Nationale DorpenTop 2022

Op 22 juni organiseerde RegioBank de tweede editie van de Nationale DorpenTop. Dit jaar voor het eerst op locatie in Goirle in Noord-Brabant! De Nationale DorpenTop is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij de economische en sociale ontwikkelingen in de regio. Met als doel meer aandacht voor de regio. Tijdens de middag waren er Adviseurs, klanten, bestuurders, politici en wetenschappers aanwezig.

In het hart van Goirle

In het Jan van Besouw in het hart van Goirle schoven onder andere Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid PvdA), Eva Rovers (schrijver en publicist voor de Correspondent) en Han Wiskerke (Hoogleraar rurale sociologie aan de WUR) aan, om hun licht te laten schijnen over wonen, leven en werken in de regio. Ook de regio zelf kwam natuurlijk aan het woord: Mark van Stappershoef (burgemeester van Goirle) en lokale ondernemers als Carolien Schellekens (eigenaar van campingboerderij Breehees) deelden hun visie op de leefbaarheid in Noord-Brabant. RegioBank-directeur Rein Wispelweij maakte voorafgaand aan de bijeenkomst een rondgang langs dorpen en kleine steden in de regio om te spreken met bewoners, ondernemers en andere mensen die een actieve rol spelen in de samenleving.

Habtamu de Hoop Tweede Kamerlid

Spreker Nationale DorpenTop 2022

Wat houdt de Nationale DorpenTop in?

De Nationale DorpenTop is een jaarlijks terugkerend evenement. Na de eerste online editie vorig jaar in het Achterhoekse Lichtenvoorde werd de tweede editie op 22 juni georganiseerd in Goirle in Noord-Brabant. Onder leiding van Cindy de Koning (bekend van NOS Journaal Regio en Omroep Brabant) en met Rein Wispelweij als vaste tafelgast kwamen verschillende gasten aan bod om te spreken over de economische en sociale ontwikkelingen in de regio. Ze spraken met Josse de Voogd (die onderzoek doet naar geografie van het stemgedrag en toenemende verschillen in de samenleving) over ongelijkheid en diversiteit. Namens het Oranje Fonds was Arsine Nazarian (Teamleider Betrokken Samenleving van het Oranje Fonds) aanwezig. Ze ging dieper in op de ruim 10.000 sociale projecten die het Oranje Fonds jaarlijks, onder andere samen met RegioBank, door heel Nederland organiseert en waarmee de Leefbaarheid in de regio wordt vergroot.

Ook het dorp Goirle was goed vertegenwoordigd: Karin van Wezel (Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Goirle) is geworteld in de streek en vertelde over de lessen die de Randstad van de regio kan leren. Eva Rovers publiceerde onlangs het boek 'Nu is het aan ons, Oproep tot echte democratie' en verzorgde de Regiolezing waarin ze pleitte voor burgerraden op gemeentelijk niveau. De Brabantse cabaretier Mark van Veerdonk liet op geheel eigen wijze met veel humor de kracht van de regio zien.

Josse de Voogd onderzoeker en publicist

Spreker Nationale DorpenTop 2022

Over RegioBank

Al meer dan 100 jaar is RegioBank de bank in de buurt. Via zo’n 475 Zelfstandig Adviseurs zijn we altijd dichtbij. Daardoor weten we hoe belangrijk een fijne buurt is waarin mensen elkaar tegenkomen, naar elkaar omkijken en samen dingen ondernemen. Zodat iedereen er met veel plezier kan wonen, werken en leven.

Bekijk hier de Nationale DorpenTop van 2021

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Delen via