Kosten hypotheekadvies

RegioBank werkt samen met onafhankelijke Zelfstandig Adviseurs. Iedere adviseur berekent de kosten voor hypotheekadvies op zijn of haar eigen manier. Er zijn dus geen standaardbedragen. Maar we kunnen natuurlijk wél uitleggen hoe het advies eruitziet en of de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. 

Gratis oriëntatiegesprek

Hoeveel kan ik lenen? Het is een van de belangrijkste vragen voordat u aan uw huizenjacht begint. Daarom is het fijn om al helemaal aan het begin contact op te nemen met een hypotheekadviseur voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Zo gaat u gericht op zoek, en kunt u snel schakelen als u uw droomhuis vindt.

Waarom hypotheekadvies?

Een hypotheek af- of oversluiten is niet zomaar iets. Het is goed om te weten waar u aan begint en met welke maandelijkse kosten u straks rekening moet houden. De adviseur rekent dat voor u uit. Ook vertelt hij u meer over de rentevaste periode, de aflossingsvorm en wat de risico’s zijn van overlijden, werkloosheid, pensioen of arbeidsongeschiktheid. Hij gaat dus uit van uw persoonlijke situatie en berekent op basis daarvan hoeveel u kunt lenen, of wat het kost om uw huidige hypotheek aan te passen. Met al die informatie kunt u een weloverwogen keuze maken.

Kosten hypotheekadvies: vast tarief of betalen per uur

De kosten voor hypotheekadvies lopen sterk uiteen, van € 80 tot € 175 per uur inclusief btw. Gemiddeld is een adviseur zo’n twintig uur bezig om tot een compleet advies te komen. Met dat in uw achterhoofd, kunt u een voorzichtige schatting maken van de kosten bij een uurtarief. Sommige van onze adviseurs gebruiken ook een vast tarief voor het complete adviespakket. Meestal betaalt u tussen de € 1500 en € 3000.

Is hypotheekadvies fiscaal aftrekbaar?

De advies- en afsluitkosten die u maakt voor uw hypotheek mag u aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geldt alleen als u de hypotheek ook daadwerkelijk afsluit. Heeft u alleen advies ingewonnen? Dan zijn die advieskosten dus niet fiscaal aftrekbaar.

Hypotheekadvies meefinancieren

Is uw hypotheek lager dan 100% van de woningwaarde? Dan bestaat de mogelijkheid dat u de advieskosten kunt meefinancieren (tot 100% van de woningwaarde).

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Uw hypotheek en uw huis verbouwen