Hypotheek met BKR

Inkomsten, uitgaven, schulden: het heeft allemaal invloed op hoeveel u kunt lenen om uw huis te financieren. Toch kunt u ook met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten.

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij wie er leningen en krediet heeft. Het gaat om alle leningen van meer dan € 250 met een looptijd langer dan een maand, bijvoorbeeld een creditcard of een uitgestelde betaling zoals een mobiel abonnement. Sluit u ergens een lening af, dan moet die kredietverstrekker dat doorgeven aan het BKR. Iedereen die een lening of krediet heeft, staat vermeld bij het BKR. Wilt u weten of u een BKR-registratie heeft? Vraag dan om inzage in uw kredietgegevens op de website van BKR.

Huis kopen met BKR

Heeft u een BKR-registratie? Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. U bent bepaald niet de enige. In Nederland zijn er ongeveer 8,5 miljoen mensen met een BKR-registratie en dus één of meerdere kredieten hebben afgesloten. Soms gaat dat om grote kredieten. Maar veel mensen hebben alleen een product op afbetaling gekocht, zoals een mobiele telefoon. De kredietverstrekker kan via uw BKR-registratie zien of u een betrouwbare betaler bent.

Positief of negatief

Komt u altijd uw betalingsverplichtingen netjes na? Dan heeft u een positieve BKR-registratie. Een hypotheek afsluiten zou geen probleem moeten opleveren. Wel kan het bedrag dat u kunt krijgen voor de hypotheek lager zijn als u al andere hoge leningen uit heeft staan. Het wordt vervelender als u op uw bestaande lening(en) een betalingsachterstand heeft. Dan krijgt u een codering, waarmee het al snel een stuk lastiger kan worden om een hypotheek af te sluiten.

BKR-coderingen

Bij een betalingsachterstand van 3 maanden krijgt u een A-codering. Als uw betalingsachterstand (de A-codering) is hersteld, krijgt u een H-codering. Een hypotheek afsluiten kan bij een enkele geldverstrekker dan nog wat lastiger zijn. Daarnaast zijn er wat zwaardere coderingen, als u serieuze problemen heeft met aflossen. Heeft u zo’n zware codering? Dan is waarschijnlijk geen enkele kredietverstrekker bereid u een hypotheek te verstrekken. U komt pas weer in aanmerking als u uw schuld heeft afgelost en dat enkele jaren zo houdt. Houd er rekening mee dat een BKR-registratie 5 jaar zichtbaar blijft in het systeem.

Meer informatie

Het is dus afhankelijk van de codering of u een hypotheek kunt afsluiten en of deze invloed heeft op het bedrag dat u kunt lenen. Wilt u informatie over het afsluiten van een hypotheek met een BKR-registratie of wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie? Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank kan u er meer over vertellen.

Maak een afspraak met uw adviseur

Meer lezen

Huis kopen met een studieschuld

De aankoop van uw eerste huis

Hulp bij het kopen van een woning

Woning kopen voor uw kind

Huis kopen met behulp van een starterslening