Sparen of beleggen?

Je hebt een spaarbuffer voor onverwachte uitgaven en wil vermogen opbouwen. Kies je dan voor sparen of beleggen? Sparen biedt meer zekerheid, maar beleggen geeft mogelijk een hoger rendement. Welke optie past het beste bij jou? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen zit in het risico en het rendement. Als je belegt, neem je meer risico, maar kan je geld ook meer waard worden. Als je spaart, loop je minder risico. Wat nu op je spaarrekening staat, blijft daar in principe staan. Wel is het rendement vaak lager dan bij beleggen.

Sparen of beleggen? Dit levert het op

Weten wat beleggen je kan opleveren? Bekijk hieronder welk resultaat mogelijk is bij een slecht, gemiddeld of goed scenario. De donkerblauwe lijn toont het verwachte rendement van beleggen, de rode het rendement van sparen.

Vergelijk het zelf: sparen of beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen kun je zien als een lange termijn investering. Je koopt aandelen, obligaties of een combinatie daarvan om je vermogen te laten groeien. Bij beleggen kan die groei hoger uitpakken dan wanneer je spaart.

De voordelen van beleggen

Door te beleggen maak je kans op een hoger rendement. Zeker op de lange termijn. Met de producten van RegioBank hoef je daar bovendien weinig voor te doen. Want een fondsenbeheerder regelt je beleggingen.

Beleggen bij RegioBank

De nadelen van beleggen

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Verder kun je vaak minder makkelijk bij je geld dan wanneer je spaart.

Wat is sparen?

Als je spaart, zet je geld op een spaarrekening bij een bank. Over je vermogen krijg je van de bank spaarrente. In principe geldt: hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt. Op dit moment is de rente echter heel laag. Je kunt je geld voor een tijd 'vast zetten' voor meer rente. Bij RegioBank kan dit met een Keuzedeposito.

De voordelen van sparen

Als je spaart, heb je meer zekerheid. Omdat je geld veilig op een spaarrekening staat, loop je weinig risico. Ook is je geld altijd bereikbaar. Als je het nodig hebt, kun je het meteen opnemen. En dat is belangrijk voor wanneer je snel geld nodig hebt, bijvoorbeeld als je wasmachine kapot gaat. Houd daarom altijd een spaarbuffer aan.

De nadelen van sparen

Een belangrijk nadeel is dat je spaargeld maar langzaam groeit, zeker met de lage rentes van dit moment. Is de inflatie hoger dan de spaarrente? Dan neemt de waarde van je vermogen af. Beleggen kan daarom een mooie aanvulling zijn op sparen.

Tip: kies voor sparen én beleggen

Je kunt ook gaan voor een combinatie van sparen en beleggen. Met de producten van RegioBank bepaal je zelf de verhouding en welke bedragen je belegt of spaart. Meer weten? Maak een afspraak met je zelfstandig adviseur.

Maak een afspraak voor Beleggen

Meer over sparen en beleggen

Bekijk of beleggen past bij je wensen

Beleggen voor beginners

Starten met beleggen

Onze spaarrekeningen