Bespaarhypotheek


Met een RegioBank Bespaarhypotheek bespaar je op je hypotheekrente. Want hoe beter je energielabel, hoe lager je rente. We helpen je met het financieren van een energiezuinig huis of je duurzaamheidsplannen. Zo kun je ook besparen op de energiekosten.

Is de Bespaarhypotheek iets voor jou?

Wil je geld lenen voor het kopen van een energiezuinig huis, de hypotheek voor je energiezuinige huis oversluiten of je huis energiezuiniger maken? Dan kan de Bespaarhypotheek iets voor je zijn.

5 redenen voor de Bespaarhypotheek
Je koopt een energiezuinig huis met energielabel B of beter. Dat kan een nieuwbouwhuis of een bestaand huis zijn.
Je hebt al een energiezuinig huis met energielabel B of beter en je sluit je hypotheek over.
Je koopt een huis met een slechter energielabel en maakt dit huis energiezuiniger. En verbetert zo het energielabel van je huis naar energielabel B of hoger.
Je wilt je Bespaarhypotheek verhogen om je huis te verbouwen en/of energiezuiniger te maken.
Je wilt (regelmatig) aflossen op je hypotheek zodat je hypotheek in een lagere tariefgroep komt. We passen je rente automatisch aan, daar hoef je zelf niets voor te doen.

Wanneer kies je voor een andere hypotheek?

Het kan zijn dat de RegioBank Bespaarhypotheek niet bij jou past. Je kunt dan beter kiezen voor onze RegioBank Hypotheek. Dat is handig in deze situaties:

 • Als je niet wilt verduurzamen én je huis heeft energielabel C of slechter.
 • Je kunt misschien wel profiteren van een lagere rente als je aflost en je hypotheek daardoor in een lagere tariefgroep komt.
 • Als je een hypotheek hebt die je niet meer nieuw kunt afsluiten. Zoals een spaar- of beleggingshypotheek.
 • Als je een hypotheek met variabele rente wilt. Deze rentevorm is bij een Bespaarhypotheek niet mogelijk.
 • Als je meer mogelijkheden wilt om je hypotheek tijdens de rentevaste periode aan te passen. Bijvoorbeeld een nieuwe woningwaarde doorgeven, de aflosvorm omzetten of de looptijd verkorten.
 • Als je een restschuldfinanciering bij RegioBank wilt afsluiten.

Om een hypotheek aan te kunnen vragen, hebben we een taxatierapport van de woning nodig. We willen weten wat de woning waard is. Alleen bij nieuwbouw hoeft dat niet altijd.

Goed om te weten

De Bespaarhypotheek sluit je af via een zelfstandig adviseur. De adviseur vertelt je van tevoren wat de kosten zijn voor het advies en het afsluiten van een hypotheek.

Maak nu een afspraak

Hypotheekvormen

Als je een Bespaarhypotheek afsluit, kun je kiezen uit deze hypotheekvormen:

 • annuïteiten hypotheek
 • lineaire hypotheek of
 • aflossingsvrije hypotheek

Een combinatie tussen deze hypotheekvormen kan ook. Bijvoorbeeld: 70% van de hypotheek is een annuïteiten hypotheek en 30% is een aflossingsvrije hypotheek.

Naar annuïtaire of lineaire hypotheek
Naar aflossingsvrije hypotheek

Je kunt een Bespaarhypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of zonder. Naar een huis kopen met NHG

Goed om te weten

 • Wil je een hypotheek met NHG? Dan daalt je rente niet meer als je aflost. En heeft je huis energielabel A of beter? Dan gaat je rente ook niet meer omlaag als je verduurzaamt voor een beter energielabel.
 • Heb je al een hypotheek? Dan moet je die hypotheek helemaal oversluiten als je een Bespaarhypotheek wilt.

Meteen profiteren van een lagere rente met het Energiebespaarplan Plus

Wil je geld lenen om je huis energiezuiniger te maken voor een beter energielabel? Met het Energiebespaarplan Plus bij je RegioBank Bespaarhypotheek krijg je meteen de rente die hoort bij het betere energielabel. Je krijgt 2 jaar de tijd om je huis te verduurzamen.

Het Energiebespaarplan Plus bij je RegioBank Bespaarhypotheek

Hypotheekrente

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld de waarde van je huis, je energielabel en de rentevaste periode die je met ons afspreekt.

Naar de actuele rentes van een Bespaarhypotheek

Naar het rentearchief

Je rente daalt automatisch als je aflost

De hypotheekrente die je betaalt, hangt onder andere af van de hoogte van je hypotheek in verhouding tot de marktwaarde van je huis. Die verhouding bepaalt de tariefgroep van je hypotheek. Daalt je hypotheek omdat je maandelijks aflost? Dan gaat je tariefgroep misschien ook omlaag. Als dat zo is, passen we je rente automatisch aan naar de lagere rente die daarbij hoort.

Je rente daalt automatisch bij een hoger energielabel

Je rente hangt ook af van het energielabel van je huis. Maak je je huis energiezuiniger en registreert je energieprestatieadviseur een beter energielabel bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan gaat je rente misschien omlaag. Als dat zo is, passen we je hypotheekrente automatisch aan naar de lagere rente die hoort bij het nieuwe energielabel van je huis.

Je rente zelf aanpassen?

Voor de Bespaarhypotheek kun je je rente tijdens je rentevaste periode aanpassen. Daarvoor moet je het rentecontract openbreken en je rente opnieuw vastzetten. Misschien betaal je dan een vergoeding voor ons renteverlies.

Naar je hypotheekrente eerder aanpassen

Je kunt je rente niet verlagen door rentemiddeling. En tijdens je rentevaste periode kun je geen hogere waarde van je huis doorgeven voor een lagere rente. Dat kan alleen als je rentevaste periode afloopt.

Je rente daalt automatisch als je aflost

In Mijn RegioBank, de RegioBank app en je hypotheekofferte zie je vooraf wat je nieuwe rente wordt als je aflost of je huis energiezuiniger maakt. Daar staat je rente van dit moment en de rentes die horen bij de andere tarief- en energiegroepen van jouw hypotheek.Belangrijke kenmerken en voorwaarden

De kenmerken en voorwaarden van de Bespaarhypotheek vind je in onze informatiewijzer.

Naar alle hypotheekvoorwaarden

Meer over de Bespaarhypotheek

Zakelijk krediet: geld opnemen en terugstorten

Tariefgroepen

De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt, hangt onder meer af van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van je huis.

Meer over de tariefgroepen

Icoon met hand bij betaalautomaat

Rentevaste periode verlengen

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is dat een goed moment om te kijken of je RegioBank Bespaarhypotheek nog bij jouw situatie past.

Meer over de rentevaste periode

Icoon met winkel

Woningwaarde aanpassen

Heb je een Bespaarhypotheek en is je huis meer waard geworden? Dan kun je dit vanaf 3 maanden tot 2 weken voor het einde van de rentevaste periode aan ons doorgeven.

Meer over woningwaarde aanpassen

Extra aflossen

Om je hypotheeklasten te verlagen kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. Je adviseur vertelt je graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is.

Meer over extra aflossen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies voor je eerste huis

Onze Zelfstandig Adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij jou past.