Heitje voor een karweitje

Heitje voor een karweitje is een leuke manier voor je kind om een extra zakcentje te verdienen. Zo doet het ervaring op met werken in ruil voor een beloning. En je kind leert bovendien met geld omgaan. Maar wat voor klusjes zijn geschikt? En hoeveel geld geef je dan? Hier lees je al onze tips.

Heitje voor een karweitje: de betekenis

‘Een heitje voor een karweitje’ betekent geld krijgen voor het doen van een klusje. Het woord ‘heitje’ komt van het Jiddische woord ‘hei’, dat 5 betekent. Een heitje was in guldens dan ook een kwartje of 5 stuivers. In de jaren 50 was er in Nederland een inzamelingsactie van de padvinders, die langs de deuren gingen met ‘een heitje voor een karweitje’ als motto. Sindsdien is het een bekend begrip.

Een lijst met karweitjes

Wat zijn geschikte klusjes? Grote kans dat je kind al helpt bij dagelijkse zaken als de tafel dekken of afwassen. Die hoeven dan ook niet beloond te worden met geld. Geschikter zijn karweitjes die maar eens in de zoveel tijd voorkomen. Hier zijn een aantal ideeën:

  • Gras maaien
  • Fiets poetsen
  • Auto wassen
  • Oud papier/glaswerk/batterijen wegbrengen
  • De hond uitlaten
  • Konijnenhok schoonmaken

Houd wel rekening met de leeftijd van je kind. Een kind van 6 kan meestal prima een fiets poetsen, maar nog niet alleen een hond uitlaten.

Hoeveel geld geef je voor de klusjes?

Hoeveel geld je geeft voor een karweitje, is aan jou. Volgens het Nibud ligt het gemiddelde rond de € 1. Maar het ligt er maar net aan wat je kunt missen, hoe oud je kind is en om welk klusje het gaat. Je kunt onderstaande richtlijn aanhouden:

6-7-8 jaar (€ 0,10 - € 0,50 per klusje Onkruid wieden De was opvouwen De was sorteren
9-10 jaar (€ 0,50 - € 1 per klusje) De was doen De voorraad kast schoonmaken en ordenen De hond uitlaten
11-12 jaar (€ 1 per klusje) Auto wassen Huis stofzuigen Strijken

Waar kan je kind klusjes doen?

Je kind kan zowel binnenshuis als buitenshuis een heitje voor een karweitje doen.

Klusjes doen in huis

Wil je je kind niet bij anderen laten aanbellen? Laat hem of haar dan helpen met klusjes in huis. De meeste ouders verwachten dat hun kind standaard meehelpt in het huishouden door bijvoorbeeld de eigen kamer op te ruimen. Dit hoort bij de dagelijkse opvoeding. Maar een bijzonder of extra karweitje kun je af en toe best belonen met een klein geldbedrag.

Klusjes doen in de buurt

Het klassieke heitje voor karweitje is aanbellen bij mensen in de buurt. Een leuke en leerzame tijdsbesteding voor je kind. Maak vooraf wel duidelijke afspraken over waar je kind wel en niet mag aanbellen. Bijvoorbeeld alleen bij buren die je kent. Zo kan je kind mensen veilig benaderen zonder ver van huis te hoeven. En leg uit dat niet iedereen een klusje zal hebben. Om te voorkomen dat je kind voor een ongeschikt of onhandig klusje wordt gevraagd, kan je kind om een vastgesteld karweitje vragen. Dus: kan ik uw glaswerk wegbrengen? Of: kan ik uw auto wassen?

Klusjes doen voor ouderen

Ouderen kunnen soms wel een extra handje gebruiken. Bijvoorbeeld bij het halen van de boodschappen of het wegbrengen van het vuilnis. Klusjes doen voor ouderen is een mooie manier om mensen echt verder te helpen en hen bovendien gezelschap te bieden. En misschien willen ze je kind wel belonen met een kleinigheidje.

Zakgeld en klusjesgeld: het verschil

Zakgeld is een vast bedrag dat sommige kinderen krijgen, bijvoorbeeld per week of per maand. Meestal hoeven ze hier niets voor te doen: het is bedoeld om je kind te leren omgaan met geld. Klusjesgeld daarentegen krijgt je kind als beloning voor werk. Zo leert het dat geld niet aan bomen groeit, maar dat er bijna altijd iets tegenover staat. Een goede voorbereiding op het werkende leven. Zowel zakgeld als klusjesgeld zijn goed voor de financiële opvoeding van je kind. Hoe meer leerzame ervaringen het opdoet met geld, hoe beter je kind voorbereid is op de toekomst.

Lees meer over zakgeld

Het geld van heitje voor karweitje sparen

Heeft je kind al een aardig zakcentje verdiend? En wil je het leren om geld opzij te zetten op een spaarrekening? De JongWijs kinderrekening van RegioBank combineert een betaalrekening met een spaarrekening. Je kind krijgt via de post leuke en leerzame tips, die meegroeien met de leeftijd. Zo helpen we bij de financiële opvoeding van je kind.

Spaarrekening voor je kind: de opties

Mobieltje met euro teken

Mobiel bankieren: iets voor je kind?

Bij leren omgaan met geld, hoort ook kennis van online en mobiel bankieren. We geven tips over hoe je dat aan kunt pakken.

Je kind mobiel bankieren

Gaat je kind naar de middelbare school?

Er komt veel bij kijken als Je kind naar de middelbare school gaat. We zetten alles waar je aan moet denken voor je op een rij.

Kind naar de brugklas