Tariefgroepen RegioBank hypotheek

De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt hangt onder meer af van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van je huis.

Tariefgroep voor de hypotheekrente

De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning bepaalt de tariefgroep van je hypotheek. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe hoger de rente meestal is. Dit komt omdat wij meer risico lopen. Andersom geldt ook: hoe lager de schuld-marktwaarde verhouding, hoe lager ons risico en hoe lager meestal de rente.

Icoon van een bel

Tariefgroepen RegioBank Bespaarhypotheek

De tariefgroepen op deze pagina gelden niet voor de RegioBank Bespaarhypotheek. Hiervoor hanteren we 5 tariefgroepen.

Naar de tariefgroepen van de RegioBank Bespaarhypotheek

12 tariefgroepen

De RegioBank hypotheek kent 12 tariefgroepen. Er zijn 2 tariefgroepen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG):

 • Met NHG ≤ 90% van de marktwaarde
 • Met NHG > 90% van de marktwaarde

Er zijn 10 tariefgroepen voor een hypotheek zonder NHG:

 • ≤ 40% van de marktwaarde
 • ≤ 50% van de marktwaarde
 • ≤ 60% van de marktwaarde
 • ≤ 70% van de marktwaarde
 • ≤ 80% van de marktwaarde
 • ≤ 90% van de marktwaarde
 • ≤ 95% van de marktwaarde
 • ≤ 100% van de marktwaarde
 • ≤ 106% van de marktwaarde
 • > 106% van de marktwaarde

Is je tariefgroep NHG <90% of <40% dan kan je rente niet verder omlaag.

Let op: De regels voor het verstrekken van een hypotheek, waar banken aan moeten voldoen, kunnen tussentijds veranderen. Hierdoor kunnen ook verschillen ontstaan tussen de regels per tariefgroep op basis van de schuld-marktwaardeverhouding. Zo kan het voorkomen dat er soms wél of géén verschil zit tussen de tariefgroepen. Als gevolg hiervan kan het voorkomen dat we ervoor kiezen om de rentepercentages van de tariefgroepen gelijk te houden.

Heb je al een RegioBank hypotheek met vaste rente?

Heb je een RegioBank-hypotheek aangevraagd voor 1 augustus 2016? Dan gelden voor jou de volgende vier tariefgroepen: NHG, <66%, <88% en >88% van de marktwaarde. Met vier tariefgroepen kan je rente ook tussentijds omlaag. Is je tariefgroep NHG of <66% dan kan je rente niet verder omlaag.
Bij een nieuwe rentevaste periode valt je hypotheek vanzelf in een van de twaalf tariefgroepen. Je hypotheek kan mogelijk ook eerder naar een van de 12 tariefgroepen. Je adviseur vertelt je hier graag meer over.

Tariefgroep bepalen

Je kunt je tariefgroep uitrekenen door de hoogte van je hypotheek te delen door de marktwaarde van je huis en deze uitkomst met 100 te vermenigvuldigen.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een hypotheekschuld van € 200.000 en je woning is € 250.000 waard. Dan heb je een schuld-marktwaardeverhouding van 200.000 / 250.000 x 100% = 80%.

Je tariefgroep verlagen

Als de waarde van je huis is gestegen of als je (extra) hebt afgelost op je hypotheek, kun je misschien in een lagere tariefgroep terechtkomen.

De aanpassing naar een lagere tariefgroep gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor altijd een marktwaarde aanleveren in de vorm van een recent WOZ-taxatieverslag, een recent taxatierapport of een Calcasa desktop taxatie.

WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-taxatieverslag is de taxatie die de basis is voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In dit verslag kan informatie staan over de onderhoudsstaat van het huis en de gemeente gebruikt referentiepanden.

De gemeente maakt jaarlijks het verslag en is in veel gevallen gratis te downloaden via:

 • De website van de gemeente
 • De website van de belastingsamenwerking in de regio
 • Mijnoverheid.nl

Het WOZ-taxatieverslag dat je meestuurt mag niet ouder dan 12 maanden zijn. Wij stellen de marktwaarde vast op 85% van deze WOZ-waarde. Bijvoorbeeld: je huis is volgens het laatste WOZ-taxatieverslag €100.000 waard. Wij stellen de waarde van je huis dan vast op € 85.000.

Taxatierapport

Als je totale openstaande hypotheekschuld hoger is dan 75% van de WOZ-waarde, moet je een recent taxatierapport aanleveren. Het taxatierapport moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Het taxatierapport moet opgesteld zijn volgens het model Taxatierapport financiering woonruimte, dat is uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPro of Vereniging Bemiddeling Onroerend goed (VBO).
 • Het taxatierapport mag geen kopie zijn.

  We passen de marktwaarde aan voor alle leningdelen van je hypotheek. Op basis van de nieuwe marktwaarde beoordelen we wat je nieuwe schuld-marktwaardeverhouding wordt en in welke tariefgroep je hypotheek gaat vallen. Voor het berekenen van je openstaande hypotheekschuld, kijken we niet naar je overbruggingskrediet.

  Calcasa Desktop Taxatie

  Je kunt een Calcasa Desktop Taxatie gebruiken wanneer:

  • Je een bestaand huis koopt, je hypotheek oversluit of je hypotheek wijzigt.
  • Je huis niet meer dan € 750.000 waard is.
  • Je een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 90% van de waarde van het huis.

  Bij het aanvragen van een Calcasa Desktop Taxatie moet je aangeven dat je dit doet voor een hypotheek van RegioBank. De Calcasa Dekstop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

  Goed om te weten: Je kunt geen Calcasa Desktop Taxatie gebruiken als je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand. Let er goed op dat je een Desktop Taxatie bij Calcasa aanvraagt. We accepteren geen online taxatie (ook wel hybride of desktop taxatie) van andere aanbieders.

   Let op

   Heb je na 1 januari 2013 een annuïteitenhypotheek afgesloten om een eigen woning te kopen, onderhouden of verbeteren? Als je dan tussentijds je hypotheekrente aanpast, is dat voor de Belastingdienst een toetsmoment om te controleren of je voldoende hebt afgelost op je hypotheek. Heb je nog niet genoeg afgelost? Bijvoorbeeld omdat je een betalingsachterstand nog niet had ingehaald voor je jouw rente aanpaste? Dan kan dat nadelig zijn voor je hypotheekrenteaftrek.

   Zelf je woningwaarde aanpassen

   Je kunt je woningwaarde zelf aanpassen in Mijn RegioBank of in de RegioBank app. Lees hoe je dit doet en de voor- en nadelen van een lagere hypotheekrente.

   Zelf je woningwaarde aanpassen

   Extra aflossen

   Wil je extra aflossen om je schuld-marktwaardeverhouding te verbeteren? Ontdek of extra aflossen interessant is voor je. Je kunt je extra aflossing zelf regelen in Mijn RegioBank of in de RegioBank app.

   Extra aflossen

   Hypotheekrente en de belasting

   Een aanpassing van je rente kan gevolgen hebben voor de belasting. Als je hypotheekrentekosten omlaag gaan, kun je minder hypotheekrente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Krijg je maandelijks geld als voorschot terug, in plaats van in één keer na afloop van het belastingjaar? Vergeet dan niet op tijd de voorlopige teruggaaf te wijzigen nadat je de rente hebt aangepast. Want als je maandelijks teveel voorschot terugkrijgt, moet je dat terugbetalen.



   RegioBank team

   Onafhankelijk hypotheekadvies

   Wil je meer weten over onze tariefgroepen of hoe je in een lagere tariefgroep kunt komen? Onze adviseurs helpen je graag.