescheiden successen en de coronalessen het niet zo bescheiden podium te geven dat ze verdienen. 'Zo staan ze toch even in de spotlight dat ze verdienen, ook al vinden de meeste van hen het niet zo nodig. Wij vinden het wel hoog tijd voor deze lokale ondernemer, die juist zo belangrijk is voor de vitaliteit van de buurt en nationale economie, om zichzelf en de krachtige corona-lessen kenbaar te maken. Ook de positieve successen mogen gedeeld, daar hoeven zij zich niet voor te schamen,' aldus directeur van RegioBank, Rein Wispelweij.

RegioBank roept met deze campagne op vooral lokaal te blijven kopen, juist nu het land en de grenzen weer langzaam open gaan.

Toekomst: Dorpsgevoel behouden

Hoe mark de toekomst voor zich ziet? 'Ik wil lekker kleinschalig blijven en dat laagdrempelige dorpsgevoel behouden. Even een praatje maken met iemand die aan het schoffelen is als je een leerling thuis afzet. Gewoon normaal blijven en de tijd willen nemen voor mensen, dat is het belangrijkste. Dan maar 10 minuten later thuis.'

Glossy fotograaf vereeuwigt bescheiden ondernemer uit regio

Voor de portretserie vroeg RegioBank lifestyle fotograaf Marie Wanders (bekend van haar werk voor &C, Het Parool en De Volkskrant) om drie van deze nuchtere ondernemers op eigen maar stralende wijze op de plaat te zetten deze zomer. De kleurrijke 'glam' stijl van Wanders contrasteert doorgaans met de no-nonsense stijl van de lokale ondernemers die door haar nu worden vereeuwigd op beeld. De hele serie is met name te volgen op de sociale kanalen van RegioBank.

Over RegioBank

RegioBank, is al ruim 100 jaar actief in de buurt. In kleine dorpen en kleine steden zijn de Zelfstandig Adviseurs van RegioBank een vertrouwd gezicht. Zij kennen hun klanten en weten hoe belangrijk een leefbare buurt is waar iedereen zich thuis voelt: bewoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Om het buurtgevoel te vergroten steunt RegioBank samen met het Oranje Fonds lokale projecten. En regelt de klant zijn bankzaken gewoon in de buurt. Dat is RegioBank, de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen.