Zakgeld voor je kind

Zakgeld is een leuke manier om je kind spelenderwijs te leren omgaan met eigen geld. Maar wanneer kan je het beste starten met zakgeld geven? En hoeveel zakgeld is dan handig? Op deze pagina lees je al onze zakgeldtips.

Wat is zakgeld?

Zakgeld is een vast bedrag dat je iedere week of maand aan je kind kunt geven. Het wordt ook wel leergeld genoemd, want met zakgeld leert je kind met geld omgaan.

Het verschil tussen kleed- en zakgeld

Naast zakgeld kun je je kind ook kleedgeld geven. Kleedgeld is een vaste bijdrage waar kinderen zelf kleding van kunnen kopen. De meeste ouders doen dit als hun kind 12 of 13 jaar is. Meer weten?

Lees hier meer over kleedgeld

Waarom geef je zakgeld?

Zakgeld, en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, is goed voor de ontwikkeling van je kind. Hoe meer ervaringen het opdoet met geld, hoe meer het leert over geldzaken.

Je kind leert bijvoorbeeld:

  • de waarde van geld. Wat kun je met geld kopen en hoe snel raakt het op?
  • keuzes maken: wat koop je wel en wat niet?
  • in een bepaalde periode rondkomen. Je kind merkt dat het verstandig is om geld niet in één keer uit te geven. Zo leert hij of zij budgetteren, vooruitdenken en sparen

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Gemiddeld genomen is 6 jaar een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Dan kunnen kinderen de verschillende munten herkennen, en leren ze bovendien rekenen op school. Meestal krijgen ze rond deze leeftijd meer interesse in geld. Ook begrijpen ze dat het slim is om niet alles in één keer uit te geven. Let wel, ieder kind is anders. En jij kent je kind het beste: misschien is het wel eerder of later toe aan zakgeld.

Hoeveel zakgeld geven ouders meestal?

Hoeveel zakgeld je geeft, is afhankelijk van het volgende:

  • Je eigen portemonnee (wat is voor jou haalbaar en betaalbaar?)
  • Wat je kind wel en niet van het zakgeld moet kopen

Hoe ouder het kind, hoe hoger het bedrag meestal is. Kinderen op de basisschool geven het zakgeld vaak uit aan snoep en speelgoed, maar op de middelbare school kunnen er al ‘vaste lasten’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement. Zet samen met je kind op een rijtje wat de uitgaven zijn, om te bepalen welk bedrag passend is. Vind je het lastig om de hoogte van het zakgeld te bepalen? Vraag eens advies aan ouders van klas- of leestijdsgenoten. Of kijk hieronder naar de Nederlandse gemiddelden.

Het gemiddelde zakgeld per leeftijd

Uit onderzoek van het Nibud* blijkt hoeveel zakgeld kinderen in Nederland gemiddeld krijgen. Hieronder vind je een overzicht voor zakgeld op de basisschool (per week), en een voor zakgeld op de middelbare school (per maand).

Leeftijd Zakgeld per week Leeftijd Zakgeld per maand
5 jaar € 0,50 12 jaar € 17 - € 20
6 jaar € 1 - € 1,40 13 jaar € 20 - € 22
7 jaar € 1 - € 2 14 jaar € 22 - € 25
8 jaar € 1 - € 2 15 jaar € 22 - € 30
9 jaar € 1,10 - € 2 16 jaar € 20 - € 25
10 jaar € 2 - € 2,30 17 jaar € 22 - € 26
11 jaar € 2 - € 2,30 18 jaar € 21 - € 26
*Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Stel samen een zakgeldcontract op

Het is belangrijk om samen met je kind duidelijke afspraken te maken over het zakgeld. Een leuke manier om deze afspraken vast te leggen, is met een zakgeldcontract. Je zet het volgende op papier:

  • Hoeveel zakgeld je kind krijgt.
  • Wanneer je kind het zakgeld krijgt.
  • Waar je kind het geld wel en niet aan mag uitgeven.
  • Hoeveel je kind eventueel opzij moet zetten.
  • Wanneer het contract afloopt.

Hier vind je een voorbeeld van een zakgeldcontract. Natuurlijk kan je er ook zelf een opstellen. Vul het samen in, onderteken het en hang het op een zichtbare plek in huis. Zo maak je er een leuk officieel moment van.

Naast zakgeld ook vakantiegeld aan je kind geven

Op vakantie heb je met je gezin een ander ritme dan thuis. Vaak is er meer ruimte voor dingen als spelletjes en lekkernijen. Ben je het zat om steeds geld te moeten geven voor zaken als ijsjes? Overweeg dan om vakantiegeld in te stellen. Geef je kind een eigen portemonnee met een bepaald bedrag en spreek af wat hij of zij van dit geld mag kopen. Zo leert je kind om zelf met een vakantiebudget om te gaan.

Tot welke leeftijd geef je zakgeld?

Tot wanneer je zakgeld wilt geven, hangt af van verschillende (persoonlijke) factoren. Welke aankopen moet je kind ermee doen, zit je kind nog op school, of is hij of zij al aan het werk? Vaak kiezen ouders vooraf een bepaald moment om te stoppen met zakgeld. Dit is meestal een bepaalde leeftijd (18 jaar) of het moment dat kinderen gaan werken. Maar wat het moment ook is, maak hier duidelijke afspraken over.

Een rekening openen voor het zakgeld

Op een gegeven moment ga je misschien over van contant zakgeld naar digitaal zakgeld. Vanaf een jaar of 10 is je kind klaar om te leren omgaan met een digitale rekening en alles wat daarbij hoort, zoals pinnen en sparen. Dit is een mooi moment om een betaalrekening te openen om het zakgeld op te zetten. RegioBank biedt het JongWijs-pakket aan voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met dit pakket wordt je kind stap voor stap wegwijs gemaakt met geld.

Meer over Kinderrekening JongWijs

Je adviseur denkt graag mee

Je kind met geld leren omgaan is niet altijd eenvoudig. Dan kan het fijn zijn om eens te sparren met een specialist. Je zelfstandig adviseur van RegioBank helpt je graag.

Vind je adviseur

Online koopverleidingen

Als je kind zakgeld krijgt, wil hij of zij waarschijnlijk ook zelf dingen gaan kopen. Je kind krijgt dan te maken met allerlei (online) koopverleidingen. Hoe ga je daar mee om?

Koopverleidingen: help je kind