Wat doe je met je eerste echte salaris?

Diverse spullen op een tafel.

Met grote ogen staar je naar je banksaldo. Je hart maakt een sprongetje van vreugde. Zoveel geld, helemaal zelf verdiend! Dat mag gevierd worden. Vijf dingen die je met je eerste salaris kan doen, van extreem verstandig tot verstand op nul. Mag je zelf kiezen wat bij jou past.

Extreem verstandig

Je bent pas net begonnen met werken en je pensioen is nog héél ver weg. Maar toch: hoe eerder je begint met pensioensparen, hoe meer je te besteden hebt als je ooit je carrière aan de wilgen hangt. Wen jezelf nu al aan om een klein deel van je loon op een aparte rekening te zetten, want dan kost het minder moeite om een mooi bedrag op te bouwen voor later. Stel: je bent 20 jaar, dan ga je op je 72e met pensioen. Als je in die 52 jaar elke maand € 50,- spaart, heb je tegen die tijd € 31.200,- (en dat is nog zonder rente). Kun je aardig wat leuke dingen van doen!

Heel goed idee

Wasmachines, auto’s of vaatwassers gaan altijd stuk als je krap bij kas zit. Dat lijkt een natuurwet te zijn. Daarom is een spaarpotje voor noodgevallen een goed idee. Het Nibud raad aan om tien procent van je inkomen op een spaarrekening te zetten. Dit bedrag kan je gebruiken als buffer. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je ook uitrekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn. Wil je op vakantie, een nieuwe auto of heb je andere spaardoelen? Maak daar dan een apart potje voor aan. In de RegioBank app kun je voor elk spaardoel een eigen potje aanmaken.

Gewoon slim

Als je op jezelf woont, gaat je eerste salaris waarschijnlijk voor een deel naar de huur of een hypotheek. Reken ook uit wat je apart moet houden om verzekeringen, de auto, je telefoonrekening en boodschappen van te betalen. Wat je overhoudt kan je sparen of aan leuke dingen besteden. Maak voortaan iedere maand een overzicht van wat je uitgeeft, dan hoef je je niet steeds weer af te vragen waar je geld nou eigenlijk is gebleven. 

Genieten mag toch?

Je eerste salaris is toch net iets specialer dan je tweede of derde salaris. Volgende maand kan je ook nog beginnen met sparen, toch? Het is stiekem toch wel leuk om iets te kopen als aandenken aan dit bijzondere moment. Misschien is er wel iets waar je al heel lang van droomt, zoals dure schoenen, een schilderij, sieraad, snowboard of fotografiecursus. Van zo’n bewuste investering geniet je de rest van je leven.

Verstand op nul

Geld moet rollen. Voor dit salaris heb je hard gewerkt en dat moet gevierd worden. Dit is je kans om eens goed met je bankpas te wapperen. Trakteer je vrienden in de kroeg, neem je ouders mee uit eten, geef alles uit aan nieuwe kleren, boek een last-minute. Op een gegeven moment krijg je vanzelf wel een ‘je saldo is te laag’-melding bij het pinapparaat in de winkel ;). En dan maar hopen dat het snel tijd is voor de tweede loonstrook

Wil je weten hoe je grip houdt op jouw financiën? De zelfstandig adviseur van RegioBank helpt je graag verder. Loop gerust eens binnen!

Delen via