Bankgarantie bij uw hypotheek

Als u een nieuwe woning koopt, kan de verkoper een waarborgsom vragen. Meestal is die borg 10% van de koopsom van de woning. Kunt u zelf de borgsom niet storten, vraag dan om een bankgarantie van RegioBank.

Bankgarantie voor de waarborgsom: wat is dat?

De verkopende partij vraagt meestal om een waarborgsom van 10% van de koopsom. Bij een huis van € 300.000 is dat dus € 30.000. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat u tussen het tekenen van het koopcontract en de officiële overdracht bij de notaris niet zomaar afhaakt. Heeft u dit geld zelf niet, dan kunt u ook een bankgarantie aanvragen. De bank belooft dan de waarborgsom te betalen aan de verkopers als dat van toepassing is.

Hoe vraagt u een bankgarantie aan?

Een bankgarantie kunt u bij ons aanvragen via uw Zelfstandig Adviseur. U kunt een bankgarantie krijgen als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • Uw hypotheekaanvraag is door ons beoordeeld.
  • U sluit uw hypotheek af bij RegioBank.

Bankgarantie kosten

Een bankgarantie geeft u zekerheid. U betaalt hiervoor wel een vergoeding: 1% van het garantiebedrag, met een minimum van € 100. De kosten van de bankgarantie zijn verder nog afhankelijk van hoe lang de garantie loopt en hoe hoog de borgsom is. Uw Zelfstandig Adviseur kan de kosten van de bankgarantie precies voor u uitrekenen.

Zelf de waarborgsom betalen met spaargeld?

Heeft u zelf voldoende spaargeld? Dan kunt u de waarborgsom zelf overmaken. U stort het bedrag dan tijdelijk op een tussenrekening van de notaris, die het onpartijdig bewaakt en pas overmaakt naar de verkopers als zij daar recht op hebben. U heeft dan geen bankgarantie nodig. Het voordeel daarvan is dat het u hiervoor geen kosten maakt en u niet aan een lening vastzit als de bank de waarborgsom moet uitkeren.  

Wat als de koop niet doorgaat?

Wilt u de koop toch afblazen, bijvoorbeeld omdat u de hypotheek niet rond krijgt? En zijn de 3 dagen bedenktijd voorbij na het tekenen van het koopcontract? Dan hoeft u de waarborgsom niet te betalen als u de reden als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen. Heeft u een bod gedaan zonder een ontbindende voorwaarden, dan bent u de waarborgsom wel verschuldigd aan de verkopers. Met een bankgarantie betaalt de bank dan voor u de waarborgsom. En u krijgt een factuur om de waarborgsom aan ons terug te betalen.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.