Checklist samenwonen

U gaat samenwonen! Een spannende nieuwe stap in uw relatie. Er komt een hoop op u af. Misschien gaat u klussen of nieuwe meubels aanschaffen. Ook moet u de gezamenlijke financiën regelen. Met deze 11 tips weet u wat u allemaal moeten regelen.

1. Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven is altijd handig. Zeker als u gaat samenwonen, waardoor u gezamenlijke inkomsten en uitgaven krijgt. Zet de  inkomsten op een rijtje, zoals salaris en ander inkomen dat u ontvangt. Vervolgens berekent u de uitgaven. Start met de kosten die in principe iedere maand hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld de huur of hypotheeklasten. Andere kostenposten zijn premies voor verzekeringen, gas en elektra, internet, telefoon en dagelijkse boodschappen. Voeg daarna de kosten toe die variëren. Denk aan kleding kopen, cadeautjes of etentjes.

Aan de hand van de gezamenlijke kosten kunt u inschatten of u ruimte heeft om maandelijks te sparen.

2. Open een gezamenlijke rekening

De uitgaven die u en uw partner samen hebben kunt u eenvoudig betalen van een gezamenlijke rekening. Dit scheelt een aantal terugbetaalverzoeken aan uw partner. U kunt afspreken om allebei maandelijks een bedrag naar deze rekening over te maken. Hoe groot dat bedrag is, bepaalt u aan de hand van uw gezamenlijke kosten. Met een gezamenlijke rekening kunt u gemakkelijk een overzicht van uw inkomsten en uitgaven bijhouden.

Open een gezamenlijke rekening

3. Houd een (online) huishoudboekje bij

In het overzicht van de inkomsten en uitgaven staan de gezamenlijke kosten. Bepaal hoe u en uw partner de kosten willen verdelen. U kunt de kosten 50/50 verdelen, maar ook naar rato. Naar rato betekent dat u en uw partner hetzelfde deel van de eigen inkomsten bijdragen aan het gezamenlijke huishouden. Stel uw inkomen is 40% van het totale inkomen, dan betaalt u ook 40% van de kosten die u samen maakt.

Tip: bespreek regelmatig met elkaar of de afspraken nog aansluiten bij de wensen van u en uw partner.

4. Bepaal welke samenlevingsvorm het beste bij jullie past

Als u voor het eerst gaat samenwonen, lijkt het soms wat formeel om meteen zaken vast te leggen. Toch is het verstandig. Dat kan door trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Bepaal samen met de notaris welke samenlevingsvorm het best bij u past. Lees meer over welke samenlevingsvormen er zijn.

5. Denk aan een verblijvingsbeding of een testament

Bespreek ook met elkaar wat u regelt als u of uw partner overlijdt. Een verblijvingsbeding of een testament kan een optie zijn. In een testament laat u vastleggen wat er met uw eigen en uw gezamenlijke bezittingen en schulden gebeurt na uw overlijden. Vaak benoemen partners elkaar als erfgenaam in een testament. In een verblijvingsbeding spreekt u met uw partner af dat bij het overlijden van een partner de gezamenlijke bezittingen naar de langstlevende partner gaan. Een notaris kan de gevolgen in kaart brengen als u of uw partner overlijdt. En u adviseren over wat u het best kunt doen in uw situatie.

6. Bepaal gezamenlijke spaardoelen

Sparen voor een volgend huis, een verbouwing, een bruiloft of een vakantie? Of misschien spaart u voor een buffer als u een financiële tegenvaller krijgt. Maak afspraken over hoeveel u en uw partner sparen en voor welk doel. Voor het gespaarde geld opent u een gezamenlijke spaarrekening. U kunt dan beiden het saldo checken en volgen of de spaardoelen al in zicht zijn.

7. Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer of u en uw partner verzekeringen hebben die elkaar overlappen. Een voorbeeld hiervan is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is namelijk afgestemd op de gezinssamenstelling.  Geef de gewijzigde situatie wel door aan de verzekeraar of adviseur. Hij of zij kan de mogelijke gevolgen beoordelen.

Hebben u en uw partner allebei een abonnement op Netflix of op dezelfde krant? Zeg dubbele abonnementen op als u gaat samenwonen.

8. Controleer de gevolgen voor de belasting als u gaat samenwonen

U bent fiscaal partner als u bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap heeft of in sommige gevallen als u samenwoont. Dit heeft fiscale gevolgen. Zo is het mogelijk om aftrekposten onderling te verdelen. Daarnaast kunnen fiscaal partners naar eigen inzicht bezittingen in box 3 verdelen. Op de website van de Belastingdienst leest u meer hierover.

9. Voeg elkaar toe als pensioenpartner

Samen met uw adviseur kunt u onderzoeken of het gewenst en zinvol is om uw partner te laten bijschrijven bij uw pensioen. Dan ontvangt hij of zij een partnerpensioen als u overlijdt. Vaak is hier een samenlevingscontract voor nodig, gesloten bij een notaris.

10. Huren of kopen? Check wat u moet regelen

Gaan u en uw partner samen een huis kopen of juist huren? In beide gevallen moet u een aantal zaken regelen. Als u een huis huurt en uw partner trekt bij u in, vraag aan de huurbaas of uw partner medehuurder mag worden. Zorg bij een nieuw huurhuis dat u en uw partner allebei in het huurcontract staan als huurder.

Voor de aankoop van een huis moet u vaak een hypotheek afsluiten. Lees meer over het kopen van een eerste huis.

Lees ook: studieschuld en hypotheek

11. Maak afspraken voor als jullie uit elkaar gaan

Maak duidelijke afspraken over wie in het huis blijft wonen als u en uw partner uit elkaar gaan. Of wat er gebeurt met het spaargeld. Deze afspraken kunt u vastleggen in een samenlevingscontract. Wilt u meer informatie over welke afspraken belangrijk zijn en hoe u deze kunt laten vastleggen? Stel uw vragen aan een notaris.

Nog vragen over het samenwonen? Neem dan contact op met uw adviseur

Na deze checklist weet u grotendeels waar u aan moet denken als u voor het eerst gaat samenwonen. Misschien heeft u nog vragen. Uw Zelfstandig Adviseur beantwoordt deze vragen graag.

Maak een afspraak