Krediethypotheek

De Krediethypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een kredietlimiet en een variabele rente. In tegenstelling tot veel andere hypotheken gebruikt u deze lening niet voor het kopen of verbouwen van een huis, maar voor consumptieve aankopen. Uw huis is onderpand voor de lening. Binnen de afgesproken limiet heeft u de mogelijkheid om op te nemen en af te lossen.

Let op: Deze hypotheek kunt u niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om u te informeren als u deze hypotheek heeft.

Zo werkt de Krediethypotheek

De Krediethypotheek is een lening bedoeld voor consumptieve aankopen, zoals een e-bike of wasmachine. Ook kunt u het gebruiken voor bijvoorbeeld een schenking aan uw kinderen. De lening is dus niet bedoeld voor het kopen of verbouwen van een huis. U spreekt van tevoren met ons af wat uw limiet is en bepaalt zelf hoeveel geld u kunt opnemen en aflossen. Uw huis is het onderpand voor de lening.

Aflossen

De Krediethypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van maximaal 30 jaar. Aflossingsvrij betekent dat u tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt. U lost dus niet af en u bouwt geen kapitaal op. Eindigt de looptijd van de hypotheek? Dan moet u de hele lening in 1 keer aflossen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld uw spaargeld gebruiken. Of, als u genoeg inkomen heeft, een nieuwe hypotheek afsluiten. Ook kunt u uw huis verkopen. Houd er rekening mee dat de opbrengst lager kan zijn dan het bedrag dat u moet aflossen. Uw heeft dan een restschuld.

Geld opnemen

Op de rekening van de Krediethypotheek kunt u geld opnemen en aflossen wanneer u wilt. Zolang het binnen de afgesproken limiet past, natuurlijk. U kunt hiervoor bij uw adviseur terecht. Heeft u geld opgenomen? Dan betaalt u daar rente over. De rente die u over het opgenomen bedrag moet betalen, wordt afgeschreven van de Krediethypotheek zelf. Hierdoor betaalt u dus óók rente over de rente die u de maand ervoor hebt betaald.

Goed om te weten: u kunt altijd tussentijds aflossen. Hier betaalt u niets extra’s voor. Hoe meer u tussentijds aflost, hoe minder rente u betaalt. En hoe lager uw schuld is aan het einde van de looptijd.

Voor- en nadelen van de Krediethypotheek

+ U kunt flexibel geld opnemen en aflossen.
+ U betaalt vaak een lagere rente dan bij een consumptief krediet.
-/- De rente is variabel. Stijgt de rente? Dan gaan uw maandlasten omhoog. Zorg dat u deze kunt betalen.
-/- Gebruikt u uw limiet om de rente mee te betalen? Dan betaalt u rente op rente.
-/- Aan het einde van de looptijd moet u de hele lening aflossen. Als u daar dan geen geld voor hebt, kunt u in de problemen komen. U moet dan bijvoorbeeld uw huis verkopen. En u kunt dan een restschuld overhouden.
-/- Is uw inkomen gedaald? Dan kan het zijn dat de afgesproken limiet niet meer bij uw nieuwe inkomen past. Als u geld opneemt, worden uw maandlasten tenslotte hoger, terwijl u minder inkomsten hebt. Het kan dan onhaalbaar zijn om de lening af te lossen.
-/- De limiet van de Krediethypotheek wordt opgeteld bij andere hypotheekleningen. Uw totale schuld wordt daardoor groter. Als de marktwaarde van uw huis gelijkt blijft, kan dit gevolgen hebben voor de rente van uw hypotheek.

Belangrijk: zorg dat u tijdens de looptijd al maatregelen neemt, zodat u de lening aan het einde van de looptijd kunt aflossen. Los bijvoorbeeld tussentijds zoveel mogelijk af, of zet alvast geld opzij door te sparen. Ook kunt u de Krediethypotheek omzetten naar een hypotheekvorm waarbij u tussentijds automatisch aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Let op: hier zijn wel kosten aan verbonden.

  Variabele rente

  Bij de Krediethypotheek hoort een variabele rente. Een variabele rente stijgt en daalt, waardoor u van tevoren niet precies weet hoeveel rente u betaalt. Uw maandlasten kunnen soms dus lager uitpakken dan u had gedacht, maar ook hoger. Bedenk goed of u deze hogere maandlasten kunt betalen.

  Rentes vergelijken

  De variabele rente van de Krediethypotheek is hoger dan de variabele rente van een aflossingsvrije hypotheek van RegioBank. Dat komt omdat u binnen de Krediethypotheek flexibel kunt opnemen en aflossen.

  Omzetten naar een vaste rente?

  Wilt u de Krediethypotheek liever omzetten naar een hypotheek met een vaste rente? Dat kan. Hier zijn wel extra kosten verbonden. Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder.

  Krediethypotheek en de belasting

  Per 1 januari 2013 gelden nieuwe wettelijke regels voor de aftrek van de hypotheekrente voor de Inkomstenbelasting. Opnames van de Krediethypotheek heeft u tot 1 januari 2013 kunnen aanwenden voor:

  1. De verbetering van uw huis

   Vanaf 1 januari 2013 kunt u de rente over nieuwe opnames uit dit deel alleen aftrekken als u de opgenomen bedragen tenminste volgens een annuïtair schema aflost binnen 30 jaar. Bij de Krediet Hypotheek lost u niet op die manier af. Dat betekent dat opnames, gedaan na 1 januari 2013 niet fiscaal aftrekbaar zijn en in box 3 vallen. Wilt u een opname doen die bestemd is voor onderhoud of verbetering van de eigen woning, vraag dan bij uw Zelfstandig Adviseur naar de mogelijkheden.

  2. Consumptieve uitgaven

   Voor dit deel verandert er niets door de nieuwe regels. U kunt dus nog gewoon opnames doen voor consumptieve uitgaven. Heeft u geld opgenomen? Dan valt de Krediethypotheek in box 3 en is de rente fiscaal niet aftrekbaar. Het geld dat u heeft opgenomen, vermindert wel uw vermogen in box 3.

  Voor wie is de Krediethypotheek geschikt?

  Wilt u geld lenen voor consumptieve uitgaven en uw huis als onderpand gebruiken? En heeft u overwaarde? Dan kan de Krediethypotheek geschikt voor u zijn als:

  • U een buffer wilt hebben voor onverwachtse uitgaven of grote uitgaven wilt doen.
  • U het bedrag dat u opneemt binnen redelijke tijd weer terug kunt betalen.
  • U van plan bent om regelmatig geld te lenen en weer af te lossen.

  Wanneer kiest u voor een ander product?

  Het kan zijn dat de Krediethypotheek niet bij u past en dat u beter kunt kiezen voor een ander product. Bijvoorbeeld als:

  • U geld wilt lenen om uw huis te verbeteren of te onderhouden.
  • U eenmalig een bedrag wilt lenen en niet van plan bent om regelmatig op te nemen en af te lossen.
  • U slechts een deel van de afgesproken limiet gebruikt zonder af te lossen.
  • U ongerust bent of u de lening aan het einde van de looptijd in 1 keer kunt aflossen.

  Heeft u vragen?

  Of wilt u meer informatie over uw hypotheek, neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Hij helpt u graag.