Debit Mastercard en Visa Debit betaalpas: veelgestelde vragen

In 2024 vervangen we geleidelijk de huidige Maestro en V Pay betaalpassen door nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit betaalpassen. Als je huidige betaalpas verloopt kan het zijn dat je een Debit Mastercard of VISA Debit betaalpas van ons krijgt.

Waarom een nieuwe betaalpas?

Mastercard en Visa gaan de betaalpasmerken Maestro en V Pay vervangen door Debit Mastercard en Visa Debit betaalpas. We gaan daarom geleidelijk deze nieuwe betaalpassen uitgeven.

Waarom vervangen Mastercard en VISA de Maestro en V Pay betaalpas?

Met de nieuwe betaalpassen komen Mastercard en VISA tegemoet aan de behoefte van Europese consumenten om met de betaalpas op binnen-/buitenlandse webshops e-commerce transacties te verrichten (bijv. online aankopen). Nu is daar vaak een creditcard voor nodig. In Nederland speelt dit minder omdat de meeste online aankopen met iDEAL worden betaald.

Kan ik de nieuwe pas overal gebruiken?

Ja, met de Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas kun je wereldwijd betalen en contant geld opnemen.

Wanneer krijg ik de nieuwe betaalpas?

In de loop van 2024 vervangen we geleidelijk de huidige Maestro en V Pay betaalpassen door de nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit betaalpassen. We vervangen je huidige pas op het moment dat deze het einde van de geldigheidsdatum bereikt. Je huidige betaalpas kun je gewoon tot deze datum blijven gebruiken. Vervalt je huidige betaalpas in 2024? Dan kan het zijn dat je nog een Maestro of V Pay betaalpas krijgt.

Kan ik kiezen tussen Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas?

Nee, RegioBank bepaalt of je een Debit Mastercard of VISA Debit betaalpas krijgt. Beide passen hebben een wereldwijde dekking en je kunt er online mee betalen.

Kan ik mijn huidige Maestro of V Pay betaalpas blijven gebruiken?

Ja, je kunt je Maestro of V Pay betaalpas tot de geldigheidsdatum blijven gebruiken.

Waarom online met de betaalpas kunnen betalen? Dat kan toch al met iDEAL?

iDEAL is een Nederlandse betaalmethode. De meeste online aankopen worden met iDEAL betaald en dit kun je ook blijven doen. Op buitenlandse websites kan meestal niet met iDEAL worden betaald. Daarvoor heb je meestal een creditcard nodig. Met de Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas kun je betalen op Nederlandse én buitenlandse websites.

Heb ik nog een creditcard nodig als ik met de betaalpas online kan betalen?

Op websites waar je met een creditcard kunt betalen, kan dit ook met een Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas. In tegenstelling tot een creditcard wordt de betaling alleen verwerkt als de bestedingsruimte op je betaalrekening hiervoor voldoende is. Op je creditcard heb je een aparte kredietlimiet en betaal je de uitgaven en geldopnames later terug.

Is de nieuwe betaalpas een creditcard?

Nee, Debit Mastercard en VISA Debit zijn betaalpassen. Betalingen en geldopnames met een betaalpas worden alleen bij voldoende bestedingsruimte op je betaalrekening verwerkt en direct van je betaalrekening afgeboekt of gereserveerd. Met een creditcard heb je een krediet en betaal je de bestedingen en geldopnames later terug.

Wat is het verschil met een creditcard?

  • Bij Debit Mastercard en VISA Debit moet de bestedingsruimte op je betaalrekening voldoende zijn voor betalingen en geldopnames. De bedragen worden namelijk direct van je betaalrekening afgeboekt of gereserveerd. Op je creditcard heb je een aparte bestedingslimiet. Betalingen en geldopnames met je creditcard gaan direct ten laste van je bestedingslimiet en niet van de bestedingsruimte op je betaalrekening. Je uitgaven en geldopnames met je creditcard betaal je later terug.

  • Op je creditcard heb je een bestedingslimiet waardoor je naast je betaalrekening tijdelijk extra bestedingsruimte hebt. Als je niet tijdig terugbetaalt, wordt je creditcard geblokkeerd en kan er rente in rekening worden gebracht over het openstaande
    saldo.
  • Een betaalpas is inbegrepen bij de kosten voor het aanhouden van een betaalrekening. Voor het aanhouden van de creditcard betaal je een jaarlijkse kaartbijdrage. Voor een via RegioBank aangevraagde creditcard is dit € 33.

  • Een creditcard heeft een aankoopverzekering. Deze is uitgebreider dan de aankoopverzekering van de betaalrekening Plus Betalen. Daarnaast heeft de creditcard een aanvullende reisverzekering.

  • De kosten van geldopnames en betalingen in vreemde valuta zijn in sommige gevallen met een creditcard hoger dan met de betaalpas. Kijk voor de tarieven in de Tarievenwijzer Betalen.

  • Bij autoverhuurbedrijven en hotels is borgstelling met de creditcard meer gebruikelijk dan met een Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas.