Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Hoe oud moet je zijn om te mogen werken? Dat is een belangrijke vraag voor kind en ouder. Want in de zoektocht naar het eerste bijbaantje moet je rekening houden met verschillende regels. Op deze pagina lees je meer over de minimumleeftijd, welke baantjes er toegestaan zijn en welk salaris je tiener kan verwachten.

Hoe oud moet je kind zijn om te mogen werken?

Omdat kinderen tot 16 jaar leerplichtig zijn, gelden er wettelijke regels voor kinderen die willen werken. School gaat namelijk voor. Vanaf 13 jaar mag je kind beginnen met werken in de vorm van klusjes naast school. Denk aan oppassen of helpen met reclamedrukwerk bezorgen. Hoe ouder je tiener wordt, hoe meer baantjes toegestaan zijn. Op Rijksoverheid.nl lees je precies wat een kind van een bepaalde leeftijd voor werk mag doen.

Vanaf welke leeftijd mag je kind werken in de supermarkt of horeca?

Veel tieners werken in een supermarkt, de horeca of als oppas. Maar vanaf wanneer mag dit? En hoe oud moet je zijn voor een krantenwijk of folderwijk? Hieronder zie je een overzicht per leeftijd.

Werk voor kinderen van 13 of 14 jaar

13- en 14-jarigen mogen alleen kleinere klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk. Helemaal zelfstandig werk uitvoeren mag dus niet. Je kind van 13 of 14 mag bijvoorbeeld wel:

 • klusjes doen voor anderen, zoals oppassen of auto’s wassen
 • helpen bij het vakkenvullen in een supermarkt
 • helpen bij het bezorgen van folders en huis-aan-huisbladen

Op een schooldag mag je kind niet meer dan 2 uur werken en op zaterdag niet meer dan 7 uur. Op zondag mag je kind niet werken.

Werken voor kinderen vanaf 15 jaar

Vanaf hun 15e mogen jongeren zonder hulp licht, niet-industrieel werk uitvoeren. Zware dingen tillen of achter de kassa werken mag nog niet. Maar je kind van 15 mag bijvoorbeeld wel:

 • vakkenvullen in een supermarkt
 • een krantenwijk of een folderwijk nemen
 • werken in de horeca, zoals in de bediening. Maar alleen als er geen alcohol wordt geschonken.

Op een schooldag mag je kind niet meer dan 2 uur werken, en op een vrije dag niet meer dan 8 uur.

Werk voor kinderen van 16 of 17 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar mogen allerlei soorten werk doen, behalve als het gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Zo is werken met giftige stoffen verboden, en zijn sommige werkzaamheden alleen onder toezicht toegestaan. Je kind van 16 mag bijvoorbeeld:

 • werken in een supermarkt, ook achter de kassa.
 • werken in een winkel, bijvoorbeeld als verkoopmedewerker
 • werken in de horeca (onder toezicht mag je kind nu ook alcohol schenken).
 • werken als scooter- of fietskoerier
 • een trekker besturen

Jonger dan 13 jaar? Heitje voor karweitje!

Wil je kind dolgraag een extra zakcentje verdienen, maar is hij of zij te jong om te mogen werken? Dan kan het bekende 'heitje voor een karweitje' uitkomst bieden. Zo maakt je kind zich nuttig door klusjes op te knappen in ruil voor een kleine beloning.

Tips voor heitje voor een kwarweitje

Vanaf welke leeftijd mag je kind in de avond of op zondag werken?

Voor jongeren gelden er speciale regels voor werk- en rusttijden. Werken in de avonden of op zondag mag vanaf 15 jaar, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook voor 16- en 17-jarigen gelden er nog voorwaarden.

Bekijk ook de wettelijke regels per leeftijd in een handig overzicht.

Het salaris van een bijbaan

Hoeveel je kind met een bijbaan verdient, hangt af van de werkgever en de leeftijd van je kind. Sinds 1 januari 2024 is er alleen nog een wettelijk vastgesteld minimumuurloon. Er zijn geen vaste minimum maand-, week- en daglonen meer.

Het minimumuurloon geldt pas vanaf 15 jaar. Is je kind jonger, dan kan het met de werkgever een redelijk bedrag afspreken. Het actuele minimumjeugdloon vind je in onderstaande tabel*. Let op: dit zijn bruto bedragen. Er gaan nog belastingen en premies van af.

Leeftijd Per uur
21 jaar € 13,27
20 jaar € 10,62
19 jaar € 7,96
18 jaar € 6,64
17 jaar € 5,24
16 jaar € 4,58
15 jaar € 3,98
*Bron: www.rijksoverheid.nl
Mobieltje met euro teken

Spaarrekening voor je kind

Heeft je kind een bijbaan? Dan is een spaarrekening handig. Zo kan je kind een deel van het verdiende geld opzij zetten. Kinderrekening JongWijs combineert een spaarrekening met een betaalrekening.

Over Kinderrekening JongWijs

Online koopverleidingen

Als je kind geld verdient, heeft hij of zij ook meer uit te geven. Je kind staat continu bloot aan allerlei reclames en verleidingen, helemaal online. We geven tips over hoe je je kind hiermee om leert gaan.

Meer over online koopverleidingen