Financiële educatie: tips voor ouders

  • Bruikbare tips die helpen je kind geldwijs te maken
  • Alle tips zijn gecategoriseerd op leeftijd
  • Handige linkjes naar andere relevante pagina's
Financiele educatie van je kind: het is belangrijk, maar ook best lastig. Want wanneer doe je het goed? We helpen je er graag bij. Als je kind Kinderrekening JongWijs heeft, sturen sturen we jou en je kind jaarlijks een e-mail bomvol praktische educatietips en leuke weetjes en doe-activiteiten. Hier vind je alle informatie per leeftijdscategorie, gebundeld op één pagina.
Spaarvarken met plusjes voor belastingvoordeel

4 jaar: haal de muntenteller op

Alle clichés zijn waar: voor je het weet is je kind 4 jaar. Een nieuwe fase breekt aan. Je kind gaat naar de basisschool en zijn of haar wereld wordt groter. En geld? Dat vinden kinderen op deze leeftijd maar wát interessant.

Lees meer

5, 6 & 7 jaar: de basis voor later

Kleine kinderen willen van alles weten – óók over geld. Maak hier gebruik van! Dit is het moment om een goede basis te leggen voor later. Begin met zakgeld, oefen met sparen en leer je kind spelenderwijs omgaan met geld.

Lees meer

8 jaar: tijd voor een betaalrekening

Stap voor stap leert je kind steeds zelfstandiger met geld omgaan. Eerst met de spaarrekening van JongWijs, nu met de betaalrekening. Eventueel mét speciale Jeugdpas, waarmee je kind zelf kan betalen.

Lees meer

9 jaar: bespreek de waarde van geld

Je kind weet vast wel dat € 100 meer is dan € 5. Maar weet je kind ook wat het voor die verschillende bedragen kan kopen? Door samen in gesprek te gaan, leert je kind spelenderwijs de waarde van geld kennen.

Lees meer

10 jaar: bedenk samen een spaardoel

Sparen, betalen, pinnen. Je kind leert elke dag meer over geld. Het is belangrijk dat je je kind daarin begeleidt. Bedenk bijvoorbeeld samen een spaardoel. Zo wordt sparen leuker!

Lees meer

11 jaar: leer je kind slimme keuzes maken

Geld uitgeven. Dat vindt je kind vast niet zo moeilijk. Cadeautje hier, milkshake daar. Maar voor een kind is het soms nog lastig om te overzien dat geld ook echt óp kan raken.

Lees meer

12 jaar: activeer de betaalpas

Lesrooster? Check. Zware boekentas? Check. Je kind zit al in de brugklas of gaat gaat naar de middelbare school. Daar speelt geld een steeds grotere rol. Daarom krijgt je kind een nieuwe betaalpas met meer mogelijkheden.

Lees meer

13, 14 & 15 jaar: meer digitaal

Social media checken, YouTube kijken, met vrienden appen - het leven van je tiener speelt zich grotendeels online af. Dat geldt ook voor de bankzaken. Leer je kind omgaan met digitaal geld via de RegioBank app.

Lees meer

16 jaar: overal mobiel

Je puber en de smartphone: een onafscheidelijk duo. Gelukkig kan je kind zijn of haar bankzaken ook grotendeels mobiel regelen. Bijvoorbeeld via mobiel betalen met Apple Pay of Android.

Lees meer

17 jaar: zelf geldzaken regelen

Nog één jaartje JongWijs, en dan is je kind verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geldzaken. Heb je er vertrouwen in? We delen graag de belangrijkste dingen om toch nog even met je puber te bespreken.

Lees meer

RegioBank klantvriendelijke bank

Voor de zevende keer op rij is RegioBank door de consumentenbond uitgeroepen tot de top 3 meest klantvriendelijke bank van Nederland. In het jaarlijkse panelonderzoek van de Consumentenbond (september 2022) onder 14.000 consumenten beoordeelden klanten ons met een 9,5 voor algemene tevredenheid.

Icoon Klantvriendelijkste bank 2024, icoon beste bank 2024