Wees voorzichtig met geld lenen

Je weet het: geld lenen kost geld. Doe het dus niet zomaar en check vooraf altijd of een lening écht nodig is. Dit zijn je opties om geld te lenen als je 18 bent.

Geld lenen voor je studie

Je kunt tijdens je studie een lening afsluiten bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat de rente heel laag is en je het over een lange periode kunt terugbetalen. Maar dat betekent ook dat het je nog lang blijft achtervolgen als je klaar bent met studeren. Bovendien kan een studieschuld invloed hebben op de hypotheek die je later wilt afsluiten. Daarover lees je verderop meer.

Het Nibud heeft alle handige info over lenen bij DUO bij elkaar gezet. Handig om dit door te nemen voordat je gaat lenen.

Rood staan

Als je rood staat op je betaalrekening, geef je eigenlijk geld uit dat je helemaal niet hebt. Je leent het van de bank, en je betaalt er ook rente over. Rood staan kan je tijdelijk wat lucht geven, bijvoorbeeld als je onverwacht hogere kosten hebt. Maar denk er niet te makkelijk over en beschouw het niet als je eigen geld.

Wil je rood kunnen staan? Dan moet je dit eerst aanvragen. Of en hoeveel je rood mag staan, hangt af van je inkomen.

Meer weten over rood staan op je Jongerenbetaalrekening

Je eigen creditcard

Met een creditcard kun je wereldwijd betalen. Heel handig voor op vakantie of als je online aankopen wilt doen. Alle uitgaven worden bij elkaar opgeteld en aan het eind van de maand afgeschreven. Dat is meteen het gevaar van een creditcard: je ziet de uitgave niet meteen terug op je rekeningafschrift. Je kunt ervoor kiezen om de maandelijkse rekening in een keer te betalen, of in termijnen. In dat laatste geval betaal je rente over het saldo dat nog openstaat.

Dit is de RegioBank Creditcard

Een lening als je 18 jaar bent

Wees voorzichtig met een lening. Doe het alleen als het niet anders kan. Je moet het hele bedrag uiteindelijk echt weer terugbetalen, mét rente. Afhankelijk waar je de lening afsluit kan de rente oplopen tot ver boven de 10%. Weet je het zeker? Dan zijn dit de twee meest voorkomende leningen die je bij een bank of andere kredietverstrekker kunt afsluiten:

Persoonlijke lening

Je krijgt het bedrag in een keer op je rekening. In een vooraf afgesproken aantal maanden betaal je het geleende geld terug. Natuurlijk betaal je ook rente over het bedrag dat nog openstaat. Hoe hoog de rente is, hangt af van de aanbieder.

Doorlopend krediet

Deze lening is flexibeler dan de persoonlijke lening. Je spreekt vooraf een maximale bestedingsruimte af. Vervolgens mag je steeds zelf weten hoeveel en hoe vaak je geld opneemt. Elke maand los je iets af. Ook betaal je rente over het opgenomen bedrag. Maar zit je weer even krap bij kas? Dan kan je dat geld opnieuw lenen. Het gevaar is dat je zo nooit alles volledig aflost.

De invloed van een lening op je leven

Een lening heeft op de lange termijn meer invloed dan je misschien denkt. Zo registreert het Bureau Krediet Registratie (BKR) al jouw leningen boven de € 250. Niet alleen persoonlijke leningen of je creditcard, maar ook een mobiele telefoon van meer dan € 250 op afbetaling.

Wist je dat al jouw BKR-geregistreerde leningen invloed hebben op de hypotheek die je later wilt afsluiten? Je kunt dan minder hypotheek krijgen. Denk dus goed na voordat je een lening afsluit.

Meer weten over zaken die invloed hebben op je hypotheek