Sparen of beleggen?

U heeft een spaarbuffer voor onverwachte uitgaven en wil vermogen opbouwen. Kiest u dan voor sparen of beleggen? Sparen biedt meer zekerheid, maar beleggen geeft mogelijk een hoger rendement. Welke optie past het beste bij u? We zetten de voor- en nadelen voor u op een rij. Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen.

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen zit in het risico en het rendement. Als u belegt, neemt u meer risico, maar kan uw geld ook meer waard worden. Als u spaart, loopt u minder risico. Wat nu op uw spaarrekening staat, blijft daar in principe staan. Wel is het rendement vaak lager dan bij beleggen.

Sparen of beleggen? Dit levert het op

Weten wat beleggen u kan opleveren? Bekijk hieronder welk resultaat mogelijk is bij een slecht, gemiddeld of goed scenario. De groene lijn toont het verwachte rendement van beleggen, de rode het rendement van sparen.

Vergelijk het zelf: sparen of beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen kunt u zien als een lange termijn investering. U koopt aandelen, obligaties of een combinatie daarvan om uw vermogen te laten groeien. Bij beleggen kan die groei hoger uitpakken dan wanneer u spaart.

De voordelen van beleggen

Door te beleggen maakt u kans op een hoger rendement. Zeker op de lange termijn. Met Doelbeleggen van RegioBank hoeft u daar bovendien weinig voor te doen. Want een fondsenbeheerder regelt uw beleggingen.

De nadelen van beleggen

Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen. Verder kunt u vaak minder makkelijk bij uw geld dan wanneer u spaart.

Wat is sparen?

Als u spaart, zet u geld op een spaarrekening bij een bank. Over uw vermogen krijgt u van de bank spaarrente. In principe geldt: hoe langer u uw geld vastzet, hoe hoger de rente die u ontvangt. Op dit moment is de rente echter heel laag. U kunt uw geld voor een tijd 'vast zetten' voor meer rente. Bij RegioBank kan dit met een Keuzedeposito.

De voordelen van sparen

Als u spaart, heeft u meer zekerheid. Omdat uw geld veilig op een spaarrekening staat, loopt u weinig risico. Ook is uw geld altijd bereikbaar. Als u het nodig heeft, kunt u het meteen opnemen. En dat is belangrijk voor wanneer u snel geld nodig heeft, bijvoorbeeld als uw wasmachine kapot gaat. Houd daarom altijd een spaarbuffer aan.

De nadelen van sparen

Een belangrijk nadeel is dat uw spaargeld maar langzaam groeit, zeker met de lage rentes van dit moment. Is de inflatie hoger dan de spaarrente? Dan neemt de waarde van uw vermogen af. Beleggen kan daarom een mooie aanvulling zijn op sparen.

Tip: kies voor sparen én beleggen

U kunt ook gaan voor een combinatie van sparen en beleggen. Met Doelbeleggen van RegioBank bepaalt u zelf de verhouding en welke bedragen u belegt of spaart. Meer weten? Maak een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Maak een afspraak voor Beleggen

Meer over sparen en beleggen

Bekijk of beleggen past bij uw wensen

Beleggen voor beginners

Starten met beleggen

Onze spaarrekeningen