Extra aflossen Bespaarhypotheek

Om je hypotheeklasten te verlagen kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. Je adviseur vertelt je graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan bespaart op je hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook in Mijn RegioBank of de RegioBank app.

Voor- en nadelen extra aflossen
Voordelen Nadelen
Je hypotheek wordt lager. De kans op een restschuld dus ook. Je financiële reserve wordt kleiner.
Je maandlasten kunnen lager worden. Als je aflost, betaal je minder rente. Je hebt dan ook minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
Je rente kan misschien omlaag, als je hypotheek na aflossen in een lagere tariefgroep valt. Het geld dat je gebruikt om extra af te lossen ben je kwijt. Je kan dat geld dus niet meer op een andere manier gebruiken, bijvoorbeeld om een financiële buffer op te bouwen.
Je mag meestal tot 10% per jaar aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat je ons een vergoeding hoeft te betalen.

Hoeveel mag ik aflossen zonder vergoeding?

Bekijk in Mijn RegioBank of in je hypotheekvoorwaarden tot welk bedrag je per leningdeel elk kalenderjaar mag aflossen zonder een vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Je kunt ervoor kiezen om 1 keer of elke maand af te lossen.

Naar vergoeding voor renteverlies bij aflossen

Aflossen met eigen geld

Als je met eigen geld aflost, kun je onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Bij eigen geld kun je bijvoorbeeld denken aan spaargeld, de opbrengst uit de verkoop van je oude woning, een schenking of erfenis, de loterij, een (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, een dertiende maand of de uitkering van een verzekering. Het mag in ieder geval geen geleend geld zijn. Het is daarom verstandig om dit eerst met je (fiscaal) adviseur te bespreken.

Naar aflossen met eigen geld

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten

Met extra aflossen betaal je een deel van je hypotheek terug. Je verlaagt daarmee je maandlasten. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek kun je er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om, in plaats van je maandlasten te verlagen, de looptijd van je hypotheek in te korten. Kies je voor looptijd inkorten? Dan is je hypotheek eerder afgelost. Als je een Bespaarhypotheek hebt, kun je de looptijd alleen inkorten op het moment dat je rentevaste periode afloopt.

De verschillen op een rij:
RegioBank Hypotheek RegioBank Bespaarhypotheek
Als je hypotheek in een lagere tariefgroep komt, kun je een renteverlaging aanvragen. Check hoe dat werkt We passen je rente automatisch aan als je hypotheek in een lagere tariefgroep komt. Check hoe dat werkt
Je kunt je looptijd altijd verkorten. Dit regel je via je adviseur. Je kunt de looptijd van je hypotheek aanpassen als je rentevaste periode afloopt. Dit regel je vanaf 3 maanden tot 2 weken voor het einde van je rentevaste periode via je adviseur.

Is extra aflossen in jouw situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in jouw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is je mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

  1. Soms levert het verduurzamen van je huis meer op dan extra aflossen. Je bespaart op je energierekening en je hebt meer wooncomfort. Heb je een Bespaarhypotheek of vraag je die bij ons aan omdat je je huis energiezuiniger wilt maken? Dan gaat je hypotheekrente automatisch omlaag als je een hoger energielabel laat registreren en je hypotheek daardoor in een andere energiegroep komt.
  2. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woon je samen? En is het geld waarmee je extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

Extra aflossing eenvoudig zelf regelen

Wil je extra aflossen of je maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? Je hebt het zo geregeld in Mijn RegioBank of de RegioBank app. Liever via een adviseur? Ook dat kan.

Hoe extra aflossen werkt

  • Je lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we je aanvraag voor de 20e binnen hebben.
  • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.
  • Heb je een Bespaarhypotheek en komt je hypotheek in een lagere tariefgroep terecht? Dan passen we je hypotheekrente automatisch aan op de 1e van de maand nadat je de aflossing hebt gedaan.

Voorlopige teruggave aanpassen

Je geeft je bedrag dat je betaalt aan hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Recht op extra aftrekpost?

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt vanaf 2019 in 30 jaar tijd afgebouwd. Je gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.