RegioBank. Meer dan alleen een bank

RegioBank gelooft dat een mooiere samenleving begint in de buurt. Dit doen we met initiatieven waarin zelfstandig adviseurs van RegioBank een belangrijke rol hebben als het gaat om het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt.

Download ons laatste jaarverslag

Als bank in de buurt blijven we ons inzetten voor de leefbaarheid in alle Nederlandse regio’s. In veel dorpen en kleine kernen staat de leefbaarheid namelijk al jaren onder druk, blijkt uit onderzoek dat we samen met Atlas Research hebben uitgevoerd. Als we niets doen, zal de ongelijkheid tussen steden en dorpen de komende jaren alleen maar verder toenemen.

Hoe zetten we ons in voor leefbare buurten?

Buurten worden steeds leuker, socialer en veiliger als mensen elkaar kennen en zij zich samen inzetten voor hun buurt. Om die reden steunt RegioBank met behulp van haar zelfstandig adviseurs elk jaar verschillende initiatieven. In 2023 waren dat er maar liefst 168. We verdelen de initiatieven in de volgende categorieën.

Onze initiatieven

Sociale activiteiten

Een buurt waar mensen elkaar ontmoeten is een buurt waar je ook prettiger woont, werkt en leeft. In 2023 realiseerden we met elkaar 61 sociale activiteiten. We hebben samen gekookt, gingen bewegen of hielden inloopmiddagen in een buurthuis. Ook in 2023 brachten we daarmee weer veel mensen samen.

Voorzieningen

Plekken waar je elkaar kunt ontmoeten zijn belangrijk voor de sociale verbinding van een buurt. Samen met zelfstandig adviseurs van RegioBank is er in 2023 maar liefst voor 88 voorzieningen geld opgehaald en zijn er vrijwilligers bij elkaar gebracht. Ook werden er speeltuinen van nieuwe klimrekken voorzien, duofietsen aangeschaft en kon door crowdfunding het lokale zwembad wel openblijven.

Fysieke omgeving

Een groene, aantrekkelijke buurt is in de regio vaak vanzelfsprekend. We dragen daaraan bij door pluk- en ontmoetingstuinen voor de buurt te realiseren en natuurspeelplekken op te knappen. Dat deden we niet alleen, maar samen met de buurt! Want ook vrijwilligers
om deze plekken te onderhouden werden samen met de zelfstandig adviseurs van RegioBank geregeld.

Financiele educatie

In 2023 hebben we weer veel mensen bereikt met financiële educatie. 830 keer werd er een workshop gegeven aan kinderen en 672 keer een workshop aan volwassenen. Met Eurowijs (van ons moederbedrijf de Volksbank) leren we kinderen slim omgaan met geld. En geven we gastlessen die bijdragen aan de financiële zelfredzaamheid van kinderen in groep 6, 7 of 8.

Wil jij onderdeel zijn van een buurtzame bank? Die gelooft dat een mooiere samenleving begint in de buurt? Stap dan vandaag nog over naar RegioBank. Meer dan alleen een bank.

Bekijk onze overstapservice

Belang van de regio

De potentie van de regio’s in Nederland is enorm. Daar woont namelijk 60 procent van de mensen en ontstaan veel innovaties. Tegelijkertijd ziet RegioBank dat de leefbaarheid van kleine en grotere dorpen onder druk staat, omdat publieke voorzieningen verdwijnen en de overheid vele malen minder investeert per persoon in de regio dan in de Randstad.

Elk jaar organiseert RegioBank de Nationale DorpenTop om het belang van alle regio's in Nederland te benadrukken. Tijdens deze bijeenkomst gaan meer lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. Samen wordt nagedacht en gesproken over actiepunten voor de Toekomstagenda van de regio.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com