AOW en pensioen

Bereik je de pensioenleeftijd? Dan krijg je vanuit de overheid een basispensioen: de AOW. Hier lees je er meer over

Wat is AOW? 

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet (AOW). Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft er recht op. Je krijgt de AOW zodra je de pensioenleeftijd bereikt. Dit wordt ook wel de AOW-leeftijd genoemd.  

Wat is mijn AOW-leeftijd? 

Je krijgt dus AOW zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Die leeftijd gaat in stappen omhoog, omdat de levensverwachting ook stijgt. Via de website van de SVB kun je je verwachte AOW-leeftijd berekenen.   

Hoe bouw je AOW op?

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verzekerd voor de AOW. Je bouwt dan automatisch 2% per jaar op. Als je in die periode de hele tijd in Nederland woont of werkt, heb je recht op volledige AOW. Woon of werk je (tijdelijk) in het buitenland? Dan bouw je geen AOW op. Voor ieder jaar dat je in het buitenland woont of werkt, loop je 2% mis.  

Ben je van plan om naar het buitenland te verhuizen, maar wil je toch AOW blijven opbouwen? Dan kan je ervoor kiezen om je vrijwillig te verzekeren in Nederland. Hier lees je er meer over.

Hoe vraag je AOW aan?

Vier maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hierin staat hoe je je AOW kunt aanvragen. Eerder aanvragen kan niet.  

Hoeveel AOW krijg je? 

De hoogte van je AOW hangt dus af van hoe lang je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Ook heeft het te maken met je woonsituatie. Als je alleen woont, ontvang je meer dan wanneer je samenwoont. Ieder jaar wordt de hoogte van je AOW berekend op basis van het minimumloon. Woon je alleen? Dan krijg je 70% van het minimumloon. Woon je samen, dan krijg je 50% van het minimumloon. Op de website van de SVB zie je de actuele AOW-uitkering voor jouw situatie.  

Heffingskorting en je AOW

Je AOW is inkomen waarover je belasting betaalt in box 1. In het jaar nadat je de AOW-leeftijd bereikt, betaal je geen AOW-premie meer. Daardoor val je in een lager belastingtarief. Ook veranderen sommige heffingskortingen na de AOW-leeftijd. Hieronder lees je de belangrijkste wijzigingen.  

Icoon met zak geld

Algemene heffingskorting 

Als je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je minder algemene heffingskorting. Hoe hoger je inkomen, hoe minder heffingskorting. Op belastingdienst.nl vind je meer informatie:

Naar de bedragen  

Ouderenkorting

Vanaf de AOW-leeftijd heb je recht op een ouderenkorting. Hoeveel je krijgt, hangt af van je totale inkomen. De korting wordt automatisch berekend in je aangifte.

Meer over ouderenkorting

Alleenstaandeouderenkorting

Woon je alleen? Dan krijg je boven op je ouderenkorting alleenstaandeouderenkorting. Deze korting is niet afhankelijk van je inkomen. 

Meer over alleenstaandeouderenkorting

Illustratie van een koffer

Arbeidskorting 

Blijf je doorwerken na je pensioen? Dan heb je ook nog recht op arbeidskorting over je arbeidsinkomen.  

Wanneer wordt mijn AOW uitbetaald?

De SVB betaalt je AOW-uitkering iedere maand uit. Je ontvangt het bedrag meestal tussen de 20e en de 23e van de maand. 

Alle betaaldagen voor 2024

Je pensioen naast de AOW

Heb je via je werkgever ook pensioen opgebouwd? Dan ontvang je die uitkering elke maand naast je AOW. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW en werkgeverspensioen er tot nu toe in je pensioenpotje zit. Ook zie je het verwachte maandbedrag voor als je straks de AOW-leeftijd bereikt. En misschien heb je naast je AOW en werkgeverspensioen zelf ook nog een aanvullend pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen.   

In gesprek over je pensioen?

Wil je advies over doorwerken na je pensioen of andere belangrijke pensioenzaken? Je zelfstandig adviseur van RegioBank helpt je graag verder.

Maak een afspraak

Je pensioen aanvullen?

Overweeg je zelf je pensioen aan te vullen? Dan is onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening wellicht iets voor jou: spaar en/of beleg voor meer pensioen.

Bekijk de mogelijkheden