Checklist samenwonen

Je gaat samenwonen! Een spannende nieuwe stap in je relatie. Er komt een hoop op je af. Misschien ga je klussen of nieuwe meubels aanschaffen. Ook moet je de gezamenlijke financiën regelen. Met deze 11 tips weet je wat je allemaal moet regelen.

1. Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven

Inzicht in je inkomsten en uitgaven is altijd handig. Zeker als je gaat samenwonen, waardoor je gezamenlijke inkomsten en uitgaven krijgt. Zet de inkomsten op een rijtje, zoals salaris en ander inkomen dat je ontvangt. Vervolgens bereken je de uitgaven. Start met de kosten die in principe iedere maand hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld de huur of hypotheeklasten. Andere kostenposten zijn premies voor verzekeringen, gas en elektra, internet, telefoon en dagelijkse boodschappen. Voeg daarna de kosten toe die variëren. Denk aan kleding kopen, cadeautjes of etentjes.

Aan de hand van de gezamenlijke kosten kun je inschatten of je ruimte hebt om maandelijks te sparen.

2. Open een gezamenlijke rekening

De uitgaven die jij en je partner samen hebben kun je eenvoudig betalen van een gezamenlijke rekening. Dit scheelt een aantal terugbetaalverzoeken aan je partner. Je kunt afspreken om allebei maandelijks een bedrag naar deze rekening over te maken. Hoe groot dat bedrag is, bepaal je aan de hand van je gezamenlijke kosten. Met een gezamenlijke rekening kun je gemakkelijk een overzicht van je inkomsten en uitgaven bijhouden.

Open een gezamenlijke rekening

3. Houd een (online) huishoudboekje bij

In het overzicht van de inkomsten en uitgaven staan de gezamenlijke kosten. Bepaal hoe jij en je partner de kosten willen verdelen. Je kunt de kosten 50/50 verdelen, maar ook naar rato. Naar rato betekent dat jij en je partner hetzelfde deel van de eigen inkomsten bijdragen aan het gezamenlijke huishouden. Stel je inkomen is 40% van het totale inkomen, dan betaal je ook 40% van de kosten die je samen maakt.

Tip: bespreek regelmatig met elkaar of de afspraken nog aansluiten bij de wensen van jou en je partner.

4. Bepaal welke samenlevingsvorm het beste bij jullie past

Als je voor het eerst gaat samenwonen, lijkt het soms wat formeel om meteen zaken vast te leggen. Toch is het verstandig. Dat kan door trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Bepaal samen met de notaris welke samenlevingsvorm het best bij je past. Lees meer over welke samenlevingsvormen er zijn.

5. Denk aan een verblijvingsbeding of een testament

Bespreek ook met elkaar wat je regelt als jij of je partner overlijdt. Een verblijvingsbeding of een testament kan een optie zijn. In een testament laat je vastleggen wat er met je eigen en je gezamenlijke bezittingen en schulden gebeurt na je overlijden. Vaak benoemen partners elkaar als erfgenaam in een testament. In een verblijvingsbeding spreek je met je partner af dat bij het overlijden van een partner de gezamenlijke bezittingen naar de langstlevende partner gaan. Een notaris kan de gevolgen in kaart brengen als jij of je partner overlijdt. En je adviseren over wat je het best kunt doen in jouw situatie.

6. Bepaal gezamenlijke spaardoelen

Sparen voor een volgend huis, een verbouwing, een bruiloft of een vakantie? Of misschien spaar je voor een buffer als je een financiële tegenvaller krijgt. Maak afspraken over hoeveel jij en je partner sparen en voor welk doel. Voor het gespaarde geld open je een gezamenlijke spaarrekening. Je kunt dan beiden het saldo checken en volgen of de spaardoelen al in zicht zijn.

7. Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer of jij en je partner verzekeringen hebben die elkaar overlappen. Een voorbeeld hiervan is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is namelijk afgestemd op de gezinssamenstelling.  Geef de gewijzigde situatie wel door aan de verzekeraar of adviseur. Hij of zij kan de mogelijke gevolgen beoordelen.

Hebben jij en je partner allebei een abonnement op Netflix of op dezelfde krant? Zeg dubbele abonnementen op als je gaat samenwonen.

8. Controleer de gevolgen voor de belasting als je gaat samenwonen

Je bent fiscaal partner als je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebt of in sommige gevallen als je samenwoont. Dit heeft fiscale gevolgen. Zo is het mogelijk om aftrekposten onderling te verdelen. Daarnaast kunnen fiscaal partners naar eigen inzicht bezittingen in box 3 verdelen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer hierover.

9. Voeg elkaar toe als pensioenpartner

Samen met je adviseur kun je onderzoeken of het gewenst en zinvol is om je partner te laten bijschrijven bij je pensioen. Dan ontvangt hij of zij een partnerpensioen als je overlijdt. Vaak is hier een samenlevingscontract voor nodig, gesloten bij een notaris.

10. Huren of kopen? Check wat je moet regelen

Gaan jij en je partner samen een huis kopen of juist huren? In beide gevallen moet je een aantal zaken regelen. Als je een huis huurt en je partner trekt bij je in, vraag aan de huurbaas of je partner medehuurder mag worden. Zorg bij een nieuw huurhuis dat jij en je partner allebei in het huurcontract staan als huurder.

Voor de aankoop van een huis moet je vaak een hypotheek afsluiten. Lees meer over het kopen van een eerste huis.

Lees ook: studieschuld en hypotheek

11. Maak afspraken voor als jullie uit elkaar gaan

Maak duidelijke afspraken over wie in het huis blijft wonen als jij en je partner uit elkaar gaan. Of wat er gebeurt met het spaargeld. Deze afspraken kun je vastleggen in een samenlevingscontract. Wil je meer informatie over welke afspraken belangrijk zijn en hoe je deze kunt laten vastleggen? Stel je vragen aan een notaris.

Vragen over het samenwonen? Neem contact op met je adviseur

Na deze checklist weet je grotendeels waar je aan moet denken als je voor het eerst gaat samenwonen. Misschien hen je nog vragen. Je zelfstandig adviseur beantwoordt deze vragen graag.

Maak een afspraak