Je baan kwijt, en dan?

Een man met laptop

Het kan zomaar gebeuren. Een reorganisatie, geen contractverlenging, of misschien bedrijfseconomische redenen. Het gevolg blijft hetzelfde: je wordt ontslagen. Dat heeft veel invloed op je leven, en zeker ook op je financiële situatie. Hoe houd je grip op je geldzaken? We geven je een aantal tips.

Onderhandel eerst

Het hangt natuurlijk van de situatie af, maar in sommige gevallen is het nuttig om – op tijd – te onderhandelen over de voorwaarden van je vertrek. Een ontslagvergoeding is niet ongebruikelijk, vooral als het om een gedwongen vertrek gaat. In beide gevallen kun je het in ieder geval bespreekbaar maken.

Weet wat je aan de Werkloosheidswet hebt

De Werkloosheidswet (WW) biedt financiële zekerheid aan mensen die hun baan verliezen. Maar let op: je hebt niet altijd recht op een WW-uitkering. Zorg er dus voor dat je weet of en zo ja, hoe je er recht op hebt. En heb je er geen recht op? Denk dan nog eens aan bovenstaande tip. Wellicht kun je onderhandelen over de officiële reden van je ontslag. Laat je informeren over je rechten en neem indien nodig een jurist in de arm.

Zorg voor overzicht

De kans is groot dat je inkomen daalt na je ontslag. Maar vaste lasten dalen niet mee. Je hypotheek of huur, waterlasten en allerlei abonnementen lopen gewoon door. Wat blijft er nu eigenlijk onderaan de streep over? Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven.

  • Heb je recht op toeslagen?
  • Wat komt er de komende maanden binnen en wat gaat eruit?
  • Zijn er kostenposten waarop je kunt besparen?
  • Heb je spaargeld dat je in tijden van nood in kunt zetten?

Dat je ontslag flinke impact heeft op je leven is zeker. Om hulp vragen is soms lastig, maar kan er wel voor zorgen dat je grip houdt op je geldzaken. Of het nu uw zelfstandig adviseur is, een jurist of gewoon familie en vrienden. Samen lukt het beter om alles op een rij te zetten en snel de draad weer op te pakken. Advies over je nieuwe financiële situatie? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder.

Vind je zelfstandig adviseur

Delen via

Lees meer over persoonlijke situaties