Nationale Dorpentop 2024

Op donderdag 20 juni 2024 vond de vierde editie van de Nationale DorpenTop plaats om input op te halen voor de Toekomstagenda van de Regio. RegioBank heeft hart voor de regio. Daarom organiseert RegioBank sinds 2021 de Nationale DorpenTop.

Naar de Toekomstagenda

Kracht van de regio

De Nationale DorpenTop is hét evenement over de kracht van de regio waar RegioBank de enorme potentie van kleine kernen en dorpen laat zien en tegelijkertijd aandacht vraagt voor de leefbaarheid. Samen met lokale ondernemers, financieel adviseurs, bestuurders, actieve vrijwilligers of experts op het gebied van leefbaarheid in de regio gaan we deze dag in gesprek. Aan het einde van de dag hebben we voldoende inzichten die we vervolgens door vertalen naar concrete handvatten voor alle actieve partijen in de regio.

Dit jaar was de DorpenTop op 20 juni in het Zeeuwse Veere. Binnenkort volgt op deze pagina de uitkomsten van dit jaar. Niets missen? Laat je emailadres achter. Je ontvangt een paar keer per jaar een email van ons.

Ja, houd me op de hoogte

In gesprek tijdens de Nationale DorpenTop


We gingen op 20 juni aan de slag met drie overkoepelende thema’s in verschillende workshops. Dit deden we vanuit Zeeuws perspectief, door de workshops te koppelen aan voorbeelden die we hebben verzameld op Schouwen-Duivenland, Noord- en Zuid-Beveland, Walcheren, Tholen en Zeeuws-Vlaanderen.

1. De Buurtzame regio

De leefbaarheid in een regio of buurt vergroten doe je samen. Samen als gemeenschap. Plekken waar mensen zich kunnen verenigen spelen daarin een belangrijke rol. Maar hoe zorg je voor het duurzame voortbestaan van plekken zoals verenigings- en dorpshuizen? 

2. De ondernemende regio

Zeeland is een ondernemende regio. Tegelijkertijd ligt de vergrijzing op de loer en trekken jongeren weg bij gebrek aan voorzieningen. Hoe trekken we nieuwe werknemers naar Zeeland? 

3. De jonge regio: over de rol van de nieuwe generatie

Als voorzieningen zoals onderwijs, winkels en uitgaansgelegenheden onder druk staan, leidt dat vaak tot het vertrek van de jonge generatie. Kunnen we voorkomen dat jongeren wegtrekken?

Impressie van de Nationale DorpenTop 2023 in Friesland

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Toekomstagenda van de regio

De potentie van de regio’s in Nederland is enorm. Tegelijkertijd ziet RegioBank dat de leefbaarheid van kleine en grotere dorpen onder druk staat. Daarom pleit RegioBank al een aantal jaar voor een minister van Regiozaken. In afwachting tot deze aanstelling zit RegioBank niet stil en maakten we samen met de aanwezigen van de Nationale DorpenTop in 2023 alvast de Toekomstagenda van de minister op. Deze Toekomstagenda hebben we vorig jaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

Bekijk de Toekomstagenda van de regio

Delen via