Hoeveel mag je bijverdienen als student?

Studeren is duur. Collegegeld, kamerhuur, studieboeken, enzovoorts. En je wilt af en toe ook iets leuks doen. Reden genoeg dus om een bijbaan of andere inkomstenbron te zoeken! Maar hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij bijverdienen? Hoe voorkom je dat je schrikt van je belastingaangifte? En wat zijn de gevolgen voor je studiefinanciering? Op deze pagina leggen we uit hoe het zit met bijverdienen als student.  
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in maart 2024.

Loonheffingskorting voor studenten  

Loonheffingskorting is een regeling van de Belastingdienst. Met deze korting word je onder een bepaalde inkomensgrens vrijgesteld van loonheffing, oftewel inkomstenbelasting. Eigenlijk bestaat de loonheffingskorting uit twee kortingen. Allereerst de arbeidskorting, die voor iedereen in loondienst automatisch wordt toegepast. En de algemene heffingskorting, die inkomensafhankelijk is.   

De grens voor arbeidskorting ligt net boven de € 35.000 en wordt ieder jaar licht aangepast. Komt jouw jaarinkomen niet in de buurt van dat bedrag? Dan heb je recht op volledige algemene heffingskorting. Inkomens boven dat grensbedrag krijgen wel algemene heffingskorting, maar een lager percentage. Hoe meer je verdient, hoe minder korting je krijgt. De bedragen worden per kalenderjaar licht bijgesteld. Kijk voor de actuele bedragen op de site van de Belastingdienst

De loonheffingskorting is geen speciale regeling voor studenten. Het is een algemene regeling. Heb jij een studentenbaan? De kans is groot dat je onder het grensbedrag aan inkomen zit. Dan heb je dus recht op loonheffingskorting. Ook als je stage loopt. Toen je startte bij je werkgever vulde je waarschijnlijk het formulier ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ in. Als dat zo is, wordt de loonheffingskorting automatisch verrekend. Je houdt dan elke maand net wat meer over. Heb je dit formulier niet ingevuld? Let dan goed op bij je belastingaangifte. 

Icoon van een bel

Belasting terugvragen voor studenten 

Misschien ben je vergeten om loonheffingskorting te laten toepassen. Geen nood, als je jouw belastingaangifte netjes doet, krijg je alles terug. Om je daarbij te helpen hebben we alles op een rij gezet.

Belastingaangifte voor studenten  

Wat is de studenten- en scholierenregeling?  

Als je een opleiding volgt, heb je recht op de studenten- en scholierenregeling. Dit is feitelijk een aangepaste versie van de loonheffingskorting. De loonheffingskorting vraag je aan voor een heel jaar. Maar als student werk je misschien maar een korte periode voor een werkgever. Bijvoorbeeld tijdens het festivalseizoen. Of juist in aanloop naar de feestdagen in december. 

Precies voor die situaties is de studenten- en scholierenregeling bedoeld. Deze vervangt de loonheffingskorting. In deze regeling kijkt de Belastingdienst al bij uitbetaling van het loon naar de kortingen. Dus je krijgt maandelijks iets meer loon uitbetaald. Prettig, maar je kunt dan niet meer op teruggave rekenen bij je belastingaangifte.  

Voor de studenten- en scholierenregeling heeft de Belastingdienst een apart formulier. Ga jij als student voor enkele uren of dagen aan het werk? Vraag je werkgever dan dit formulier in te vullen. De Belastingdienst hanteert enkele voorwaarden: 

 • Gebruik de studenten- en scholierenregeling maar bij één werkgever;
 • De studenten- en scholierenregeling gebruik je in plaats van de loonheffingskortings;
 • Werk je langer dan drie maanden voor een werkgever. Laat de studenten- en scholierenregeling dan links liggen en kies voor de loonheffingskorting.

  Belastingvrij bijverdienen  

  Het zal je als muziek in de oren klinken: studenten kunnen belastingvrij bijverdienen. Dat is overigens iets anders dan zwart bijverdienen. Je houdt je aan de regels, maar bent vrijgesteld van belasting. Voor 2024 was er een bijverdiengrens, maar die heeft de overheid inmiddels afgeschaft, voor zowel het mbo als hoger onderwijs. Ook de bijverdiensten in 2022 en 2023 controleert de overheid niet meer. Die bijverdiensten hebben dus ook geen gevolgen voor je studiefinanciering.

  Belasting terugvragen  

  Mooi, al die regelingen, kortingen en toeslagen. Maar hoe zorg je dat je terugkrijgt waar je recht op hebt? Door goed op te letten bij het doen van je belastingaangifte. En dat kan best ingewikkeld zijn, als je stage liep en meerdere bijbanen had. Daarom heeft RegioBank veel informatie rond belasting voor studenten op een rij gezet.  

  Meer over belastingaangifte voor studenten