Online koopverleidingen: kan je kind ze weerstaan?

Leren omgaan met geld is voor veel jongeren een uitdaging. Helemaal in een wereld waarin de verleidingen ons 24/7 om de oren vliegen. Fysiek, maar ook online via games, apps of social media. Hoe leer je je kind ermee omgaan?

Verleiding is overal

Al scrollend op TikTok, YouTube of Instagram komt je tiener allerlei reclame tegen. Van een influencer die een duur make-upmerk promoot tot gesponsorde berichten over gadgets, kleding of drankjes. Ook in videogames en ‘gratis’ apps krijgen kinderen de optie om bijvoorbeeld extra levens of speeltijd te kopen.

'Dat wil ik ook!'

Omdat jongeren heel beïnvloedbaar zijn, laten ze zich onbewust makkelijk verleiden om geld uit te geven. Zo schaft één op de drie kinderen weleens iets aan omdat ze het zagen op YouTube of vloggerpagina’s. Maak je je  zorgen over de (impuls)aankopen van je eigen kroost? Je bent niet de enige. Bijna de helft van de ouders merkt dat apps, games en social media invloed hebben op de uitgaven van hun kind – zo blijkt uit onderzoek van de Volksbank.

Omgaan met online verleidingen

4 tips voor jou en je kind

Het liefst wil je natuurlijk dat je kind verstandig is en al die reclames van mijlenver ziet aankomen. Maar dat gaat niet vanzelf – daarbij heeft het je hulp nodig. De truc? Bewustwording. Tijd dus om het gesprek aan te gaan.

Doorbreek de magie

Veel kinderen weten niet dat influencers betaald krijgen om bepaalde producten te promoten. Leg uit dat zij zo hun geld verdienen, en dat hun verhaal dus minder oprecht is dan het misschien klinkt.

Spot de sluikreclame

Leer je kind spelenderwijs verborgen reclame te herkennen. Bijvoorbeeld als jullie samen tv kijken. Drinken ze in een serie altijd hetzelfde merk frisdrank? Of dragen ze allemaal bepaalde merkkleding? Wie de sluikreclame als eerste spot, mag het zeggen!

Eerst nadenken, dan kopen

Geld slim uitgeven draait om bewuste keuzes maken. Heeft je kind zijn of haar zinnen op iets gezet? Laat het dan eerst nadenken. Waarom wil hij of zij het zo graag hebben? Is het écht nodig? En is de deal echt wel zo interessant? Laat je kind vervolgens zelf beslissen om wel of niet over te gaan tot een aankoop – daar leert het van.

Maak afspraken

Krijgt je kind zakgeld? Maak dan afspraken welk deel naar de spaarrekening gaat, en welk deel uitgegeven mag worden. Bespreek ook wát je kind mag (en moet) betalen van het zakgeld. Is het geld op, en wil je kind toch iets hebben wat het online heeft gezien? Helaas, dan moet hij of zij wachten tot volgende maand.

JongWijs: stap voor stap met geld leren omgaan

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer eigen keuzes het maakt. Ook op financieel gebied. Maar juist door er samen mee aan de slag te gaan, houd je het overzicht. JongWijs helpt daar een handje bij. Ieder jaar krijgen jij en je  kind handige geldtips, die passen bij de leeftijd van je kind. Meer weten?

Zo werkt JongWijs