Help, mijn kind gaat met vrienden op vakantie!

Help, mijn kind gaat op vakantie! Zo bereidt u zich voor

"Voordat u het in de gaten heeft zijn ze groot." Een kreet die je hoort het vaak, maar nu ontdekt u dat het inderdaad écht zo is. De eindexamens zijn direct voorbij en nu komt het moment dat uw kind voor het eerst zelf op vakantie gaat.

Maak duidelijke afspraken

Uw kind is waarschijnlijk vooral bezig met welke kleding mee moet en of er ook wifi is op het vakantie adres. Maar het is ook belangrijk om alle (geld)zaken vooraf goed te regelen:

  • Bespreek het totale kostenplaatje. Hoeveel geld is er nodig, hoeveel geld heeft uw kind gespaard en hoeveel geld legt u bij? Zo zorgt u dat uw kind precies waar hij of zijn aan toe is.
  • Het is prettig als uw kind goed bereikbaar is. Waarschijnlijk heeft uw kind allang gecheckt of er wifi aanwezig is. Maar welke (extra) kosten zijn er verbonden aan bellen in het betreffende lland en wat zijn de regels rondom het dataverbruik (buiten Europa). Bespreek wie de extra kosten betaalt bij een tijdelijk ander abonnement of hogere telefoonkosten.

    • Bekijk samen de voorwaarden van pinnen in het buitenland. Kan er op de vakantiebestemming worden gepind? Zijn hier kosten aan verbonden? Wat zijn de maximale geldbedragen?
    • Sluit samen een reisverzekering af. Als u uw kind meer verantwoordelijk wilt geven, zijn ook deze zaken belangrijk om samen te doen. Daar leert uw kind ontzettend veel van. En meteen een moment om uit te leggen dat ondanks de verzekering het belangrijk is om goed op alle eigendommen te passen.
    • Doorloop samen de reisdocumenten. Kijk goed naar vertrektijden, opstapplaatsen, maar ook de mogelijkheden van eten en drinken onderweg. Hoe beter voorbereidt, hoe kleiner de kans dat uw kind voor onverwachte gebeurtenissen komt te staan.

    En als het dan toch fout gaat…

    Ondanks alle goede voorbereidingen, kan het natuurlijk toch mis gaan. De pinpas wordt gestolen, de mobiele telefoon valt kapot of het geld is eerder op dan verwacht. Geef uw kind tips mee, zodat hij of zij weet wat ze moeten doen als ze pech krijgen.

    • Ook in het buitenland zijn criminelen. Dus ook in het buitenland moet uw kind goed op de pinpas moet letten. Laat ze tijdens het pinnen ook niet afleiden door omstanders. Raakt uw kind zijn of haar pinpas kwijt? Neem dan contact op met de Bankpassenmeldcentrale via +31 88 385 53 72.
    • Is de mobiele telefoon niet meer bruikbaar? Laat ze via de mobiel van een vriend(in) contact opnemen met u. Samen kunt u kijken wat het probleem is. U kunt vanuit Nederland waarschijnlijk makkelijker iets regelen of uitzoeken dan uw kind vanuit het buitenland.
    • Het geld is op.
      Natuurlijk moet hier bij thuiskomst over worden gesproken en het geld moet terug worden betaald. Maar op het moment zelf is het vooral belangrijk dat uw kind voldoende geld heeft voor eten en drinken. U kunt met een spoedoverboeking geld overmaken naar de rekening van uw kind. Uw kind kan ook gebruik maken van Emergency Cash.
    • De bagage raakt kwijt. Neem zo snel mogelijk contact op met de reisorganisatie en/of vliegmaatschappij en kijk welke regels hiervoor gelden. Uw kind kan misschien tijdelijk kleding lenen van een reisgenoot. Maar een portemonnee met een klein bedrag om een tandenborstel, tandpasta en andere verzorgende artikelen te kopen is wel prettig.

    Fijne vakantie!

    Uiteindelijk rest u dan nog maar een ding en dat is uw puber een hele fijne vakantie wensen. Door hem of haar het vertrouwen te geven, voelt uw puber zich ook serieus genomen. En door uw puber goed voor te bereiden, krijgt u meer rust om alle nachtjes af te tellen totdat hij of zij weer thuis is.

    RegioBank JongWijs helpt u en uw kind bij de financiële opvoeding.

    Lees meer over JongWijs

    Delen via

    Lees meer over kinderen & geld