Verzekeringen checken

Als je 18 jaar bent, moet je sowieso je eigen zorgverzekering afsluiten. Voor andere verzekeringen ben je (misschien) nog meeverzekerd via je ouders. Check dus even bij ze hoe het met deze verzekeringen zit.

Zorgverzekering

Als je 18 wordt, ben je verplicht om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Minimaal een basisverzekering, eventueel in combinatie met een aanvullende verzekering. Regel de zorgverzekering binnen een maand nadat je 18 jaar bent geworden.

Lees meer over de zorgverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel: je bent bij een vriend en laat zijn tablet vallen. De tablet is stuk en in zijn mooie houten vloer zit een deuk. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dan de schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig (en niet alleen voor klunzen). Voor een paar euro per maand heb je er al één.

Reisverzekering

Ga je graag op vakantie in Nederland of daarbuiten? Bezoek je graag een festival als dat kan? Dan is een reisverzekering misschien handig. Sluit een kortlopende reisverzekering af als je alleen voor een specifieke trip verzekerd wil zijn. Een doorlopende reisverzekering is handiger (en voordeliger) als je regelmatig weggaat.

Inboedelverzekering

Ga je op kamers of heb je een huisje gehuurd of gekocht? Dan heb je ook eigen spullen die je natuurlijk graag wil beschermen. Een inboedelverzekering dekt de schade na een diefstal of brand, zodat je bijvoorbeeld een nieuwe computer of bank kunt kopen.

Meeverzekerd via je ouders?

Bij sommige verzekeraars kun je ook na je 18e meeverzekerd blijven via je ouders. Bijvoorbeeld als je thuis blijft wonen of als je gaat studeren en op kamers gaat. Controleer samen met je ouders of dat ook voor jou geldt. Ga je op jezelf wonen zonder dat je studeert? Dan moet je alle verzekeringen zelf regelen.