Welke risico's horen bij beleggen?

Goed om te weten: beleggen zonder risico kan niet. Let op: met beleggen loop je risico en maakt je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. 

Juist door die onzekerheid is de beloning goed, als het goed gaat met je beleggingen. Maar je loopt dus ook het risico dat je jouw geld (voor een deel) kwijtraakt. Kortom: ga je beleggen, dan moet je de risico’s goed begrijpen.

Het risico van beleggen in het kort

Beleggingen koop je tegen een bepaalde koers: de koers van het moment dat je instapt. Het geld krijg je pas als je verkoopt. De waarde van je beleggingen kan op het moment dat je verkoopt lager of hoger zijn dan toen je instapte. Met andere woorden: je kunt geld verliezen. Of je geld wordt meer waard.

Risicospreiding

Koop je als belegger aandelen van 1 bedrijf, dan loop je het risico dat de koers daalt. Dit koersrisico is kleiner als je aandelen van meerdere bedrijven koopt. Je spreidt dan het risico. Gaat het slecht met bedrijf 1 en daalt die koers? Dan gaat het misschien wel goed met bedrijf 2 en stijgt die koers.

Beleg je in een beleggingsfonds? Dan kun je het risico nog veel meer spreiden. Beleggingsfondsen investeren namelijk geld van een groep beleggers in veel bedrijven, die vaak in verschillende delen van de wereld zijn gevestigd. Een beleggingsfonds met aandelen van meer dan 100 bedrijven is heel normaal.

Participaties

Aandelen in een beleggingsfonds heten participaties. Als je gaat beleggen in een beleggingsfonds koop je dus participaties. Een voorbeeld: Stel je legt € 10.000 in en de koers van het fonds is € 25. Dan krijg je 400 participaties.

Nog een voorbeeld: Stel dat je aan het eind van elke maand € 100 stort. De koers staat eind januari op € 25 en een maand later op € 30. Dan krijg je de eerste keer 4 participaties en de tweede keer 3,3 participaties.

Verkoop je jouw participaties op een moment dat de koers hoger is dan de aankoopkoers? En je houdt na aftrek van de kosten meer over dan je inleg? Dan maak je winst. Maar verkoop je de participaties wanneer de koers lager ligt dan je aankoopkoers? Dan raak je een deel van je inleg kwijt. Dat geldt ook als je belegt in aandelen of obligaties. Dat is het risico van beleggen. 

De risico's verschillen per soort belegging

De schommelingen in de koersen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt, of waarin je beleggingsfonds belegt. De risico’s verschillen bovendien per type belegging.

Risico’s van beleggen in aandelen

Beleg je in aandelen, dan ben je voor een stukje eigenaar van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Het risico van je belegging wordt dan beïnvloed door:

Bedrijfsspecifieke risico's

Bedrijfsspecifieke risico’s gelden voor één bedrijf. Denk aan bijvoorbeeld de kwaliteit van de werknemers en of de strategie effectief is. Zijn de kwaliteit en de strategie goed op orde, dan is dat goed voor de koers.

Sectorspecifieke risico's

Sectorspecifieke risico’s horen bij de sector waarin het bedrijf actief is. Hoe goed het bedrijf het ook doet, de ontwikkelingen in de sector beïnvloeden de resultaten.

Marktrisico's

Marktrisico’s gelden voor bedrijven uit verschillende sectoren. Daalt de economische groei, dan dalen ook de koersen van bijna alle aandelen. Worden beleggers bang en gaan ze tegelijkertijd hun aandelen verkopen, dan kunnen veel aandelen tijdelijk in waarde dalen. Dan spreken we van een negatief beurssentiment.

Valutarisico's

Valutarisico loop je als je belegt in een aandeel met een koers in een andere valuta dan de euro. Daalt de koers van de andere valuta, dan daalt ook de waarde van je belegging omgerekend in euro’s.

  Risico’s van beleggen in obligaties

  Beleg je in obligaties, dan leen je geld aan een overheid of bedrijf tegen een vaste rente. Het risico van je belegging wordt beïnvloed door:

  Renterisico

  Stijgt de kapitaalmarktrente, dan dalen de koersen van veel bestaande obligaties. Andersom stijgen de koersen van veel obligaties als de kapitaalmarktrente daalt. Bij obligaties met een lange looptijd is dit effect sterker dan bij obligaties met een korte looptijd.

  Kredietrisico

  De overheid of onderneming die de obligatie uitgeeft, heeft een verplichting om rente te vergoeden en uiteindelijk de obligatie terug te betalen. Is het spannend of de overheid of onderneming daar wel aan kan voldoen? Dan daalt de koers van de obligatie.

  Valutarisico

  Valutarisico loop je als je belegt in een obligatie met een koers in een andere valuta dan de euro. Daalt de koers van de andere valuta, dan daalt ook de waarde van je belegging omgerekend in euro’s.

   Tot slot: kies het risico dat bij je past

   De een neemt meer risico dan de ander. Bij beleggen geldt de regel: hoe meer risico je durft te nemen, hoe groter je kans op een hoger rendement. Kun je het risico lopen om veel geld kwijt te raken, dan kun je kiezen voor een offensief fonds met een hoger risico. Kun of wil je dat risico niet lopen, ga dan voor een defensief fonds met een lager risico. Dan kun je nog steeds winst maken.

   Wanneer zou je kunnen kiezen voor een hoger risico?

   • Je kunt je geld voor langere tijd missen. Het liefst 5 jaar of langer.

   • Je vindt het acceptabel dat de waarde van je belegging in die tijd flink naar boven en naar beneden kan gaan.

   Wanneer zou je kunnen kiezen voor een lager risico?

   • Je kunt je geld voor een kortere tijd missen. Maar houd er voor beleggingen rekening mee dat dit toch wel 3 jaar moet zijn. Anders kun je misschien beter sparen.

   • Je vindt het fijn dat de waarde van je belegging in de tussentijd niet te veel schommelt.

   • Je begint met beleggen, waardoor je de risico’s misschien nog niet goed kunt overzien.

   Gebruik de risico-indicator

   De risico-indicator is een handig hulpmiddel om de risico’s van beleggingsfondsen in te zien én te vergelijken. Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten. En vergelijk hiermee ook beleggingsfondsen van verschillende aanbieders met elkaar.

   Voorbeeld risico-indicator:

   Bij ons kun je kiezen uit verschillende duurzame beleggingsfondsen. Per fonds staat de risico-indicator vermeld. In de te downloaden Essentiële-informatiedocument (Eid) vind je er meer informatie over.

   Naar de beleggingsfondsen

   Beleggen voor beginners

   Beginnen met beleggen kan best spannend zijn. We maken je graag wegwijs.

   Ik wil meer weten

   Resultatenrekening: grafiek met staven en lijn

   Beleggen bij RegioBank

   Meer weten over onze producten en diensten op het gebied van beleggen? Lees snel verder.

   Meer lezen

   Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.