Factuurfraude


Bij factuurfraude onderscheppen criminelen een factuur waarna ze vervolgens de rekeninggegevens wijzigen en doorsturen. Of ze versturen een factuur uit jouw naam om vervolgens de bedragen op een door hen gecontroleerde rekening te laten boeken.

Wat is factuurfraude?

Criminelen kunnen valse facturen sturen om zo betalingen naar door hen gecontroleerde rekeningen te leiden. Zij kunnen dit ook doen door de bankgegevens op een onderschepte factuur te wijzigen en deze daarna door te sturen.

Hoe criminelen te werk gaan bij factuurfraude 

  • Ze hacken je emailadres waardoor er mails verstuurd worden onder jouw naam.
  • Ze onderscheppen door jou verstuurde digitale facturen en wijzigen de bankgegevens om het vervolgens door te sturen.
  • Ze creĆ«ren een emailadres wat sterk lijkt op jouw bedrijfsadres en sturen met jouw bedrijfsgegevens facturen uit naar willekeurige slachtoffers.
  • De betalingen worden geboekt op door hen gecontroleerde rekeningen waardoor ze direct beschikking hebben over het geld.

In plaats van jouw mail kan ook de mail van jouw zakenrelatie gehackt of overgenomen worden en zodoende ontvang jij een vals factuur.

Factuurfraude voorkomen

Sterke veiligheidsprotocollen zorgen ervoor dat jouw emailadres lastig te hacken is. Zo kunnen criminelen minder makkelijk factuurfraude plegen vanuit jouw emailadres.

Maar criminelen kunnen ook een factuur sturen via een emailadres wat lijkt op die van jou. En ze kunnen ook jou valse facturen proberen te laten betalen.

Hoe je een valse factuur herkent

  • Wees alert op de afzender. Wijkt deze af van de normale communicatiekanalen? Check dit dan goed.
  • Controleer of je deze gefactureerde dienst of goederen echt hebt ontvangen of besteld. Vraag het bij twijfel na bij de opdrachtgever of afzender.
  • Heb je de bestelling gedaan, check dan de factuurinformatie. Ziet deze factuur er net zo uit als eerdere facturen?
  • Laat je niet onder druk zetten. Criminelen hebben altijd haast, blijf kalm zodat je niet te snel handelt.
  • Implementeer interne controles bij het betalen van facturen. En train personeel zodat ze op de hoogte zijn van verschillende soorten zakelijke fraudes.

Icoon van een bel

Fraude melden

Denk je dat je slachtoffer bent van fraude of zie je iets verdachts? Meld fraude en incidenten zo snel mogelijk via: 030 - 291 42 90 en valse-email@regiobank.nl.

Doe ook altijd aangifte bij de politie als je bent opgelicht. 

Lees meer

Veilig bankieren voor ondernemers