7 tips voor een betaalbare vakantie!

Wil je dit jaar genieten van een onvergetelijke en comfortabele, maar vooral ook betaalbare zomervakantie? Gebruik dan deze zeven tips om te besparen.

Dat het loont om het hoogseizoen te vermijden en dat kamperen over het algemeen goedkoper is dan verblijven in een hotel, is de meeste vakantiegangers wel bekend. Er zijn gelukkig nog genoeg andere tips waarmee je je zomervakantie betaalbaar kunt houden.

1. Vroeg boeken of kiezen voor een last minute?

Heb je zich ook wel een afgevraagd of je met vroeg-boek-korting voordeliger uit bent dan met een last minute? Uit onderzoek blijkt dat een last minute gemiddeld genomen net wat voordeliger is. Al wordt dat verschil de laatste jaren wel kleiner.

Of een last minute iets voor je is, hangt af van je situatie. Hoe flexibeler je kunt zijn – qua bestemming en reisdata – hoe beter je af bent met een last minute. Niet flexibel en een sterke voorkeur voor een bepaalde bestemming? Wacht dan niet te lang met het vastleggen van je vakantie.

2. Zoek uit wat pinnen of creditcardbetaling kost

Sommige banken rekenen een klein bedrag aan transactiekosten wanneer je in het buitenland pint of met je creditcard betaalt. Het kan voordeliger zijn om gedurende de vakantie twee keer cash geld op te nemen, dan om steeds met je creditcard te betalen. Ook belangrijk: soms moet een bankpas of creditcard eerst geactiveerd worden, voor je er in het buitenland mee kunt betalen. Daarnaast geldt vaak een standaardlimiet van bijvoorbeeld € 1.000, niet handig als je de accommodatie in één keer wilt afrekenen. Hoe zit dat met je betaalrekening bij RegioBank?

  • In de RegioBank app zet je heel eenvoudig zelf je Wereldpas aan en uit voor
    gebruik buiten Europa.
  • Geldautomaatopnames in euro’s in EU-landen en betalingen via betaalautomaat in euro’s in
    EU-landen zijn bij RegioBank gratis. Sommige buitenlandse banken berekenen wél kosten wanneer je geld wilt opnemen. Vaak wordt hiervoor toestemming gevraagd op het scherm of zit er een sticker op de automaat.
  • Wil je tijdelijk je limiet verhogen? In de RegioBank app kun je heel eenvoudig zelf je pinlimiet verhogen.

3. Wacht niet op een last minute prijs

Heb je enkel een vlucht nodig, dan loont het om niet te lang wachten. Vroeg boeken is bij vliegtickets het meest voordelig. Onderzoek van de Japanse econoom Watanabe wijst uit dat de prijzen voor een vliegticket zo’n drie weken voor vertrek flink stijgen. Pas enkele dagen voor vertrek gaan de prijzen weer omlaag, mits er nog stoelen vrij zijn. Goede kans dat je niet tot dat moment wilt of kunt wachten.

4. Kijk verder dan Schiphol

Wil je met het vliegtuig op vakantie, kijk dan niet alleen naar vluchten die vanaf Schiphol gaan. Vliegen vanaf Eindhoven Airport of Rotterdam Airport is vaak wat voordeliger. Kijk daarnaast ook eens over de grens. Vliegen vanaf Dusseldorf, Weeze, Brussel of Charleroi kan vaak zoveel geld schelen, dat het de extra reistijd direct goed maakt. Zeker wanneer je beneden de rivieren woont. Ook in het land van bestemming zijn er vaak alternatieve vliegvelden te vinden die wellicht voor een goedkopere reis zorgen. Google.nl/flights geeft je een overzicht van vliegvelden die met elkaar in verbinding staan. Wil je wat extra besparen? Vlieg dan op een ‘onmogelijk’ (vroeg) tijdstip.

5. Boek rechtstreeks voor de beste deal

Op zoek naar een camping, vakantiepark of hotel? Dan gebruiken de meeste vakantiegangers websites als booking.com en trivago.nl. Dit is een prima manier om je te oriënteren en een locatie te vinden dat aansluit bij je wensen. Voor je daadwerkelijk boekt, is het handig om de eigen site van de camping, het vakantiepark of het hotel nog even te raadplegen. Omdat hotels een fee van circa zeven procent aan boekingssites moeten afdragen, bieden ze rechtstreeks soms aantrekkelijkere prijzen. Het kan ook geen kwaad om de uitgezochte bestemming te bellen om te vragen naar een goede deal. In sommige gevallen betaal je wel dezelfde prijs als op de vergelijkingssites, maar krijg je bijvoorbeeld het ontbijt of de huurfietsen er gratis bij.

6. Kijk eens een paar straten verderop

Eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen begint het grote genieten. Een goed motto om te besparen tijdens je vakantie is 'Kijk een paar straten verderop'. Door een blokje verder te lopen, vind je de plekjes waar wat minder toeristen komen en waar de prijzen dus wat lager liggen. Om niet in muffe restaurants te belanden kun je Tripadvisor gebruiken. Deze handige site helpt bij het vinden van gezellige restaurants met een goed geprijsde menukaart.

7. Blijf op één plek

Sommige mensen houden ervan om tijdens hun vakantie meerdere streken of steden aan te doen. Dat is vaak niet het meest voordelig. Wanneer je langer op één plek blijft, bespaar je niet alleen op de reiskosten. Na een paar dagen weet je namelijk de plekjes te vinden waar je voor weinig een glas wijn of een biertje drinkt en waar de markt is waar je voor een schijntje lekker eten inslaat.

Lees meer over zorgeloos op vakantie

Delen via