Een vergoeding betalen bij (extra) aflossen

Waarom betaalt u soms extra kosten als u uw hypotheek (extra) aflost? Of als u uw hypotheek oversluit naar een lagere hypotheekrente? Bekijk de antwoorden op deze vragen.

Waarom betaalt u een vergoeding?

U betaalt soms extra als u (extra) aflost op uw hypotheek of uw hypotheek oversluit naar een lagere rente. U betaalt dan voor het renteverlies van de bank. Uw hypotheekverstrekker loopt namelijk door extra aflossen of een lagere hypotheekrente verwachte rente-inkomsten mis.

Aflossen zonder vergoeding mag soms wel

U hoeft niet altijd aan de bank een vergoeding voor het renteverlies te betalen. In onderstaande situaties betaalt u geen vergoeding:

 • Als u een hypotheek heeft met een variabele rente.
 • Als u uw hypotheek aflost met eigen geld.
 • Als u in een jaar niet meer (extra) aflost dan het percentage dat in uw hypotheekvoorwaarden staat. Dat kan 10% of 20% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag zijn, afhankelijk van het leningdeel.
 • Als u uw huis verkoopt en uw hypotheek aflost.
 • Als u of uw partner overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een deel van de hypotheek aflost. U hoeft dan ook geen vergoeding te betalen als u op dat moment ook oversluit naar een lagere hypotheekrente.
 • Is de relatie tussen u en uw partner voorbij? Dan mag degene die het huis uitgaat de hypotheek eerder aflossen zonder vergoeding. Degene die in het huis blijft wonen, mag de rente voor de overgebleven hypotheek eerder verlengen zonder vergoeding te betalen.
 • Als uw huis door brand verwoest is.

Kijk in uw voorwaarden

In uw hypotheekvoorwaarden leest u welk percentage u elk jaar mag aflossen zonder extra kosten. Dit percentage geldt per leningdeel. In Mijn RegioBank of in het jaaroverzicht van uw hypotheek ziet u hoeveel leningdelen u heeft en hoe hoog deze zijn.

Onbeperkt aflossen met eigen geld

Bij RegioBank kunt u onbeperkt aflossen op uw hypotheek met eigen geld. U hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als u wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met uw Zelfstandig Adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor uw renteaftrek.

Meer over onbeperkt aflossen met eigen geld

Aflossen met een vergoeding aan de bank

U betaalt een vergoeding voor ons renteverlies als:

 • U in een jaar meer aflost dan het percentage dat in uw hypotheekvoorwaarden staat. Dat kan 10% of 20% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag zijn, afhankelijk van het leningdeel. Dat geldt ook als u aflost met een gekoppelde beleggingsverzekering of beleggingsrekening.
 • U tijdens de afgesproken rentevaste periode uw rente wilt verlagen.

Goed om te weten: Betaalt u een vergoeding voor het bedrag dat u wilt aflossen? Dan zijn deze kosten aftrekbaar. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierover meer vertellen.

Maak een afspraak

Zo berekenen we de vergoeding

In dit voorbeeld ziet u hoe we de vergoeding voor het renteverlies berekenen. U ziet hoe we:

 • Het bedrag berekenen waarover u een vergoeding moet betalen
 • Met welke rentes we de vergoeding berekenen
 • De vergoeding bepalen