AOW en pensioen

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Dat is een basispensioen dat je van de overheid krijgt als je een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit wordt de AOW-leeftijd genoemd.

Wat is de AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je recht hebt op de AOW-uitkering. Wanneer je AOW ontvangt, hangt af van je geboortedatum. Ben je geboren voor 1 oktober 1961 , dan is je AOW leeftijd maximaal 67 jaar en drie maanden. Bent je na 1 oktober 1961 geboren? Dan is je AOW leeftijd nog niet bekend.

Je AOW-leeftijd berekenen

Als je voor 1 oktober 1961 geboren bent, staat je AOW-leeftijd al vast en kan je deze vinden op de site van de belastingdienst . Ben je na deze datum geboren, dan kan je -via de tool op de website van de Sociale Verzekeringsbank- wel je verwachte AOW-leeftijd berekenen. Deze staat dan alleen nog niet vast. De AOW-leeftijd wordt elk jaar berekend op basis van de levensverwachting. Je kan elk jaar in januari je AOW-leeftijd berekenen.

Hoe bouw je AOW op?

Als je in Nederland woont of werkt ben je verzekerd voor de AOW en bouw je automatisch AOW op. Dat is jaarlijks zo'n 2%. Je begint meestal 50 jaar voor de AOW-leeftijd met de opbouw. Als in die 50 jaar volledig in Nederland woont of werkt, heb je recht op je volledige AOW. Woon je een deel van die tijd in het buitenland? Dan bouw je over die tijd geen AOW op en heb je recht op een deel van de AOW. Voor elk jaar dat je in het buitenland woont, loop je 2% AOW opbouw mis. Ben je na 1 januari 1950 geboren en heb je minder dan een jaar in Nederland gewerkt of gewoond? Dan heb je geen recht op AOW.

Ben je van plan naar het buitenland te verhuizen, maar wil je toch AOW blijven opbouwen? Dan kan je je wel vrijwillig verzekeren in Nederland.

Hoeveel AOW krijg je?

Hoeveel AOW je krijgt hangt dus af van de tijd die je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Daarnaast hangt de hoogte van je AOW-uitkering ook af van je woonsituatie. Als je alleen woont ontvangt je meer AOW dan als je samenwoont. Elk jaar wordt de hoogte van de AOW-uitkering berekend op basis van het minimumloon. Als je alleen woont krijg je 70% van het minimumloon. Woon je samen, dan krijg je 50% van het minimumloon.

Als je in 2023 recht heeft op AOW ontvang je maandelijks de volgende AOW-uitkering:

Als je alleen woont:

  • €1.353,11 netto per maand (met loonheffingskorting)
  • €1.081,69 netto per maand (zonder loonheffingskorting)

Als je samenwoont:

  • € 920,98 netto per maand (met loonheffingskorting)
  • € 736,06 netto per maand (zonder loonheffingskorting)

Heffingskorting en je AOW

Als je de AOW-leeftijd bereikt, veranderen de heffingskortingen die je krijgt. Zo daalt de algemene heffingskorting, omdat je vanaf je AOW-leeftijd geen AOW-premie meer betaalt. In 2023 is de algemene heffingskorting maximaal €1.583 als je recht hebt op AOW (in plaats van €3070 als je nog werkt). De precieze hoogte van de algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen.

Vanaf de AOW-leeftijd heb je ook recht op ouderenkorting. Deze korting ontvang je automatisch in je aangifte. Hoeveel ouderenkorting je krijgt, hangt af van je totale inkomen. Is je totale inkomen in 2023 niet hoger dan €40.888? Dan heb je recht op €1.835 ouderenkorting. Ligt je inkomen tussen de €40.889 en €53.122, dan ontvang je minder ouderenkorting. Je hebt geen recht op ouderenkorting als je totale inkomen hoger is dan €53.122.

Ontvang je in 2022 een AOW-uitkering en woon je alleen? Dan krijg je boven op je ouderenkorting, ook een Alleenstaande-ouderenkorting van €478. Deze korting is niet afhankelijk van je inkomen.

Vinkje in een rondje

Wanneer vindt de uitbetaling van de AOW plaats?

De Sociale Verzekeringsbank betaalt je AOW-uitkering elke maand uit. Je ontvangt je AOW-uitkering meestal tussen de 20e en de 23e van elke maand.

Je AOW aanvragen

Vier maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Hierin lees je hoe je je AOW aan kan vragen. Je kan je AOW niet eerder aanvragen.

Je pensioen en AOW samen

Bouw je bij je werkgever pensioen op, dan ontvang je naast je AOW elke maand ook pensioen van je werkgever. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kan je checken hoeveel AOW en hoeveel pensioen van je werkgever je tot nu toe heeft opgebouwd. Ook zie je je verwachte pensioen als je de AOW-leeftijd bereikt. Vind je dit niet genoeg? Dan kan je ook zelf extra pensioen opbouwen.

Stoppen met werken voor je officiële AOW-leeftijd?

Je kan er ook voor kiezen om voor je AOW-leeftijd volledig of deels te stoppen met werken. Je gaat dan met vervroegd pensioen . Wil je weten of je met vervroegd pensioen kunt? Bereken of je eerder kunt stoppen met werken met de ‘eerder stoppen met werken’ tool.

In gesprek over je pensioen?

Wil je advies over doorwerken na je pensioen of andere belangrijke pensioenzaken? Je zelfstandig adviseur van RegioBank helpt je graag verder.

Maak een afspraak

Je pensioen aanvullen?

Overweeg je zelf je pensioen aan te vullen? Dan is onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening wellicht iets voor jou: spaar en/of beleg voor meer pensioen.

Bekijk de mogelijkheden