Vijf tips bij het maken van een bedrijfsplan

Een taart maken

Een succesvolle onderneming begint bij een goed bedrijfsplan. Maar wat staat er allemaal in? In dit artikel geven wij u vijf tips én een voorbeeld van hoe u uw plan kunt indelen.

Stel, u wilt voor uzelf beginnen. Niet meer in loondienst, maar eigen baas zijn. Dan heeft u vast al allerlei ideeën over wat u wilt gaan doen en wat u daarvoor nodig heeft. Bijvoorbeeld een werkplaats of winkel, materialen en natuurlijk: klanten. Werk al uw ideeën en plannen uit en schrijf ze op in uw bedrijfsplan. Dit is de basis voor uw eigen bedrijf.

Maak uw plan compleet

Gaat u iets verkopen of een dienst aanbieden? Wie is uw doelgroep? En wat verwacht u aan inkomsten? Beschrijf in uw bedrijfsplan gedetailleerd wat u van plan bent. Dat dwingt u meteen om goed na te denken over de slagingskansen van uw bedrijf. Wilt u bijvoorbeeld een kapperszaak beginnen, maar zitten er al meerdere kappers in de buurt? Dan moet u wellicht een andere locatie overwegen of juist een vernieuwend concept bedenken. Beter dat u er nu achter komt dan als u al helemaal opgestart bent. Denk ook goed na over de prijs die u voor uw product of dienst vraagt en of u met die inkomsten kunt rondkomen.

Zoek naar unieke factoren

Concurrentie is goed en houdt u als ondernemer scherp. Maar het is wel de bedoeling dat klanten voor ú kiezen in plaats van de concurrent. Dus moet u onderscheidend zijn. Kwaliteit bieden is natuurlijk het belangrijkst, maar dat doen er meer. Waarom moeten mensen voor uw bedrijf kiezen? Wat heeft u wél, en andere ondernemers niet?

Wees realistisch

Het heeft weinig zin als u in uw plan uitgaat van doelstellingen die niet realistisch zijn. Kijk liever naar wat haalbaar is. Grote winstbedragen zijn in het eerste jaar maar voor weinig ondernemingen weggelegd. Optimistisch zijn mag, onrealistisch zijn is niet verstandig.

Denk in scenario’s

Soms loopt een bedrijf meteen fantastisch, soms zijn er wat opstartproblemen. Dat kan aan het bedrijf zelf liggen, maar ook aan heel veel andere dingen. Bijvoorbeeld aan een veranderde economische situatie. Het is daarom verstandig om bij het uitwerken van uw inkomstenverwachtingen diverse scenario’s te schetsen. Een verwacht scenario, een positief scenario en een negatief scenario. Wat betekenen al die situaties voor uw bedrijf? Kunt u overleven als het meest slechte scenario uitkomt?

Vraag om hulp

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van uw bedrijfsplan? Vraag dan uw Zelfstandig Adviseur eens om mee te denken. Hij of zij kan u wijzen op dingen die eventueel nog ontbreken of onderdelen die nog niet volledig zijn. Is uw plan compleet? Laat het dan nog eens lezen door een familielid of vriend. Vervolgens kunt u met uw plan in de hand naar de Kamer van Koophandel om uw bedrijf in te schrijven. En dan kan het ondernemen echt beginnen!

Voorbeeld Bedrijfsplan

Waarom zou u het wiel opnieuw uitvinden? Er zijn meer dan genoeg goede voorbeeldplannen online beschikbaar. Niet om simpelweg te kopiëren uiteraard, maar wel om te kijken hoe anderen het hebben aangepakt. Wat zetten zij in hun plan? Hoe beschrijven ze hun product of dienst? En staan er onderdelen in die u juist absoluut niet in uw plan wilt zetten. Kijk en leer!

Wilt u beginnen met schrijven? We hebben vast een hoofdstukindeling gemaakt, zodat u niets vergeet! Download ons voorbeeld bedrijfsplan!

Delen via