OVpay: betalen met uw bankpas in het openbaar vervoer

OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV. Op steeds meer plekken in Nederland kunt u  in- en uitchecken met:

  • uw betaalpas van RegioBank
  • uw RegioBank creditcard
  • uw mobiel met contactloos betalen. Dit kan ook met Apple Pay of Google Wallet zijn

Vooraf aanmelden is niet nodig. Let op: kortingen of abonnementen zijn nog niet mogelijk op de betaalpas. U herkent aan dit logo of in- en uitchecken met uw betaalpas, creditcard of mobiel mogelijk is:

Wie kan het gebruiken?

OVpay is het meest geschikt voor reizigers die af en toe met het openbare vervoer reizen. Nu is het alleen nog voor reizigers die zonder korting of abonnement reizen. Later wordt het ook mogelijk voor studenten, zakelijke reizigers en iedereen met een abonnement. In de trein is alleen reizen in de tweede klas mogelijk.

Hoe werkt het?

  1. Check in met uw betaalpas, RegioBank creditcard of mobiel met contactloos betalen. Let op: bij gebruik van Apple Pay moet u Express-ov-kaart aanzetten. Dit doet u bij Instellingen - Wallet en Apple Pay - Express-ov-kaart.

  2. Gebruik bij het in- en uitchecken hetzelfde betaalmiddel. Doet u dit niet, dan wordt er opnieuw inchecken geregistreerd op die andere pas.  Zo wordt u dus niet uitgecheckt.

  3. De automatische betaling ziet u de volgende dag in Mijn RegioBank met de omschrijving NLOV. De prijs voor uw reis is gelijk aan reizen met uw OV-chipkaart zonder korting of abonnement.

  4. Wilt u de reiskosten van die dag bekijken? Vul op de website van OVpay de velden in met het referentienummer, 14 cijfers en letters achter NLOV, en het bedrag.

Is de controle in het OV wel veilig?

Door uw betaalpas of creditcard tegen het controleapparaat te houden kan de controleur zien of u bent ingecheckt. De andere gegevens van uw bankpas ziet de controleur niet. Geef uw pas nooit weg.

Te weinig saldo

Lukt de afschrijving niet omdat er te weinig saldo op uw rekening staat? Dan wordt uw contactloze betaalpas of creditcard geblokkeerd voor in- en uitchecken in het OV. Daarna wordt tot drie keer geprobeerd het verschuldigde bedrag van uw rekening af te schrijven. Zodra dat gelukt is, kunt u na 15 minuten weer in- en uitchecken met uw contactloze betaalpas of creditcard. Lukt het afschrijven van het verschuldigde bedrag niet? Reis dan met uw OV-chipkaart of koop een kaartje.

Straks in heel Nederland

In- en uitchecken met uw betaalpas, creditcard of mobiel is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Op de website van OVpay ziet u in welke gebieden in Nederland u al met uw betaalpas kunt in- en uitchecken.

Vanaf 31 januari 2023 kunnen reizigers bij NS ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Deze manier van betalen geldt alleen voor reizen in weede klas en zonder korting of abonnement.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen vindt u op website van OVpay.