Hypotheek met BKR

Inkomsten, uitgaven, schulden: het heeft allemaal invloed op hoeveel je kunt lenen om je huis te financieren. Toch kun je ook met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten.

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij wie er leningen en krediet heeft. Het gaat om alle leningen van meer dan € 250 met een looptijd langer dan een maand, bijvoorbeeld een creditcard of een uitgestelde betaling zoals een mobiel abonnement. Sluit je ergens een lening af, dan moet die kredietverstrekker dat doorgeven aan het BKR. Iedereen die een lening of krediet heeft, staat vermeld bij het BKR. Wil je weten of je een BKR-registratie hebt? Vraag dan om inzage in je kredietgegevens op de website van BKR.

Huis kopen met BKR

Heb je een BKR-registratie? Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. Je bent bepaald niet de enige. In Nederland zijn er ongeveer 8,5 miljoen mensen met een BKR-registratie en dus één of meerdere kredieten hebben afgesloten. Soms gaat dat om grote kredieten. Maar veel mensen hebben alleen een product op afbetaling gekocht, zoals een mobiele telefoon. De kredietverstrekker kan via je BKR-registratie zien of je een betrouwbare betaler bent.

Positief of negatief

Kom je altijd je betalingsverplichtingen netjes na? Dan heb je een positieve BKR-registratie. Een hypotheek afsluiten zou geen probleem moeten opleveren. Wel kan het bedrag dat je kunt krijgen voor de hypotheek lager zijn als je al andere hoge leningen uit hebt staan. Het wordt vervelender als je op je bestaande lening(en) een betalingsachterstand hebt. Dan krijg je een codering, waarmee het al snel een stuk lastiger kan worden om een hypotheek af te sluiten.

BKR-coderingen

Bij een betalingsachterstand van 3 maanden krijgje een A-codering. Als je betalingsachterstand (de A-codering) is hersteld, krijg je een H-codering. Een hypotheek afsluiten kan bij een enkele geldverstrekker dan nog wat lastiger zijn. Daarnaast zijn er wat zwaardere coderingen, als je serieuze problemen hebt met aflossen. Heb je zo’n zware codering? Dan is waarschijnlijk geen enkele kredietverstrekker bereid je een hypotheek te verstrekken. Je komt pas weer in aanmerking als je je schuld hebt afgelost en dat enkele jaren zo houdt. Houd er rekening mee dat een BKR-registratie 5 jaar zichtbaar blijft in het systeem.

Meer informatie

Het is dus afhankelijk van de codering of je een hypotheek kunt afsluiten en of deze invloed heeft op het bedrag dat je kunt lenen. Wil je informatie over het afsluiten van een hypotheek met een BKR-registratie of wil je meer weten over je persoonlijke situatie? Je zelfstandig adviseur van RegioBank kan je er meer over vertellen.

Maak een afspraak met je adviseur

Meer lezen

Huis kopen met een studieschuld

De aankoop van je eerste huis

Hulp bij het kopen van een woning

Woning kopen voor je kind

Huis kopen met behulp van een starterslening