Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over rente betalen over uw zakelijk totaalsaldo boven € 100.000. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Vanaf 1 oktober 2022 wordt het rentepercentage met 0,50% verhoogd naar 0,00% voor klanten met een totaalsaldo boven de € 100.000 op zakelijke spaar- en betaalrekeningen.

Welke zakelijke rekeningen tellen mee voor het bepalen van het totaalsaldo?

Voor de optelling van de saldo’s kijken we naar de rekeningen per entiteit (bijvoorbeeld per bv). Het gaat om de saldo’s van uw ZZP Rekening, MKB Rekening, V&S Rekening en MeerKeuze Sparen.

Hoe berekent de bank mijn totale saldo?

Elke dag berekenen we het totale saldo. We tellen alle positieve en negatieve dagsaldo’s in die maand op en delen dat door het aantal dagen in de maand. Zo ontstaat een gemiddeld saldo per maand. We ronden dat bedrag af op 2 decimalen.

Hoe wordt de rente berekend over mijn totaalsaldo als ik maar één zakelijke rekening heb?

Dan berekenen we de rente over het saldo op deze ene rekening. Heeft u meer dan € 100.000 op die rekening? Dan gaat u rente betalen over uw saldo boven € 100.000.

Wordt een negatief saldo ook in de berekening van het totaalsaldo meegenomen?

Ja, als u op een rekening rood staat dan trekken we dit bedrag af van de positieve bedragen op uw andere rekeningen. Zo tellen we dus dit negatieve bedrag mee in de berekening van uw totaalsaldo.

Betaal ik geen rente over een roodstand als mijn totale saldo positief is?

Over een roodstand op een rekening betaalt u altijd rente, ook als het totale saldo met uw andere rekeningen bij elkaar opgeteld positief is. 

Tellen mijn privérekeningen bij RegioBank mee met mijn zakelijke saldo?

Nee, de bedragen van uw privérekeningen tellen we apart bij elkaar op. Uw privésaldo telt dus niet mee met uw zakelijk saldo en andersom.

Waarom rekenen banken negatieve rente?

De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de vraag en aanbod van geld. Op dit moment is er veel meer aanbod van geld dan dat er vraag is naar leningen. Daardoor daalt de spaarrente.

Banken, en dus ook RegioBank, zijn verplicht hun overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Sinds 2014 moeten banken betalen voor het stallen van hun overbodig spaargeld bij de ECB. Omdat we over het spaargeld dat we ontvangen maar niet uitlenen -in de vorm van hypotheken- een negatieve rente bij de ECB moeten betalen, daalt de spaarrente ook verder.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.