Een vergoeding betalen bij (extra) aflossen

Waarom betaal je soms extra kosten als je je hypotheek (extra) aflost? Of als je je hypotheek oversluit naar een lagere hypotheekrente? Bekijk de antwoorden op deze vragen.

Waarom betaal je een vergoeding?

Je betaalt soms extra als je (extra) aflost op je hypotheek of je hypotheek oversluit naar een lagere rente. Je betaalt dan voor het renteverlies van de bank. Je hypotheekverstrekker loopt namelijk door extra aflossen of een lagere hypotheekrente verwachte rente-inkomsten mis.

Aflossen zonder vergoeding mag soms wel

Je hoeft niet altijd aan de bank een vergoeding voor het renteverlies te betalen. In onderstaande situaties betaal je geen vergoeding:

  • Als je een hypotheek hebt met een variabele rente.
  • Als je je hypotheek aflost met eigen geld (vraag naar de voorwaarden bij je adviseur).
  • Als je in een jaar niet meer (extra) aflost dan het percentage dat in je hypotheekvoorwaarden staat. Dat kan 10% of 20% van je oorspronkelijke hypotheekbedrag zijn, afhankelijk van het leningdeel.
  • Als je je huis verkoopt en je hypotheek aflost.
  • Als jij of je partner overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een deel van de hypotheek aflost. Je hoeft dan ook geen vergoeding te betalen als je op dat moment ook oversluit naar een lagere hypotheekrente.
  • Is de relatie tussen jou en je partner voorbij? Dan mag degene die het huis uitgaat de hypotheek eerder aflossen zonder vergoeding. Degene die in het huis blijft wonen, mag de rente voor de overgebleven hypotheek eerder verlengen zonder vergoeding te betalen.
  • Als je huis door brand verwoest is.

Kijk in je voorwaarden

In je hypotheekvoorwaarden lees je welk percentage je elk jaar mag aflossen zonder extra kosten. Dit percentage geldt per leningdeel. In Mijn RegioBank of in het jaaroverzicht van je hypotheek zie je hoeveel leningdelen je hebt en hoe hoog deze zijn.

Onbeperkt aflossen met eigen geld

Bij RegioBank kun je onbeperkt aflossen op je hypotheek met eigen geld. Je hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als je wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met je zelfstandig adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor je renteaftrek.

Meer over onbeperkt aflossen met eigen geld

Aflossen met een vergoeding aan de bank

Je betaalt een vergoeding voor ons renteverlies als:

  • Je in een jaar meer aflost dan het percentage dat in je hypotheekvoorwaarden staat. Dat kan 10% of 20% van je oorspronkelijke hypotheekbedrag zijn, afhankelijk van het leningdeel. Dat geldt ook als je aflost met een gekoppelde beleggingsverzekering of beleggingsrekening.
  • Je tijdens de afgesproken rentevaste periode je rente wilt verlagen.

Goed om te weten: Betaal je een vergoeding voor het bedrag dat je wilt aflossen? Dan zijn deze kosten aftrekbaar. Je zelfstandig adviseur kan je hierover meer vertellen.

Maak een afspraak