Kosten hypotheekadvies

RegioBank werkt samen met onafhankelijke zelfstandig adviseurs. Iedere adviseur berekent de kosten voor hypotheekadvies op zijn of haar eigen manier. Er zijn dus geen standaardbedragen. Maar we kunnen natuurlijk wél uitleggen hoe het advies eruitziet en of de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. 

Gratis oriëntatiegesprek

Hoeveel kan ik lenen? Het is een van de belangrijkste vragen voordat je aan je huizenjacht begint. Daarom is het fijn om al helemaal aan het begin contact op te nemen met een hypotheekadviseur voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Zo ga je gericht op zoek, en kun je snel schakelen als je jouw droomhuis vindt.

Waarom hypotheekadvies?

Een hypotheek af- of oversluiten is niet zomaar iets. Het is goed om te weten waar je aan begint en met welke maandelijkse kosten je straks rekening moet houden. De adviseur rekent dat voor je uit. Ook vertelt hij je meer over de rentevaste periode, de aflossingsvorm en wat de risico’s zijn van overlijden, werkloosheid, pensioen of arbeidsongeschiktheid. Hij gaat dus uit van je persoonlijke situatie en berekent op basis daarvan hoeveel je kunt lenen, of wat het kost om je huidige hypotheek aan te passen. Met al die informatie kun je een weloverwogen keuze maken.

Kosten hypotheekadvies: vast tarief of betalen per uur

De kosten voor hypotheekadvies lopen sterk uiteen, van € 80 tot € 175 per uur inclusief btw. Gemiddeld is een adviseur zo’n twintig uur bezig om tot een compleet advies te komen. Met dat in je achterhoofd, kun je een voorzichtige schatting maken van de kosten bij een uurtarief. Sommige van onze adviseurs gebruiken ook een vast tarief voor het complete adviespakket. Meestal betaal je tussen de € 2.400 en € 3.400.

Is hypotheekadvies fiscaal aftrekbaar?

De advies- en afsluitkosten die je maakt voor je hypotheek mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geldt alleen als je de hypotheek ook daadwerkelijk afsluit. Heb je alleen advies ingewonnen? Dan zijn die advieskosten dus niet fiscaal aftrekbaar.

Hypotheekadvies meefinancieren

Is je hypotheek lager dan 100% van de woningwaarde? Dan bestaat de mogelijkheid dat je de advieskosten kunt meefinancieren (tot 100% van de woningwaarde).

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Je hypotheek en je huis verbouwen