Financieel plan


Als startende ondernemer schrijf je een ondernemingsplan. Een onderdeel van dit ondernemingsplan is het financieel plan. Met een financieel plan onderbouw je jouw bedrijfsidee met cijfers. Dit geeft je een idee over de haalbaarheid van je plan. Ook als je wilt groeien met je bedrijf, is een financieel plan van belang. De bank of kredietverstrekker zal erom vragen als je een zakelijke financiering aanvraagt.

Het belang van een financieel plan

In het financieel plan vertaal je jouw bedrijfsidee in cijfers. En bereken je of je idee financieel haalbaar is. Ook onderzoek je in het financieel plan of er een markt is voor je plannen. Was je plan nog niet zo concreet? Doordat je een financieel plan opstelt, worden je plannen nog duidelijker. Voor jezelf, maar ook voor een eventuele geldverstrekker.

Een financieel plan voor de groei van je bedrijf

Ook als je wilt groeien met je bedrijf is een financieel plan van belang. Want ook dan wordt duidelijk hoe haalbaar je plannen zijn. Blijkt uit je financieringsbegroting dat je vreemd vermogen nodig hebt om de benodigde investeringen te betalen? Dan kun je jouw financieel plan gebruiken om investeerders te overtuigen.

Meer over een zakelijke financiering aanvragen

Zakelijke begrotingen in je financieel plan

Het financieel plan dat je maakt bestaat standaard uit 4 deelbegrotingen. Dit zijn de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting.

Investeringsbegroting

Als ondernemer maak je kosten voor bijvoorbeeld een bedrijfspand, machines of een vervoersmiddel. Deze investeringen zet je in de investeringsbegroting. Hierin staan alle investeringen die je verwacht in de eerste 3 jaar. Geef in je begroting aan wat deze investeringen gaan kosten en waarom ze belangrijk zijn voor je onderneming.

Financieringsbegroting

Wat je nodig hebt staat in de investeringsbegroting. Hoe je aan het geld voor deze investeringen komt, staat in de financieringsbegroting. Een financiering kan op verschillende manieren. Met eigen vermogen, met een externe financiering, of een combinatie van beiden.

Exploitatiebegroting

In een exploitatiebegroting of resultatenbegroting zet je de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Meestal over een periode van 3 jaar. Hoeveel omzet verwacht je de komende jaren? En welke kosten ga je maken? Deze kosten haal je van de verwachte omzet af. Daarmee wordt het duidelijk of je de komende jaren winst of verlies kunt verwachten.

Liquiditeitsbegroting

Je verwachte inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode staan in je liquiditeitsbegroting. Meestal doe je een schatting per maand. Door deze schattingen heb je een idee hoeveel geld er iedere maand van en naar je bankrekening gaat. En kun je inschatten of je voldoende middelen hebt om je rekeningen te betalen. Of wanneer je het beste een investering kunt doen. Kortom, met een liquiditeitsbegroting kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Optioneel: privébegroting

Naast deze 4 deelbegrotingen is er nog een privébegroting. Dit is geen onderdeel van het financieel plan, maar wel belangrijk voor jou als ondernemer. Hierin zet je je eigen financiële situatie op een rijtje. Hoeveel geld heb je per maand privé nodig, zodat je jouw rekeningen kunt betalen? Dit geeft inzicht in hoeveel inkomsten je minimaal per maand nodig hebt. Zo kun je kijken of je dit maandelijkse inkomen uit je bedrijf aan jezelf kunt betalen.

Voorbeeld van een financieel plan

Een voorbeeld van een financieel plan helpt je met een snellere start van je eigen plan. Op de website van Qredits staan verschillende templates die je kunt gebruiken voor het schrijven van je eigen financieel plan. 

Zakelijke financiering regelen

Het financieel plan is de cijfermatige onderbouwing van je ondernemingsplan. Een goed financieel plan vergroot de kans op een financiering. Het geeft investeerders vertrouwen dat je plannen succesvol zijn. Met een heldere presentatie van het ondernemingsplan en financieel plan maak je dit duidelijk.

Zakelijke financiering bij RegioBank

Ook bij RegioBank kun je terecht voor een zakelijke financiering. Met ons Rekening-courant Krediet kun je tot een afgesproken bedrag rood staan op je zakelijke rekening. Zoek je een financiering voor je bedrijfspand? Dan kun je een Bedrijfshypotheek afsluiten. Een zelfstandig adviseur bij jou in de buurt denkt graag met je mee over je financieringsopties. 

Meer over zakelijk lenen bij RegioBank

Heb je vragen over een zakelijke financiering?

Ben je benieuwd naar de zakelijke financieringsmogelijkheden bij RegioBank? Een zelfstandig adviseur bij jou in de buurt help je graag in een persoonlijk gesprek. 

Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur

Lees ook

Zakelijke financiering: de mogelijkheden op een rij

Marketingbudget - onderdeel van je marketingplan

Een eigen bedrijf starten