Pensioen sparen voor zelfstandigen

 • Zelf pensioen opbouwen voor zzp'ers
 • Sparen voor pensioen met belastingvoordeel
 • Geen kosten op stortingen

Vraag Aanvullend Pensioen Sparen aan

Werkt u als zelfstandige en moet u uw pensioen zelf regelen? Met Aanvullend Pensioen Sparen bij RegioBank kunt u gemakkelijk en flexibel sparen voor later. Zo heeft u ook als zzp'er meer zekerheid dat u straks zorgeloos geniet van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Sparen in het kort

 • Sparen met fiscaal voordeel
 • Geen verplichting om periodiek te sparen
 • Variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart*

Vraag Aanvullend Pensioen Sparen aan

* Binnen bepaalde fiscale grenzen

Sparen voor uw eigen pensioen

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent niet verplicht om uw eigen pensioen te sparen, maar dat is wel verstandig. Met Aanvullend Pensioen Sparen van RegioBank spaart u eenvoudig en flexibel voor een aanvulling op uw AOW.

Wellicht heeft u een tijd in loondienst gewerkt en bent u nu ondernemer. Wilt u weten hoe het zit met uw pensioen? We vertellen u graag meer over het Nederlandse pensioenstelsel.

Gaat u zelf sparen voor pensioen? Dan spaart u voor een bancaire lijfrente, wat ook wel banksparen wordt genoemd. U stort uw spaargeld op een geblokkeerde pensioenspaarrekening en ontvangt daarover een passende rente. U betaalt geen kosten tijdens de looptijd. Wij brengen dus geen kosten in mindering op het bedrag dat u overmaakt of laat overmaken.

Heeft u vragen over pensioensparen, zoals hoeveel u als zzp'er per maand moet sparen voor een zorgeloos pensioen? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd om al uw vragen te beantwoorden.

Uw aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar na het jaar dat u de AOW leeftijd hebt bereikt, moet u beginnen met het uitbetalen van uw spaargeld. Daarvoor moet u het opgebouwde spaarbedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct.

Als u start met het uitkeren van uw aanvullend pensioen, stort u uw spaargeld naar de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Uw adviseur vertelt u hoe dit werkt. Vanaf die rekening ontvangt u maandelijks een aanvulling op uw pensioen.

De voordelen van Aanvullend Pensioen Sparen

 • U heeft keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • U zet uw spaargeld voor langere tijd vast en ontvangt daarom een passende rente. Zo bouwt uw pensioenspaarrekening snel op.
 • U bent niet verplicht om te sparen. Heeft u bijvoorbeeld als zzp'er even geen opdracht? Dan kunt u kiezen om tijdelijk niets te sparen.
 • U spaart met belastingvoordeel doordat u stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting. Lees meer over pensioen sparen en de belasting.

Wilt u meer weten over pensioen opbouwen voor zzp'ers en de belastingvoordelen die van dit Aanvullend Pensioen Sparen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag met al uw vragen.

Maak een afspraak met uw adviseur

Uw pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

Bouwde u al een spaarbedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Sparen bij RegioBank. Informeer bij uw bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

Met Aanvullend Pensioen Sparen kiest u voor een vaste of een variabele rente. Wilt u de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Daarbij kiest u voor een looptijd van 5 tot 30 jaar. Tijdens de looptijd van dit deposito blijft de rente gelijk. Dit bedrag schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. Zo ontvangt u dus rente op rente.

Oudedagsreserve voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer mag u jaarlijks belastingvrij een deel van uw winst opzij zetten voor uw pensioen. Dat heet de Fiscale Oudedagsreserve. U betaalt pas belasting op het moment dat u het bedrag laat uitkeren als pensioen. Lees meer op de website van de belastingdienst.

Vervroegd geld opnemen van uw pensioenspaarrekening

Het is niet toegestaan om om Aanvullend Pensioen Sparen te beëindigen. Want het gaat om een geblokkeerd rekening. Doet u dit toch én gebruikt u het vrijgekomen spaarbedrag niet voor het opbouwen of uitkeren van lijfrente? Dan betaalt u over hierover loonheffingen en 20% revisierente aan de Belastingdienst.

Het is wel mogelijk om het deposito voor het einde van de afgesproken looptijd te beëindigen. U betaalt dan wel opnamekosten. Hoeveel u betaalt, hangt af van hoelang het geld nog vast zou staan.

RegioBank team

Kunnen we u helpen?

Wilt u meer weten over sparen voor later via Aanvullend Pensioen Sparen? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u. U bent van harte welkom.