Rapport geeft eindelijk inzicht in leefbaarheid dorpen

Een fijne buurt om prettig in te wonen, werken en leven, dat wil iedereen. Toch blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek dat het in sommige dorpen en buurten juist minder prettig wonen is. Belangrijke behoeften zoals het Openbaar Vervoer of de school in de buurt zijn verdwenen of gaan verdwijnen. In deze dorpen voelen mensen zich daarom minder prettig. Onderzoeksbureau Atlas Research heeft in opdracht van RegioBank onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in de kleinere woonplaatsen en publiceert hier vandaag een rapport over.

Kleinere woonplaatsen scoren gelukkig wel hoog als het gaat om de gezelligheid en het kennen van buurtgenoten. Ook het aantal beschikbare woningen is hoger dan in grotere woonplaatsen en de buitenruimte wordt beter gewaardeerd. Vaak voelen mensen zich er ook veiliger en is er minder overlast. “Als RegioBank dragen wij ons steentje bij door te zorgen voor initiatieven die de buurt samenbrengen”, zegt RegioBank-directeur Rein Wispelweij. “Dat kunnen initiatieven zijn zoals de Heijdse Lijn in Ter Heijde (bij Den Haag) die bewoners weer in staat stelt de supermarkt en de bibliotheek te bereiken, wanneer de lokale buslijn er niet meer is. Bij veel van dit soort initiatieven melden zich vaak veel bewoners als vrijwilliger. Dat is mooi want zo krijgen we veel voor elkaar. RegioBank wil graag een verbindende rol spelen in alle Nederlandse buurten.”

Prettig wonen een top 5

In het rapport is een top 5 gemaakt van woonplaatsen waar het heel prettig wonen is.

Top 5 kleine woonplaatsen met hoogste score leefbaarheid in 2020

  1. Oosterbeek
  2. Laren (NH)
  3. Bergen (NH)
  4. Santpoort-Noord
  5. Bunnik

Er zijn natuurlijk ook dorpen waar het minder prettig wonen is. Zo zijn er gebieden in Nederland waar de bevolking afneemt, de zogeheten krimp- en anticipeergebieden. Hier verdwijnen scholen, winkels en Openbaar Vervoer wat het minder prettig maakt om er te wonen.

Koffiehoek in Super Lettele

Hoe RegioBank haar steentje bijdraagt weet Linda Alberts van Veldsink Scholten die zelfstandig adviseur is van RegioBank in Bathmen. “In het dorp Lettele is het de bewoners gelukt om de buurtsuper weer open te krijgen, nadat deze was gesloten. Zij houden de winkel nu open, met vrijwilligers. Al gauw bleek dat met name oudere bewoners graag in de winkel komen voor een praatje. We zijn toen een crowdfunding actie onder de bewoners van Lettele gestart voor een koffiecorner. Het initiatief werd gesteund door het VoordeBuurt Fonds. Een samenwerking tussen RegioBank en het Oranje Fonds. Met een collega zijn we gaan flyeren en hebben we op die ene dag meer dan het streefbedrag opgehaald. Nu is er een knusse koffiecorner in de buurtsuper en komt iedereen gezellig koffiedrinken en kan de winkel open blijven. Geweldig toch?”

We weten nu waar het prettig wonen is en hoe dat komt

RegioBank gaat aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Rein Wispelweij: “We hebben nu een goed beeld van de leefbaarheid in al deze dorpen en kunnen aan verbeteringen werken voor zover we dit zelf kunnen. De kleinschalige projecten zoals de koffiehoek in de buurtsuper zijn heel goede voorbeelden. Bewoners merken dat veel andere mensen uit het dorp zich óók willen inzetten voor de goede zaak. Dit zorgt ervoor dat mensen samen komen waardoor er nieuwe initiatieven komen. Als buurtzame bank durven wij het verschil te maken voor mensen. En daarmee voor de maatschappij.”

Download hier het rapport: Rapport Leefbaarheid kleine woonplaatsen

Ook iets doen voor jouw buurt?

Je kunt zelf ook iets betekenen in je buurt bijvoorbeeld via de programma’s van het VoordeBuurt Fonds en crowdfundingsplatform Samen voor de buurt. Via deze programma’s steunen we lokale projecten die het buurtgevoel vergroten. Wil je ook investeren in je buurt, met een mooi lokaal project? Informeer bij een zelfstandig adviseur van RegioBank in je buurt, naar de mogelijkheden.

Vind een zelfstandig adviseur bij je in de buurt

Naar onze buurtzame initiatieven