De vijf meest gekozen goede voornemens

Financiële voornemens _1200x628

In januari maken veel Nederlanders goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wij hebben begin dit jaar onze klanten gevraagd wat hun financiƫle voornemens zijn. Lees wat de vijf meest gekozen voornemens voor 2021 zijn. En tips om te zorgen dat je voornemen ook slaagt.

1.     Sparen voor een specifiek doel

Bijna de helft van de klanten geeft aan te willen sparen voor een specifiek doel. Auto's en vakanties (als het weer mag) zijn daarbij populaire spaardoelen.

Tip: bij het sparen voor een specifiek doel kan het handig zijn een digitaal spaarpotje aan te maken.  Je bepaalt een doelbedrag en kunt direct online instellen dat het potje maandelijks wordt gevuld. Bijvoorbeeld een paar dagen nadat je je salaris hebt ontvangen. Je maakt eenvoudig een spaarpotje aan in onze Mobiel Bankieren app.

2.     Hypotheek deels aflossen

Op nummer 2 staat: aflossen op de hypotheek. Wanneer je een deel van je hypotheek hebt afgelost, gaan vaak ook je maandlasten omlaag. Behalve als je een spaarhypotheek hebt, dan is extra aflossen niet altijd zinvol. En misschien kan je rente omlaag omdat je in een andere tariefgroep komt. Je adviseur geeft je graag meer informatie hierover.    

Tip: Heb je je hypotheek bij RegioBank, dan kun je de extra aflossing ook zelf via de RegioBank app regelen.

3.     Sparen voor onverwachte uitgaven

Nederlanders zijn een spaarzaam volk. We vinden het heel normaal om geld opzij te zetten zonder daarbij een specifiek doel voor ogen te hebben. Gewoon omdat het fijn is om geen zorgen te hebben als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. Een buffer om onvoorziene kosten op te vangen. Dit voornemen staat op nummer 3.

Tip: Kijk eens op nibud.nl wat een goede spaarbuffer zou zijn voor jouw specifieke situatie.

4.     Minder onnodige uitgaven doen

De makkelijkste manier om meer te sparen, is door minder uit te geven. Maar zo makkelijk is dat voor veel mensen niet. Vaak doen we aankopen uit gewoonte of hebben we abonnementen lopen waar we eigenlijk weinig mee doen. We vinden het teveel gedoe om het op te zeggen of we vergeten het gewoon.

Tip: Probeer het te zien als een sport en beloon jezelf als het lukt om minder onnodige uitgaven te doen.

5.     Geld opzij zetten voor pensioen

Dat de hoogte van het pensioen later niet zeker is, weten we al langer. Het is dan ook niet verrassend dat dit voornemen in de top 5 staat. Je pensioen is opgebouwd uit een aantal pijlers: de AOW, pensioen via een werkgever en eventueel pensioen dat je zelf hebt geregeld. Hoeveel je zelf wilt of moet regelen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je de hele wereld nog wilt rondreizen dan heb je uiteraard meer geld nodig, dan wanneer je een moestuin wilt aanleggen na je pensionering.

Tip: Je adviseur helpt je graag bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften.

Maak een afspraak met je adviseur.

Delen via