Bankgarantie bij je hypotheek

Als je een nieuwe woning koopt, kan de verkoper een waarborgsom vragen. Meestal is die borg 10% van de koopsom van de woning. Kun je zelf de borgsom niet storten, vraag dan om een bankgarantie van RegioBank.

Bankgarantie voor de waarborgsom: wat is dat?

De verkopende partij vraagt meestal om een waarborgsom van 10% van de koopsom. Bij een huis van € 300.000 is dat dus € 30.000. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je tussen het tekenen van het koopcontract en de officiële overdracht bij de notaris niet zomaar afhaakt. Heb je dit geld zelf niet, dan kun je ook een bankgarantie aanvragen. De bank belooft dan de waarborgsom te betalen aan de verkopers als dat van toepassing is.

Hoe vraag je een bankgarantie aan?

Een bankgarantie kun je bij ons aanvragen via je zelfstandig adviseur. Je kunt een bankgarantie krijgen als je aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je hypotheekaanvraag is door ons beoordeeld.
  • Je sluit je hypotheek af bij RegioBank.
Icoon van een bel

Goed om te weten

Bij een RegioBank Bespaarhypotheek is het niet mogelijk om een bankgarantie aan te vragen.

Meer over de Regiobank Bespaarhypotheek

Bankgarantie kosten

Een bankgarantie geeft je zekerheid. Je betaalt hiervoor wel een vergoeding. Bij RegioBank is dat 1% van het garantiebedrag, met een minimum van € 100. De kosten van de bankgarantie zijn verder nog afhankelijk van hoe lang de garantie loopt en hoe hoog de borgsom is. Je zelfstandig adviseur kan de kosten van de bankgarantie precies voor je uitrekenen.

Zelf de waarborgsom betalen met spaargeld?

Heb je zelf voldoende spaargeld? Dan kun je de waarborgsom zelf overmaken. Je stort het bedrag dan tijdelijk op een tussenrekening van de notaris, die het onpartijdig bewaakt en pas overmaakt naar de verkopers als zij daar recht op hebben. Je hebt dan geen bankgarantie nodig. Het voordeel daarvan is dat het je hiervoor geen kosten maakt en je niet aan een lening vastzit als de bank de waarborgsom moet uitkeren.  

Wat als de koop niet doorgaat?

Wil je de koop toch afblazen, bijvoorbeeld omdat je de hypotheek niet rond krijgt? En zijn de 3 dagen bedenktijd voorbij na het tekenen van het koopcontract? Dan hoef je de waarborgsom niet te betalen als je de reden als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen. Heb je een bod gedaan zonder ontbindende voorwaarden, dan ben je de waarborgsom wel verschuldigd aan de verkopers. Met een bankgarantie betaalt de bank dan voor je de waarborgsom. En je krijgt een factuur om de waarborgsom aan ons terug te betalen.

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.