Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Vanaf wanneer je als kind mag werken is een belangrijke vraag voor kind en ouder. Want in de zoektocht naar het eerste bijbaantje moet je rekening houden met verschillende regels. Op deze pagina lees je meer over de minimumleeftijd, welke baantjes er toegestaan zijn en welk salaris je tiener kan verwachten.

Hoe oud moet je kind zijn om te mogen werken?

Omdat kinderen tot 16 jaar leerplichtig zijn, zijn er wettelijke regels voor kinderen die willen werken. School gaat namelijk voor. Vanaf 13 jaar mag je kind beginnen met werken in de vorm van klusjes naast school. Denk aan oppassen of helpen met reclamedrukwerk bezorgen. Hoe ouder je tiener wordt, hoe meer baantjes toegestaan zijn. Op Rijksoverheid.nl lees je precies wat een kind van een bepaalde leeftijd precies voor werk mag doen.

Vanaf welke leeftijd mag je kind werken in de supermarkt of horeca?

Veel tieners werken in een supermarkt, in de horeca of als oppas. Maar vanaf wanneer mag dit? En hoe oud moet je zijn voor een krantenwijk of folderwijk? Hieronder zie je een overzicht per leeftijd.

Werken vanaf 13-14 jaar

13- en 14-jarigen mogen alleen kleinere klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk. Helemaal zelfstandig werk uitvoeren mag dus niet. Je kind van 13 of 14 mag bijvoorbeeld wel:

 • Klusjes doen voor anderen, zoals oppassen of auto’s wassen
 • Helpen bij het vakkenvullen in een supermarkt
 • Helpen bij het bezorgen van folders en huis-aan-huisbladen

Op een schooldag mag je kind niet meer dan twee uur werken en op zaterdag niet meer dan zeven uur. Op zondag mag je kind niet werken.

Werken vanaf 15 jaar

Vanaf hun vijftiende mogen jongeren zonder hulp licht, niet-industrieel werk uitvoeren. Zware dingen tillen of achter de kassa werken mag nog niet. Maar je kind van 15 mag bijvoorbeeld wel:

 • Vakkenvullen in een supermarkt
 • Een krantenwijk of een folderwijk nemen
 • Werken in de horeca, zoals in de bediening. Maar alleen als er geen alcohol wordt geschonken.

Op een schooldag mag je kind niet meer dan twee uur werken, en op een vrije dag niet meer dan acht uur.

Werken vanaf 16-17 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar mogen allerlei soorten werk doen, behalve als het gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Zo is werken met giftige stoffen verboden, en zijn sommige werkzaamheden alleen onder toezicht toegestaan. Je kind van 16 mag bijvoorbeeld:

 • Werken in een supermarkt. Achter de kassa werken mag nu ook.
 • Werken in een winkel, bijvoorbeeld als verkoopmedewerker
 • Werken in de horeca. Onder toezicht mag je kind nu ook alcohol schenken.
 • Werken als scooter- of fietskoerier
 • Een trekker besturen

Jonger dan 13 jaar: heitje voor karweitje

Wil je kind dolgraag een extra zakcentje verdienen, maar is hij of zij te jong om te mogen werken? Het bekende heitje voor een karweitje kan uitkomst bieden. Zo maakt je kind zich nuttig door klusjes op te knappen in ruil voor een kleine beloning.

Tips voor heitje voor een kwarweitje

Vanaf welke leeftijd mag je kind in de avond of op zondag werken?

Voor jongeren zijn er speciale regels voor werktijden en rusttijden. Werken in de avonden of op zondag mag vanaf 15 jaar, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook voor zestien- en zeventienjarigen gelden er nog voorwaarden.

Bekijk ook de wettelijke regels per leeftijd in een handig overzicht.

Het salaris van een bijbaan

Het salaris van een bijbaan is afhankelijk van de werkgever en de leeftijd van je kind. Er is een wettelijk vastgesteld minimumloon, maar dat geldt pas vanaf 15 jaar. Is je kind jonger, dan kan het met de werkgever een redelijk bedrag afspreken. Het actuele minimumjeugdloon vind je in onderstaande tabel*. Let op: dit zijn bruto bedragen. Er gaan nog belastingen en premies van af.

Leeftijd Per maand Per week Per dag Per uur
21 jaar € 1.995,00 € 460,40 € 92,08 € 12,79
20 jaar € 1.596,00 € 368,30 € 73,66 € 10,24
19 jaar € 1.197,00 € 267,25 € 55,25 € 7,68
18 jaar € 997,50 € 230,20 € 46,04 € 6,40
17 jaar € 788,05 € 181,85 € 36,37 € 5,06
16 jaar € 688,30 € 158,85 € 31,77 € 4,42
15 jaar € 598,50 € 138,10 € 27,62 € 3,84
*Bron: www.uwv.nl
Mobieltje met euro teken

Spaarrekening voor je kind

Heeft je kind een bijbaan? Dan is een spaarrekening handig. Zo kan je kind een deel van het verdiende geld opzij zetten. Kinderrekening JongWijs combineert een spaarrekening met een betaalrekening.

Over Kinderrekening JongWijs

Online koopverleidingen

Als je kind geld verdient, heeft hij of zij ook meer uit te geven. Je kind staat -zeker online- continu bloot aan allerlei reclames en verleidingen. We geven tips over hoe je je kind hiertegen kunt wapenen.

Meer over online koopverleidingen